![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.07.2002
![]() |
Częstotliwość odświeżania a zużycie monitora
Witam all.
Po przygodach z dwoma monitorami IIYAMA LM704 UT (w jednym paskudna geometria , w drugim okropnie zozmyte rogi ekranu) kupiłem Samsunga 765MB. Ma co prawda nieco gorszą jakość obrazu ale nie jest "kopnięty" jak Iiyama. mam pytanie jak w temacie, czy ustawiając odświeżanie na 100hz w 1024/768 monitor szybciej się zużywa czy to nie ma znaczenia? dostałem tez gratis w sklepie taką specjalną szmacianą maskotkę do czyszczenia ekranu ale czytałem ze z czyszczeniem ekranu w samsungach trzeba uważać bo może złaźic ta powłoka, więc czym to czyścić? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
jede już ładny kawałek czasu na samtronie 95p+ a to oemowy samsung i zadnych problemów z powłoką ochronną nie zanotowalem /czyszczę monitor standardową pianką do kompów i w jakimiś "dziwnymi" ściereczkami Tork strong or ręcznikami papierowymi / tymi miekkimi i dobrze chłonącymi wodę/
pozdro
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja na swoim IBM-ie wymuszam odswiezanie 85 przy 1024*768, bo standardowo da sie tylko 75 i robie to juz od kilku lat, a monitorek chodzi jak nowy. Tak wiec chyba nie powinno byc problemow
![]()
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak masz dostepne odswiezanie 100Hz - to po prostu uzywaj. Teoretyczne szybciej sie wypala "podlew" ekranu, ale to jest i tak zauwazalne po kilku latach i dla ciebie nie ma znaczenia. A komfort patrzenia ma!
Ps: chyba monitor szybciej sie zuzywa jak ma jasnosc na full, no i zuzycie pradu wieksze.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam syncmastera 753df, 75Hz 1024x768 i obraz jest spox
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
o co chodzi z ta powloka ???
kupilem sobie ostatnio 19calowy KDM z plaskim ekranem, uzywany i mial jakas plamke na kineskopie, no i wziolem sie za czyszczenie.
i tak plamki juz nie ma, ale pewnie i tej powloczki na ekranie tez nie, po co to wogule jest, i czy jest to naprawde tak potrzebne ? dzieki. shuma02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
NIGDY nie używaj monitora na jego maksymalnych parametrach!!!
Oczywiscie ze to doprowadza do szybszego wypalania sie luminoforu, pogorszenia kontrastu (poczatkowo na srodku monitora) oraz CORAZ BARDZIEJ SZKODLIWIE taki monitor oddzialuje na OCZY. Uwazam ze jazda na 90% mozliwosci tez jest nienajlepsza. Wszystko poparte moimi doswiadczeniami na 5 monitorach.
![]() |
#8 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Dla przykladu:
1. monitor Elsa (Mitsubishi Diamondtron), najwyzszy model 22'' cena ok 6 000pln, max odswiezanie przy 1600*1200 ok 104Hz, ja uzywam 92Hz od 3 lat i zauwazam pierwsze objawy zuzywania sie monitora (jeszcze minimalne) 2. monitor Highscreen (OEM Hitachi) 17'' cena ok 1100pln (1999r), max odsw przy 1024*768 ok 102Hz, 1 rok jazdy na 100Hz: oczy bola po 0.5h, oczy staja sie czerwone po 1.2h, nietrzymanie parametrow i SOLIDNIE KIEPSKI kontrast na srodku 3. Samsung 900NF (najwyzszy model) 19'' cena ok 2500 (2001r), 2 lata uzywania na 1280*1024 @ 100Hz: jakis mniejszy kontrast zauwazam, jasniejsze kolory niezaleznie jak je poustawiam
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
jezeli pracujesz w granicach dopuszcalnych przez producenta to nie ma sie czego obawiac. jezeli probujesz je przekroczyc to monitor i tak nie pozwoli na to (te nowe). mam soniacza, ktory pracuje z maksymalnym odsiwezaniem od dwoch lat i jakos nie zauwazam tego zuzycia, o ktorym wspomniales. zreszta monitor jak monitor, kazdy podlega eksploatacji i nie ma na to wplywu odswiezanie. Ostatnio zmieniany przez pepperman : 27.08.2003 o godz. 17:33 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
wiec jedz ma maksymalnych przez rok a sie przekonasz, i okulista zarobi
![]()
![]() |
#11 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Choć wiadomo, że kazdy będzie bronił swojego stanowiska. Nie wierze w to, aby można było samemu ustawić tak opcje monitora, żeby doprowadził on do można tak powiedzieć "samodestrukcji" oraz popsucia nam wzroku. Nie te czasy, gdy za komuny wybuchały telewizory w domach. ---------- A mój 5 letni Acer jakoś się nie psuje tylko ta jasność opisana tutaj ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
![]() |
Cytat:
monitor moze pracowac w danej rozdzielczosci 104 Hz, a Ty masz 92 Hz, to roznica jest tak minimalna, ze nie bedzie miala zadnego wplywu na eksploatacje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A przy okazji zapytam, czy w monitorach lcd tez tak szybko "wypalaja" sie kontrast i jasnosc?
![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
![]() |
Cytat:
PS. to nie jest reklama 8). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
@pepperman -> te "nienowoczesne" konstrukcje to 1999, 2000, 2001
Teoretycznie to moze i troche racji w tym jest, ale jak widac moja teze poparlem wlasnymi doswiadczeniami na urzadzeniach wysokiej klasy.
![]() |
|
|