Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.07.2003, 01:10   #1
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozwalająca idea (sieć)

30 minut temu wymyśliłem plan ,który musze za wszelką cenę zrealizować.Otóz wymyśliłem sobie ,że zakupię jakiegoś 486 ,dokupię 2 sieciówki i będę miał kompa ,który będzie sobie stał w innym pomieszczeniu i mi ściągał pliki.Tylko jest problem.Po pierwsze znalazłem kompa na allegro calkiem przyzwoity http://allegro.pl/show_item.php?item=14850704.Jest tam niejaka siecówka na RJ45.Problem w tym ,że ja o sieciach wiem mniej niż zero.Szukalem też kart niejakich ethernet.Są dosyć tanie , tylko co z tego skoro ja nie wiem co to ethernet Proszę was o pomoc , dajcie kilka linków albo zróbcie mi wykład.I jeszcze jedno czy będę mógł "sterować" jednym kompem siedząc przed drugim ?? Z góry thanks

Znalazłem też 2 sieciówki na RJ45 http://allegro.pl/show_item.php?item=14858322.Co o tym sądzicie ??

Ostatnio zmieniany przez mati1700 : 24.07.2003 o godz. 01:13
mati1700 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.07.2003, 07:28   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sieciowka na rj45 - czyli popularna skretke (najzwyklejszy kabel sieciowy) kosztuje kolo 30 zeta - a mozna kupic i taniej - nie wiem czy jest sens bawic sie w alegro

mozesz zarzadzac drugim kompem 'zdalnie' - pod linuksem jest to intuicyjne i oczywiste - pod windowsem juz wymaga wiecej zachodu ale jest jak najbardziej wykonalne (choc na 486 to pozostaje ci tylko linuks - bo nawet w95 chodzi bardzo wolno - a w95 czesto nie pozwoli ci odpalic 'sciagajacych' aplikacji)

poniewaz i tak bedzie ci potrzebny linuksik to popytaj o zdalne sterowanie na forach linuksowych (albo pomecz naszych lokalnych guru od linucha - to naprawde prosta rzecz)
Stary 27.07.2003, 14:23   #3
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Do zdalnego sterowania jest program TridiaVNC:
www.tridiavnc.com

jest darmowy, działa na:
Windows 95/98/2000/ME/NT/XP
X-Based (Linux/UNIX)
Linux (Red Hat 6.0 or later), IBM AIX (4.1.5 or later), HP-UX (10.20 or later), SUN Solaris (2.5 or later)

u mnie działa na dwóch kompach z win98se
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2003, 15:20   #4
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zapytaj bas`a on mi tak bardzo pomogl i dzieki mu za to. Momentami nie moglem zapamietywac tak mowil
Stary 27.07.2003, 20:40   #5
mati1700
Wymiatacz

Cytat:
Joe_Doe napisa***322;(a)
Do zdalnego sterowania jest program TridiaVNC:
www.tridiavnc.com

jest darmowy, działa na:
Windows 95/98/2000/ME/NT/XP
X-Based (Linux/UNIX)
Linux (Red Hat 6.0 or later), IBM AIX (4.1.5 or later), HP-UX (10.20 or later), SUN Solaris (2.5 or later)

u mnie działa na dwóch kompach z win98se
Hmm ,a jest lepszy od PCAnywhere ? I nie iwem czy dobrze rozumiem zdalne sterowanie.NP : siadam przed domowym, wchodzę na drugi odpalam jakis download manager.Wyłączam domowy ,a drugi dalej kontynuuje to co kazałem sciągać.Po 2 dnaich włączam domowy , otwieram drugi wchodzę na netpumpera i mi wyswietla ,że sciągnęło.Na tym polega zdalne sterowanie ? CZy moze zdalne sterowanie to to ,że mogę sobie odpalić jakiegoś progsa z drugiego komputera.Ale to by chyab bardziej pasowalo na udostępnianie.Please niech mi ktośto wyjaśni

Ostatnio zmieniany przez mati1700 : 27.07.2003 o godz. 21:32
mati1700 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2003, 22:32   #6
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
sieciowka na rj45 - czyli popularna skretke (najzwyklejszy kabel sieciowy) kosztuje kolo 30 zeta - a mozna kupic i taniej - nie wiem czy jest sens bawic sie w alegro

mozesz zarzadzac drugim kompem 'zdalnie' - pod linuksem jest to intuicyjne i oczywiste - pod windowsem juz wymaga wiecej zachodu ale jest jak najbardziej wykonalne (choc na 486 to pozostaje ci tylko linuks - bo nawet w95 chodzi bardzo wolno - a w95 czesto nie pozwoli ci odpalic 'sciagajacych' aplikacji)

poniewaz i tak bedzie ci potrzebny linuksik to popytaj o zdalne sterowanie na forach linuksowych (albo pomecz naszych lokalnych guru od linucha - to naprawde prosta rzecz)
Sid czy ja dobrze rozumiem że rj 45 to jest kabel, ?? bo ja myślałem zawsze że jest to nazwa wtyki która pasuje do kart sieciowych ethernet czyli 100/10 MB i dalej piszesz że kabel popularna skrętka kosztuje 30 zł ?
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.07.2003, 23:30   #7
mati1700
Wymiatacz

No ludzie nikt nie umie odpowiedzieć na moje pytanie ?
Stary 28.07.2003, 23:41   #8
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Rozwalająca idea (sieć)

Cytat:
mati1700 napisa***322;(a)
dajcie kilka linków
http://sierp.net/faq/
http://google.pl
Stary 28.07.2003, 23:56   #9
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Rozwalająca idea (sieć)

Cytat:
mati1700 napisa***322;(a)
30 minut temu wymyśliłem plan ,który musze za wszelką cenę zrealizować.Otóz wymyśliłem sobie ,że zakupię jakiegoś 486 ,dokupię 2 sieciówki i będę miał kompa ,który będzie sobie stał w innym pomieszczeniu i mi ściągał pliki.Tylko jest problem.Po pierwsze znalazłem kompa na allegro calkiem przyzwoity http://allegro.pl/show_item.php?item=14850704.Jest tam niejaka siecówka na RJ45.Problem w tym ,że ja o sieciach wiem mniej niż zero.Szukalem też kart niejakich ethernet.Są dosyć tanie , tylko co z tego skoro ja nie wiem co to ethernet Proszę was o pomoc , dajcie kilka linków albo zróbcie mi wykład.I jeszcze jedno czy będę mógł "sterować" jednym kompem siedząc przed drugim ?? Z góry thanks

Znalazłem też 2 sieciówki na RJ45 http://allegro.pl/show_item.php?item=14858322.Co o tym sądzicie ??
1. RJ 45 jest to standard gniaz połączeniowych kart sieciowych ethernet (sieci lokalnych) czyli standardowych kart sieciowych.
2.Jeśli chciałbyś dzielić net to można to tak zrobić ze na jednym kompie masz XP i dwie karty sieciowe jedną net "wchodzi" a drugą wychodzi do drugiego kompa z tym że na drugim kompie będzie net tylko wtedy jak będzie włączony pierwszy (udostępniający), to działa, wiem z AUTOPSJI, a poza tym drugi komp wychodzi do netu z adresem IP kompa udostępniającego net i u admina masz spoko można też zrobić to na linuksie ale na tym się nie znam i nie pomogę, ale generalnie jak jeden komuter ma udostępniać połączenie innemu to musi chodzić non stop. Można połączenie rozdzielić switchem ale wtedy admin odrazu się kapnie , a nawet nie uruchomisz tego na switchu bo drugi komp musiałby mieć przydzielone IP.
Sterowanie drugim kompem jest możliwe, są w XP narzędzia do tego ale ja tego nie uruchamiałem bo nie za bardzo mam czym sterować
^_^ i nie jest to chyba tak proste. Ale się rozpisałem a tu masz linka http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=38658
Tak w ogóle to szukaj na forum www.forum.tweak.pl
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.07.2003, 00:09   #10
mati1700
Wymiatacz

Krzypaw dzięki za świetny link !!
Stary 31.07.2003, 12:15   #11
netkafejas
Gość

a co do sieciowek pod isa to to nie dziala bo ja postawilem routera na 486dx3(100) i 16mb ramu i tez linux router freesco ale udostepnienie polaczenia przez stara sieciowke bylo baaardzo wolne
(laczyl sie i pingowal w porzadku ale udostepnial polaczenie ze az sie plakac chcialo - onet nie mogl sie zaladowac )
teraz uzywamy p100 i sieciowki na pci a os to win98se(komp poyczony na tydzien) i wirroute 4.2.2 i jakos juz tam popych ale zalecal bym szybszego proca!
nasze lacze to sdi ale jestem zadowolony
  Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: