Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2002, 14:46   #1
Adik
Arab'ski

Data rejestracji: 15.03.2002
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aparat cyfrowy

jestem zielony w dziedzinie obsługi cyfrówek, i mam takie pytanko: jak podłączyć aparat CASIO QV-30B do kompa, zeby wyciągnąć z niego fotki mam taki kabelek, podłączany do COM'u, ale jak podłączam przez niego aparat- to komp go nie wykrywa (mam WinXP)
i skąd wziąść stery do tego aparatu- bo nigdzie nie moge znaleźć

mail
Adik jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.10.2002, 21:05   #2
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: aparat cyfrowy

Cytat:
Adik napisa***322;(a)
jestem zielony w dziedzinie obsługi cyfrówek, i mam takie pytanko: jak podłączyć aparat CASIO QV-30B do kompa, zeby wyciągnąć z niego fotki mam taki kabelek, podłączany do COM'u, ale jak podłączam przez niego aparat- to komp go nie wykrywa (mam WinXP)
i skąd wziąść stery do tego aparatu- bo nigdzie nie moge znaleźć
Musisz mieć specjalny program.
Spróbu zassać i zainstalować to: http://world.casio.com/qv/download/e...e/Qvt3231e.exe
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2002, 22:29   #3
Adik
Arab'ski

Re: Re: aparat cyfrowy

Cytat:
paput2000 napisa***322;(a)

Musisz mieć specjalny program.
Spróbu zassać i zainstalować to: http://world.casio.com/qv/download/e...e/Qvt3231e.exe

zapodałem to i nic- jak nie wykrywał aparatu, tak dalej go nie widzi , jak próbuje coś zrobić przy pomocy np. ACDSee 4.0, to wyskakuje mi komunikat:

"Camera is not responding. Please make sure that is powered on, set in play mode, connected to computer and try again."

mail
Stary 18.10.2002, 23:48   #4
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: aparat cyfrowy

Cytat:
Adik napisa***322;(a)

zapodałem to i nic- jak nie wykrywał aparatu, tak dalej go nie widzi , jak próbuje coś zrobić przy pomocy np. ACDSee 4.0, to wyskakuje mi komunikat:

"Camera is not responding. Please make sure that is powered on, set in play mode, connected to computer and try again."
Ja mam cyrówkę sony dp-31 i w komplecie dostalem kable usb oraz plytke ze sterownikami.Najpierw instalujesz oprogramowanie później kabelek i gdy podłączę kamerę "na gorąco" windows automatycznie ją wykrywa (win98 , winxp).A ty masz jakieś oprogramowanie?
Stary 19.10.2002, 00:47   #5
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpierw zainstaluj sterowniki do tej cyfrówki.Jak nie miałeś z cyfrówką to powinny być na stronie producenta. A później jakiś program do zgrywania zdjęć z cyfrówki do kompa.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2002, 11:15   #6
Adik
Arab'ski

problem jest w tym, że to porzyczony sprzet, a kumpel od którego go mam ma tylko aparat i ten kabelek- żadnych sterów na cd, czy czymś, a ma stronce producenta nie widze zadnego działu ze sterami

mail
Stary 19.10.2002, 14:33   #7
paput2000
lub po prostu Paput

Re: Re: Re: aparat cyfrowy

Cytat:
Adik napisa***322;(a)

Jak zrozumiałem to aparat podłączany jest przez złącze RS na com. i potrzebne są sterowniki typu twain. Link który podałem zdaje się że właśnie umożliwia współprace użądzeń twain.
Jest jeszcze inna możliwość, nieprawidłowe ustawienia portu w biosie, lub port jest nieaktywny - musisz to sprawdzić, lub brak wolnego przerwania w momencie gdu w systemie pracuje dużo urzędzeń.
Poczytaj sobie jeszcze tutaj: http://world.casio.com/qv/download/en/twain/

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 19.10.2002 o godz. 14:38
Stary 19.10.2002, 14:44   #8
Adik
Arab'ski

Re: Re: Re: Re: aparat cyfrowy

Cytat:

Jak zrozumiałem to aparat podłączany jest przez złącze RS na com. i potrzebne są sterowniki typu twain. Link który podałem zdaje się że właśnie umożliwia współprace użądzeń twain.
Jest jeszcze inna możliwość, nieprawidłowe ustawienia portu w biosie, lub port jest nieaktywny - musisz to sprawdzić, lub brak wolnego przerwania w momencie gdu w systemie pracuje dużo urzędzeń.
port na pewno jest aktywny, bo jak zamieniam go z myszką (na przejściówce), to mysz działa normalnie, a z tymi przerwaniami, to o co chodzi
a co do tego żeby aparat był wogóle wykryty przez system, to potrezbne jest instalowanie sterów (tych od producenta), bo jak daje w Win'ie zeby wyszukał nowy sprzęt, to nic nie wykrywa, a jak daje, że chce zainstalować określine urządzenie, to tam jest dostępny tylko jakiś inny model Casio

jest to dla mnie ważna sprawa, więc prosze- ludzie pomóżcie mi z tym g...em

mail
Stary 19.10.2002, 17:38   #9
paput2000
lub po prostu Paput

Re: Re: Re: Re: Re: aparat cyfrowy

Cytat:
Adik napisa***322;(a)

port na pewno jest aktywny, bo jak zamieniam go z myszką (na przejściówce), to mysz działa normalnie, a z tymi przerwaniami, to o co chodzi
a co do tego żeby aparat był wogóle wykryty przez system, to potrezbne jest instalowanie sterów (tych od producenta), bo jak daje w Win'ie zeby wyszukał nowy sprzęt, to nic nie wykrywa, a jak daje, że chce zainstalować określine urządzenie, to tam jest dostępny tylko jakiś inny model Casio

jest to dla mnie ważna sprawa, więc prosze- ludzie pomóżcie mi z tym g...em
A co z ustawieniami portu? są jakieś opcje w biosie czy nie?
Aparat podłączony na comie nie będzie wykryty przez system tak jak to ma miejsce w przypadku USB. Dopiero po zainstalowaniu programu obsługującego, sterowników w nim zawartych i uruchomieniu tego programu możliwe będzie dostanie się do danych zawartych na karcie pamięci aparatu. Musisz mieć taki program - nie wiem co zrobiłeś z programem którego link ci podałem, ale należałoby jeszcze raz spróbować zainstlować go, zrestartować system i program uruchomić, mając wczesniej aparat podłączony kabelkiem do komputera.
Powtórze jeszsze raz: aparat z takim podłaczeniem wcale nie musi być wykryty przez system w pełnym tego słowa znaczeniu (brak gałęzi w menadżerze urzędzeń.
Jeżeli chodzi o przerawnia jest to jeden z elementów zasobów takich jak kanały DMA, porty, adresy pamięci jakie system przydziela dla użądzeń pracujących w nim min.
Stary 19.10.2002, 19:05   #10
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam cyfraka Konica mam podobny problem, ale mój post pozostał bez odezwu.
Widzę,że paput jesteś w temacie więc może Ty pomożesz.
Mam oryginalne stery, zainstalowane(twain), kabelek jest pod com, ale program nie widzi aparatu i podobnie jak u kolegi daje :sprawdź baterię , kabelek....
Chciałbym się upewnic że kabelek jest skopany zanim wydam ponad 100zeta na czytnik Compact Flash.
Apeluję o pomoc!!!
F.

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2002, 23:25   #11
Pio
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
Pio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kiedyś miałem pozyczonego Casio bardzo dawno temu i był taki program do niego Qvlink. Po zainstalowaniu wyskakiwał mi tez jakiś tam błąd i z tego co pamiętam (o ile dobrze pamiętam) to jak jest włączony aparat w tym programie ustawia się port do którego jest podłączony aparat i wszystko zaczyna działać, tylko to było pod Windą 98SE PL a pod XP to nie wiem.
Pio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2002, 12:09   #12
paput2000
lub po prostu Paput

Cytat:
forest napisa***322;(a)
Ja mam cyfraka Konica mam podobny problem, ale mój post pozostał bez odezwu.
Widzę,że paput jesteś w temacie więc może Ty pomożesz.
Mam oryginalne stery, zainstalowane(twain), kabelek jest pod com, ale program nie widzi aparatu i podobnie jak u kolegi daje :sprawdź baterię , kabelek....
Chciałbym się upewnic że kabelek jest skopany zanim wydam ponad 100zeta na czytnik Compact Flash.
Apeluję o pomoc!!!
F.
Jeżeli używasz XP to niewiele Ci pomogę, ponieważ obchodzę go z daleka i prawdę mówiąc nie znam jego specyfiki. Czytałem iż XP powoduje bardzo dużo problemów, a w szczególności ze straszym sprzętem i starszymi sterownikami. Osobiście używam obecnie win2000, a do niedawna w pracy miałem NT. W NTciaku który jest systemem trochę antymultimedialnym (żeby uruchomić USB trzeba nie lada wyczynu) bez problemu udało mi się uruchomić archaiczny aparat cyfrowy AGFA (przez złącze RS), już nie mówie o win2000. Ze starym skanerem miałem trochę problemów, ale w końcu po zainstlowaniu odpowiedniego sterownika i konfiguracji w biosie trybu pracy portu LPT skaner ruszył.
Przyczyn Waszych problemów może być wiele, ale jeżeli wynikają one z używania XP to nie zabardzo kolegom mogę pomóc. Jak napisałem wyżej ja podobnych problemów nie miałem, ale w przypadku wymienionych wyżej systemów.
Być może problem jest banalny i wynika faktycznie np. z powodu uszkodzonego kabla.

PS. Nic nie piszecie na temat konfiguracji portów w biosie, lub ewentualnie wyłączenia jednego z niepotrzebnych.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 20.10.2002 o godz. 12:20
Stary 20.10.2002, 15:54   #13
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:

Jeżeli używasz XP to niewiele Ci pomogę, ponieważ obchodzę go z daleka i prawdę mówiąc nie znam jego specyfiki. Czytałem iż XP powoduje bardzo dużo problemów, a w szczególności ze straszym sprzętem i starszymi sterownikami. Osobiście używam obecnie win2000, a do niedawna w pracy miałem NT. W NTciaku który jest systemem trochę antymultimedialnym (żeby uruchomić USB trzeba nie lada wyczynu) bez problemu udało mi się uruchomić archaiczny aparat cyfrowy AGFA (przez złącze RS), już nie mówie o win2000. Ze starym skanerem miałem trochę problemów, ale w końcu po zainstlowaniu odpowiedniego sterownika i konfiguracji w biosie trybu pracy portu LPT skaner ruszył.
Przyczyn Waszych problemów może być wiele, ale jeżeli wynikają one z używania XP to nie zabardzo kolegom mogę pomóc. Jak napisałem wyżej ja podobnych problemów nie miałem, ale w przypadku wymienionych wyżej systemów.
Być może problem jest banalny i wynika faktycznie np. z powodu uszkodzonego kabla.

PS. Nic nie piszecie na temat konfiguracji portów w biosie, lub ewentualnie wyłączenia jednego z niepotrzebnych.
Mam
98SE.
Może pomożesz?
f.

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2002, 00:09   #14
paput2000
lub po prostu Paput

Cytat:
forest napisa***322;(a)

Mam
98SE.
Może pomożesz?
f.
Napisz co i jak po kolei robiłeś aby uruchomić ten aparat - nie za bardzo chcę snuć domysły.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: