Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.08.2002, 22:25   #1
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do czego służy MS INF Update Utility !

Witam !

Jak w temacie dodam tylko tyle że przybyło mi parę pozycji w menadzeże urządzeń ale w dodaj usun prog. nic nie ma ?
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.08.2002, 08:12   #2
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witaj Laserze
Jeśli chodzi o inf-y, to z tego co zdążyłem zaobserwować jest to zestaw skryptów konfiguracyjnych (?) dla urządzeń, które mogą pojawić się w komputerze. Wydaje mi się, że wgrywając ten pakiet otwiera sie furtkę do możliwości rozpozania przez system urządzeń, które w standardowej instalacji win-sów są niewidoczne. Kolejność jest chyba taka: wczytania INF Utility - próba rozpoznania urządzeń - próba instalacji sterowników dla wyszukanych elementów.

Konkluzje:
Po kiego grzyba w systemie instaluje się masę śmieci (np. zmieniacze płyt i inne głupoty) zaśmiecając system niemiłosiernie a nie instalują się faktycznie występujące urządzenia - pozostaje to słodką tajemnicą teamu M$. Przecież to jest takie proste do rozwiązania - wstawić usługę do systemu, która w momencie instalacji (a później w trakcie pracy systemu) sprawdzi fizyczne istnienie konkretnych urządzeń w komputerze i zainstaluje stosowne oprogramowanie sterujące nimi - dokładnie takie zadanie spełnia daemon kudzu w linuxie (RH chyba już w v. 6.2, a na pewno 7.0 i późniejszych). Działa on wyśmienicie: po zmianie urządzenia wywala z systemu oprogramowanie sterujące urządzeniem, którego już nie ma, a dogrywa dla urządzenia, które zostało dołożone. W Windowsach nie jest usuwane zbędne oprogramowanie, jest tylko dokładane nowe. Zatem w przypadku M$ po kilku zmianach konfiguracji sprzetowaj mamy taki bigos, że na ogół sterowniki zaczynają się ze sobą kłócić, no i clean & setup again.
Miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2002, 08:14   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
MS - microsoft
Inf - informacje
update - aktualizacja
utility - narzędzie

Czyli tak łopatoogicznie sobie tłumacząć, wydaje mi się, że jest to narzędzie aktualizujące bazę informacji o sterownikach windowsa. Jest taki katalog c:\windows\inf, może tam jest coś dokopiowywane. A może kopiuje całego caba z vxd i innymi na dysk, aby móc zastosować go później do nowszych płyt lub coś takeigo...
Stary 20.08.2002, 08:19   #4
Fantomas
=F=

Jeszcze mi się przypomniało. Laser Ty masz płytę na BX. Przed instalacją INF Utility sprawdź, czy ten pakiet jest dedykowany dla tego chipsetu, bo coś mi się tłucze po głowie, że on nadaje się tylko do płyt z chipsetami z linii i8xx, ale nie jestem pewien.
Stary 20.08.2002, 08:38   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
fantomas napisa***322;(a)
Jeszcze mi się przypomniało. Laser Ty masz płytę na BX. Przed instalacją INF Utility sprawdź, czy ten pakiet jest dedykowany dla tego chipsetu, bo coś mi się tłucze po głowie, że on nadaje się tylko do płyt z chipsetami z linii i8xx, ale nie jestem pewien.

Witam !

Sprawdziłem to co ja zainstalowałem było do chipów i440 Bx/zx ...

Ale rzeczywiście są tesh pakiety do innych ...

A wiecie co jest najlepsze zainstalowałem ten shise i wydajnośc kompa w 3dm 2001 Se z 4100 spadła do 3100 i tego nie da się odinstalować.

A dziwne bo mylałem ze będzie odwrotnie w menadzeze urz dodane zostały pozycje tj [mostek] AGP to memory i coś tam ...

Dzięki za odp !
Stary 20.08.2002, 13:16   #6
Fantomas
=F=

I cały w tym problem - wywalić się tego nie da, co więcej, jak to instalujesz, to nie masz nad tym żadnej kontroli - Pan Micro$oft wie lepiej czego Ci potrzeba, a że potem chodzi gorzej lub wcale, to już Twój kłopot.
Może pokombinuj coś w ustawieniach, aby przyspieszyć system i polepszyć wyniki w 3DM.
Stary 20.08.2002, 17:55   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Zrobię Formata pod koniec miecha i postaram się zapomnieć o tym gównie.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: