Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Częstotliwość używania poszczególnych klawiszy na klawiaturze ;-) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czestotliwosc-uzywania-poszczegolnych-klawiszy-klawiaturze-47288/)

woitas 04.02.2005 16:27

tak na marginesie - pisze się C H U J (do adminów - to nie jest brzydkie słowo).

Eliasz 04.02.2005 19:23

W sumie to nic wielkiego tu nie napisze ;) na mojej klawiaturce nie widać wytarć, jest optimusa i ma już pewnie z 5 lat, przez co jest już troche przyszarzała. W sumie to miałem nic tu nie pisać, skłonił mnie tylko klawisz z literką "Z" który od kilku dni chodzi hmm... dziwnie ;) Chodzi o to że raz działa normalnie a raz nie wraca on stak szybko spowrotem, poza tym jakby ktoś staną obok kompa posłuchał klawiatury to odrazu usłyszy gdy się naaciśnie Z ;)

To tyle ode mnie, bez odbioru ;)

Predi 04.02.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez woitas
tak na marginesie - pisze się C H U J (do adminów - to nie jest brzydkie słowo).

to jest wlasnie ciekawa sprawa... mozna by podyskutowac... bo tak sie pisze wg. slownika... a ludzie pisza przez samo h, wiec wg mnie zachodzi zmiana jezykowa (troche niechlubna ;) )

Majonez 04.02.2005 20:54

u mnie w starej klawce wymiękł tak na prawde jeden klawisz - spacja - kiedyś jak grałem z bratem w Q3 dostała taki cios ze aż ESC wyskoczył na pół pokoju - od tamtej pory spacja jest wymięknięta :P a właściwie pęknieta - reszta ok (aha klawka ma już 5 lat jest to chicony ergonomiczna - najlepsza klawka na świecie)

nimal 04.02.2005 21:42

qwerty - faktycznie wprowadzoan w celu nieblokowania maszyny, faktycznie w celu obnizenia predkosci... ale w dluzym okresie czasu okazuje sie ze kolejne pokolenie maszynistek bedzie nawalac szybciej na takich klawiszach - bo naprzemienne udezanie dwoma rekoma jest po prostu wydajniejsze
i nikt mi nie wmowi ze dla ang jezyka nie jest to optymalny uklad
a dla polskiego - napiscie WARSZAWA... i ciekawe czemu prawa reka ani razu nie drgnel... uklad paskudny, ale jeszcze do zniesienia :) napewno lepszy niz alfabetyczny

co do niergoomicznego a
mimo ze umie pisac calkowicie bezwzorkowo wg wszystkich regul - wole jednak pisac na 8 palcow - bez malych - przesuwam cala dlonie zeby nieuzwac malego palca... zly nawyk, ale po tylu latach juz sie go raczej nie pozbede...

andrzejj9 04.02.2005 22:52

Cytat:

Napisany przez Majonez
u mnie w starej klawce wymiękł tak na prawde jeden klawisz - spacja - kiedyś jak grałem z bratem w Q3 dostała taki cios ze aż ESC wyskoczył na pół pokoju - od tamtej pory spacja jest wymięknięta :P a właściwie pęknieta - reszta ok (aha klawka ma już 5 lat jest to chicony ergonomiczna - najlepsza klawka na świecie)

Możesz podać jakiś konkretny model (ewentualnie link)?

@ Nimal - niestety, ona nie jest optymalna również dla języka angielskiego.

Co do pisania 8 palcami, to ja też nie używam wszystkich. Przeszedłem kiedyś kurs szybkiego pisania na komputerze i wyniosłem z niego najważniejsze rzeczy. Jednak potem zmieniłem je trochę dopasowując do własnych potrzeb, a że był to okres, kiedy pisałem naprawdę dużo - po kilkadziesiąt stron maszynopisu dziennie, to opracowałem sobie wariant dla mnie najlepszy. I jego teraz używam. Tak właściwie to nawet trudno byłoby mi powiedzieć, ilu palców używam. Chyba po prostu tylu, ile dana chwila tego wymaga. Nie ma tu jakiejś zasady.

Zetoxa 04.02.2005 23:39

...mam 9-letnią klawiaturę Optimusa z 486-DX jeszcze i nie zamienie jej na żadną inną, nie było jeszcze wtedy tych kretynskich klawiszy Windy obok Altów , co w dzisiejszych mnie do szewskiej pasji doprowadza.

-Sid-The-Rat=> 05.02.2005 11:14

te kretyńskie klawisze są faktycznie wkurzające dopóki się nie opanuje metody dodawania do nich znaczeń innych niż te windowsowe - jestem na etapie zgłębiania ich [foobar sobie z nimi radzi, psp też jakoś zmuszę, operka trochę jeszcze jęczy ale już niedługo, najbardziej stawia się sama winda, która zamiast 'win' wstawia 'ctrl+alt' a to przecież psuje trochę cały sens]

te dwa klawisze naciska się przypadkiem średnio raz na tydzień a mają kilka zastosowań za które jestem im bardzo wdzięczny [win+m - minimize all czy win+d - show desktop dla przykładu] - a na takiej jak moja klawiaturze [logiteh ultra flatx - dla mnie NAJLEPSZA klawiatura a w pracy przetestowałem kilkanaście] gdzie zestaw guziczków mmedialnych jest skromny, bardzo się przydają przy pracy z kobylastymi programami

te guziczki nie gryzą

nimal 05.02.2005 17:44

win+r - uruchom
win+e - expolrator (to akurat mi malo potrzebne)
innych kombinacji (+ te co Sid wymienil) nie znam bo nie uzywam
na pewno jeszcze jest win+f - szuaknie systmowe...

edit - czesciej uzywam przycisku obok prawego win, jak sie zapedze z klawiaturka i nie chce mi sie po myche siegac, po prostu jest szybciej...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:28.