![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Częstotliwość używania poszczególnych klawiszy na klawiaturze ;-)
Tak sobie siedzę przed komputerem i patrząc na odbicie światła w klawiszu spacji, stwierdziłem, że dokładnie mogę wskazać, w które jej miejsce najczęściej uderzam - odcinek długości około 2 cm był zdecydowanie "gładszy" od innych (które są delikatnie chropowate - jak koszulki na dokumenty. Klawiatura Microsoft Internet Keyboard). Podążając tym tropem przyjrzałem się odbiciu pozostałych klawiszy. I stwierdziłem, że najrzadziej używanymi przeze mnie klawiszami (pomijając klawisze z cyferkami, przecinkami, kropkami itp. Chociaż akurat te dwa ostatnie też są mocno wytarte) są: V, X, Q, czego akurat można było się spodziewać, ale także zdecydowanie F, co już jest dość ciekawe, a także, chociaż już mniej: G i H. Pozostałe są równie "łyse"
![]() Aha, jak ktoś teraz drapie się w głowę i myśli - no fajnie, ale co z tego? To ma rację ![]() ![]() Chociaż z drugiej strony, jakby spojrzeć na to z perspektywy przedmiotu, na który projekt właśnie robię, a jest to ergonomia, to takie proste spostrzeżenie może być bardzo istotne. Gdyby przygotować taki eksperyment, w którym po jakimś czasie można z bardzo dużą dokładnością określić np. ilość uderzeń w określone klawisze (a nie tylko stopień ich "wytarcia" ![]() Bo ja pewnie większość z Was wie, obecny układ QWERT jest układem możliwie najgorszym, specjalnie tak przygotowanym, na którym pisze się najwolniej i najmniej wygodnie. Ale że się przyjął to jest użytkowany. Zresztą przyzwyczajenie wygrywa często z użytecznością (pozdrowienia dla użytkowników Explorera ![]() Tyle rozważań, wracam do projektu ![]() ps: A jaki gładki mam klawisz Backscape... ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
God Father
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
U mnie spacja ma już całkiem sporawe wgłębienie
![]() ![]() A co do tego układu to żeby Ci dali nowy układ nawet najlepiej zoptymalizowany to pytanie czy byś sie przesiad ?
![]() |
#3 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
to ja mam enter czysty w prawym dolnym rogu (mam duzy), fragment spacji, a ze klawaitury w zyciu nie czyscilem (mam np. nad klaiwsami kursora niewyczyszczona plame po lodach z mja ub. r - dzieki temu wszystkiemu w sumie klavier nabiera super wygladu i daje uzytkownikowi miano hardcorowca
![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Predi : 29.01.2005 o godz. 20:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Co do przesiadki. Widzisz, są dwa problemy. Po pierwsze każdy język jest inny pod względem częstotliwości występowania określonych liter, oraz kolejności ich następowania po sobie. Tak więc optymalny układ dla jednego języka mógłby okazać się najgorszym dla innego. A zrobienie jednego optymalnego układu, czy możliwe? Wątpię, a nawet jeślil to zawsze ktoś byłby poszkodowany. Tak samo osobne układy dla każdego kraju byłyby raczej wątpliwym rozwiązaniem. Co do przestawienia się to wiem, że byłoby to trudne, ale zrobiłbym to, ponieważ zdaję sobie sprawę z korzyści. Tak samo zrezygnowałem swego czasu z Outlooka, wspominanego już Explorera czy ostatnio z Gadu - gagu. Mimo niewątpliwych przyzwyczajeń, a tym samym łatwości obsługi, stwierdziłem, że są rzeczy lepsze, do których co prawda trzeba się przez jakiś czas przyzwyczaić i dostosować, ale potem już następują tylko korzyści. Tak samo, tylko pewnie w nieco większym zakresie byłoby z nowym układem klawiszy. Jest jeszcze jeden aspekt tego. My musielibyśmy się przestawiać, ale osoby, które uczą się dopiero pisać, mogłyby to zrobić już na układzie sensownym. A wtedy i nauka, jak i późniejsza ekploatacja byłyby zdecydowanie łatwiejsze ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
nie wiem czemu qwerty niby takie zle - koleś który to układał brał pod uwagę badania częstości występowania danych liter w języku angielskim i tak to ułożył, żeby angolom było wygodnie - i faktycznie - jest
z polskim gorzej, bo mamy inne statystyki liter [takie rzeczy policzono już pewnie ze sto czy więcej lat temu, więc to nie jest filozofia] i dlatego często jest latanie po klawiszach - a ogonki dodają temu uroku nie wiem jaki układ chciałbyś widzieć zamiast qwerty - ale nie sądzę, żeby przy tektsach angielskich była jakakolwiek różnica na plus, jeśli już to na minus [zakładając naturalnie pełne przygotowanie piszącego-testującego do nowego układu] wnioski -nie trzeba badań - statystki występowania liter w jęz. polskim są znane, pewnie nawet w góglu można znaleźć - tak, wiem, że pisanie na kompie może mieć inne statsy - wiem też jak bardzo zaburza je granie na kompie [biedni ci którzy grają na wsad'ie - leworęczni myszowo, tacy jak ja, mają całą numeryczną do dyspozycji ![]() ![]() a jaki porywający ![]() a jest umieszczone bardzo wygodnie - obsługiwane jest przez jeden palec, który poza 'a' nie ma wiele do naciskania - a że słaby? wszystkie palce są słabe [relatywnie rzecz biorąc]
![]() |
![]() |
#6 |
Zaginiony pielgrzym
Data rejestracji: 17.05.2002
![]() |
U mnie najbardziej używane klawisze to Ctrl Alt Del.
A tak całkiem serio to E,O,A,S,L,Z, i klawisze strzałek i Spacja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
God Father
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
Dla osób które się dopiero uczą to owszem było by to dobre rozwiązanie, ale ja osobiście bym się nie przesiadł. Trudno mi sie pisze na innej klawiaturze gdzie tylko wysokość klawiszy jest inna, a co dopiero mówić o całkiem innym układzie.
![]() |
#8 |
-=| GodFather |=-
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() ![]() |
U mnie zdecydowanie 'WSAD' najbardziej ucierpial
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Niezarejestrowany
![]() |
@Sid, z tego co wiem to ponad sto lat temu wprowadzono qwerty jako niewygodna poniewaz na wczesniejszym ukladzie (chyba abcd) maszynistki tak na******aly ze sie maszyny blokowaly, postanowiono wiec im utrudnic zadanie i w ten sposob ograniczyc ich szybkosc, nie wiem w jakim kraju to wprowadzono ale na pewno qwerty nie jest optimum dla angielskiego a wrecz przeciwnie, plus wprowadzono go zeby utrudnic pisanie a nie je ulatwic (komukolwiek)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zaginiony pielgrzym
Data rejestracji: 17.05.2002
![]() |
Układ QWERTY był wymyślony do maszyn do pisania czyli najczęściej używane klawisze były oddalone od siebie aby maszyna się nie zacinała od zbyt szybkiego pisania.
Potem ten sam układ został zastosowany do komputerów, po to aby amerykanie którzy pisali na maszynach niemusieli uczyć się od nowa jakiegoś innego układu. Klawiatura z układem ABCD http://esports.pl/?id=post&post_id=1879186110 --Edit Predi był szybszy |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Predi już napisał, ale uzupełnię. Rzeczywiście chodziło o to, że maszynistki pisząc bardzo szybko na maszynach do pisania powodowały ich blokowanie. Jeśli ktoś używał kiedyś tego urządzenia to wie, co się dzieje, jak się naciśnie naraz dwa przyciski blisko siebie. Dwa... cholera wie, jak to się nazywa ![]() I ten właśnie fakt był wzięty pod uwagę. Rzeczywiście chodziło o język angielski, ale założeniem było pisanie takie, żeby najczęściej w kolejności używane klawisze nie leżały niedaleko się, żeby nie następowało to właśnie blokowanie się. No i efekt osiągnięto. Maszynistki zaczęły pisać o, o ile dobrze pamiętam, 20 - 40 % wolniej i nic się nie blokowało ![]() Ale kto i po cholerę przeniósł ten układ na klawiaturę komputerową, to tego już nie wiem ![]() Co do innych układów to takowe były już testowane i przynosiły rewelacyjne wyniki. O kilkadziesiąt procent szybsze pisanie i porównywalnie mniej pomyłek podczas niego. Ale, podstawowa przeszkoda - ludzkie przyzwyczajenie. Co z tego, że jest to lepsze i wydajniejsze, skoro ludzie są przyzwyczajeni do czegoś innego i nowego produktu nikt by po prostu nie kupił. Prawa marketingowe wygrywają, jak zawsze... Ciekawym rozwiązaniem jest też klawiatura polegająca na... braku klawiatury ![]() Jest jeszcze jeden element, którego nie uwzlędniłeś - pewne cechy ludzkiego organizmu. Mały palec naciskający literkę A rzeczywiście jest najsłabszy, ale to nie jest najważniejsze. O wiele bardziej istotne są mięśnie, które muszą działać, aby wykonać określony ruch części dłoni. A powtarzalność niektórych z nich jest po prostu w dłuższej perspektywie czasu szkodliwa. W Polsce nie ma jeszcze czegoś takiego jak sądownictwo ergonomii, ale w Stanach jest niezwykle istotny element przy projektowaniu stanowisk pracy. Bo tak, jeśli po kilku latach pracy w danej firmie pracownik zacznie odczuwać jakieś dolegliwości, to pozwie pracodawcę na grube miliony o niezapewnienie mu bezpiecznych warunków pracy. W Polsce jeszcze tego nie ma, ale za kilka lat... może. Ale i tak podstawowym problemem przy pracy z klawiaturą (pomijając już wszelkie aspekty całego stanowiska, głównie krzesła - wysokości oparcia, jego nachylenia, głębokości siedziska i wielu innych) jest wygięcie nadgarstków. Może niektórzy z Was spotkali się z tak śmiesznie "wygiętymi" klawiaturami. Nie jest to chwyt marketingowy. Coś takiego rzeczywiście jest bardzo ergonomiczne i dobre dla zdrowia. No ale znowu - jest to coś nowego, coś innego... ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
To ja tez wtrace cos od siebie...
Juz chyba kiedys o tym wspomnialem, ale jest cos takiego co nazywa sie klawiatura DVORAKA. Jest to jedyny chyba standart poza QWERTY, ktory sie przyjal. wiecej info: http://www.mwbrooks.com/dvorak/ http://www.gigliwood.com/abcd/
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
captain u-k
Data rejestracji: 20.12.2004
![]() |
U mnie na klawiaturze QWERTY najbardziej zużyły sie wszystkie literki wlasciwei to nic nie bylo oprocz ledeie widocznych cyferek byly to gumowe klawisze komputerka ZX SPECTRUM potem w pierwszym PC bylo podobnie teraz mam klawiaturke ok 2 latek i klawisz space-bar wymieka no i enter i oczywiscie strzalka dogory
![]() Wracajac do QWERTY to zainteresowal mnie uklad trech literek wystepujacych obok siebie czyzby jakis polak maczal w tym palce chodzi mi o H U i oczywiscie J to chyba tak zeby polakom bylo latwiej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
u mnie najbardzie ucierpiały: AWSD, spacja oraz Ctrl.
a to klawiaturka dvoraka: ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. pozdrawiam ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez woitas : 04.02.2005 o godz. 16:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Niezarejestrowany
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ps. a skad wiesz co bylo pierwsze... qwerty czy h*j? ![]() |
|
![]() |
![]() |