Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.04.2003, 22:42   #1
camfo
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Posty: 548
camfo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Witam,
Mam taki problem - coś mi się stało z wiatraczkiem i teraz jak włączam kompa to mi on (komp) huczy...ale jak chwile zaczekam i klepne lekko w bok obudowy to huczenie znika na dobre...i moje pytanie jest następujące - czy może się spalić jakiś podzespół komputera (procesor, karta sieciowa) gdy komputer będzie dłużej działał, bo dziala mi chyba od rana i jak radzicie - zostawić na noc włonczonego
__________________
Wszystko o Mkks Babia Góra Sucha Beskidzka - www.babiagora.prv.pl
GG - 4040275

najlepszy polski film - Dzień Świra!

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
camfo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.04.2003, 22:46   #2
Salvad0r
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Salvad0r
 
Data rejestracji: 11.11.2002
Posty: 276
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Cytat:
camfo napisa***322;(a)

czy może się spalić jakiś podzespół komputera (procesor, karta sieciowa) gdy komputer będzie dłużej działał, bo dziala mi chyba od rana i jak radzicie - zostawić na noc włonczonego
Jeden z moich dziala bodajze od stycznia i nie panikuje z tego powodu :-) Jesli masz Intel'a to zadziala wylacznik termiczny w skrajnym wypadku i nic sie nie stanie z procesorem. Aczkolwiek nawet bez wiatraczka prawie kazdy Intel wytrzyma (chyba ze krecony bardzo mocno). Jesli masz AMD to moze byc roznie, niektore nie maja wylacznikow termicznych i moze dojsc do uszkodzenia rdzenia.
Salvad0r jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.04.2003, 23:08   #3
ob@r
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika ob@r
 
Data rejestracji: 27.01.2003
Lokalizacja: kkw
Posty: 224
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przesmaruj i wyczyść wiatraczek to przestanie, nic sie nie stanie (nie pamietam ile czasu nie miałem coolera na procku intela bo mnie denerwował co prada obudowy bok miałem sciągnięty) poprostu wiatraczek "wkręca "się w obroty...
__________________
none
ob@r jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 00:00   #4
krzpac
RTS Widzew Łódź
 
Avatar użytkownika krzpac
 
Data rejestracji: 07.07.2000
Lokalizacja: Alex City
Posty: 687
krzpac niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Cytat:
camfo napisa***322;(a)
Witam,
Mam taki problem - coś mi się stało z wiatraczkiem i teraz jak włączam kompa to mi on (komp) huczy...ale jak chwile zaczekam i klepne lekko w bok obudowy to huczenie znika na dobre...i moje pytanie jest następujące - czy może się spalić jakiś podzespół komputera (procesor, karta sieciowa) gdy komputer będzie dłużej działał, bo dziala mi chyba od rana i jak radzicie - zostawić na noc włonczonego
hehe... mam tak dokładnie samo jak ty

ale juz spie spokojnie...

ja sobie ustawiłem w biosie ze jak temperatura procka podskoczy powyzej 70 stopni to komp mi się wyłączy... poszukaj w biosie moze masz taką opcję...
__________________
krzpac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 00:12   #5
surff
Ramblings of a Madman
 
Avatar użytkownika surff
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Wlkp
Posty: 876
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Cytat:
camfo napisa***322;(a)
Witam,
Mam taki problem - coś mi się stało z wiatraczkiem i teraz jak włączam kompa to mi on (komp) huczy...ale jak chwile zaczekam i klepne lekko w bok obudowy to huczenie znika na dobre...i moje pytanie jest następujące - czy może się spalić jakiś podzespół komputera (procesor, karta sieciowa) gdy komputer będzie dłużej działał, bo dziala mi chyba od rana i jak radzicie - zostawić na noc włonczonego
Jak ci hałasuje to go rozkręć i zobacz co jest grane!!!!!!!!!!!!!!!Jak sie nie kreci to wymień, jak hałasuje to nasmaruj,jak sie juz spalił to wyrzuć kompa przez okno^_^
__________________
primum non nocere

Ostatnio zmieniany przez surff : 16.04.2003 o godz. 00:15
surff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 01:21   #6
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nic się niestanie, mój serwer chodził od 84 dni non stop, aż do dziasiaj. Spalił się zasilacz bo coś się stało na płycie, kondensatory się powybrzuszału i się spaliło. Jutro jadę po nową płyte, procesor i zasilacz do serwisu oddać. Kupic Ci coś?
A tak całkiem poważnie: jak ma paść to padnie i czy zrobi to o 19:30 czy o 04:00 to chyba bez różnicy, przedmuchaj drania a jak to nie pomoże to wymień wentka i finał(wiem, że można przesmarować itp, ale niepolecam), u mnie przy starcie w zimnym pokoju wentek na chipsecie wyje niemiłośiernie, ale jak mu sie cieplej zrobi to przestaje, może kiedyś coś z tym zrobię.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 08:37   #7
Laser
Guru
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 02.01.2002
Posty: 4,488
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Poprostu wiatrak wpada w rezonans i hałasuje - jak komp / zasilacz / sie podgrzeje to obroty sie ponosza i pracuje juz płynnie.


Od razu mówie ze smarowanie nic nie daje - mi uciszył sie na dwa starty kompa i nadal jest to samo.

Camfo jak ja czyciłem wiatrak to na łopatkach było mnóstwo kurzu - u ciebie zapewne tez tak jest wiec wyczycs starannie łopatki - odciazy to wentylator i wywazy moze go troche.

Ale musze ten wentyl wymienic bo widze ze jest na złaczu - tzn nie trzeba lutowac - zwykły 80mm wentyl tak wstawie i spokoj.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 09:39   #8
surff
Ramblings of a Madman
 
Avatar użytkownika surff
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Wlkp
Posty: 876
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)




Od razu mówie ze smarowanie nic nie daje - mi uciszył sie na dwa starty kompa i nadal jest to samo.

Daje - tyle że trzeba zrobić to porządnie i nasmarować czymś dobrym.
__________________
primum non nocere
surff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 11:36   #9
Fantomas
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
surff napisa***322;(a)
Daje - tyle że trzeba zrobić to porządnie i nasmarować czymś dobrym.
Może troszkę więcej szczegółów? Gdzieś czytałem, że pod nalepkę wentylatora dostarczali mieszaninę smaru-pasty i oleju. Ale czy to działa i co to było, to nie pamiętam.
Miłego dnia.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 11:38   #10
Kinja
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Kinja
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Posty: 158
Kinja zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ob@r napisa***322;(a)
przesmaruj i wyczyść wiatraczek to przestanie, nic sie nie stanie (nie pamietam ile czasu nie miałem coolera na procku intela bo mnie denerwował co prada obudowy bok miałem sciągnięty) poprostu wiatraczek "wkręca "się w obroty...

co prada obudowy bok miałem sciągnięty - to dobry pomysl ale jak sie nie ma zwierzat
Moja kotka lubi wszelkie tekie zakamarki i kiedys gdy mnie nie bylo w pokoju a obudowa byla zdjeta ( szczescie komp wylaczony tez) ulozyla sie tam ladnie Wprawdzie zmiescila sie tylko boczkiem ale
Kinja jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 11:49   #11
surff
Ramblings of a Madman
 
Avatar użytkownika surff
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Wlkp
Posty: 876
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Fantomas napisa***322;(a)
Może troszkę więcej szczegółów? Gdzieś czytałem, że pod nalepkę wentylatora dostarczali mieszaninę smaru-pasty i oleju. Ale czy to działa i co to było, to nie pamiętam.
Miłego dnia.
Najlepiej wentyl rozebrać całkowicie , przeczyścić, przedmuchać, i nasmarować. Ja do smarowania używam płyny do wspomagania układów kierwoniczych ATF220 Mobil1 - bardzo dobrze smaruje.Takie smarowanie tylko pod naklejką może pomóc , ale nie koniecznie. Pamiętaj aby nie dać za dużo "smaru" , a zanim zaczniesz konserwacje wyczyść go.
__________________
primum non nocere
surff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 12:08   #12
Fantomas
=F=
 
Data rejestracji: 19.04.2002
Lokalizacja: Toruń
Posty: 883
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Bardzo dziękuję za wskazówki. Tylko czy ja to potem dobrze złożę? Jak kiedyś próbowałem naprawić budzik, to zegarmistrzowie nie wiedzieli, jak to poskładać.
Miłego dnia.
__________________
Pozdrawiam
Fantomas
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 12:11   #13
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Jeden z moich dziala bodajze od stycznia i nie panikuje z tego powodu :-) Jesli masz Intel'a to zadziala wylacznik termiczny w skrajnym wypadku i nic sie nie stanie z procesorem. Aczkolwiek nawet bez wiatraczka prawie kazdy Intel wytrzyma (chyba ze krecony bardzo mocno). Jesli masz AMD to moze byc roznie, niektore nie maja wylacznikow termicznych i moze dojsc do uszkodzenia rdzenia.
Dokładnie ...czytałem o tym na Tom`s Hardware Guide.

Rdzenie procesorów Intela są wyposażone w monitoring temperatury.
Po prostu jednostka termiczna spowalnia zegar lub zawiesza procesor przy ekstremalnych temperaturach osiągniętych przy awariach wiatraczków.
A AMD nie posada owych zabezpieczeń ,co prowadzi do "usmażenia" procesora, a nawet i do uszkodzenia płyty głównej...no cóż o mało nie prowadzi do pożaru ...

Zainteresowanych polecam artykuł o awariach termicznych procesorów:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html
Dołączone obrazki
-3.jpg 
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 16.04.2003 o godz. 12:18
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 12:12   #14
-=KoWaLiK=-
Gość
 
Posty: n/a
Po przeczytaniu tego postu nie wywnioskowalem o ktory cooler ci chodzi, proc,zasilacz ?? Powiem tylko tyle ze ja mialem podobna sytuacje z coolerkiem w zasilaczu. Start kompa powodowal potworny halas, tak jakby ktos pchal kredke miedzy platy wiatraka. No to co?? nowy cooler i po zabiegu Rozkrecilem wymienilem na nowy i zdazylem popracowac pol godziny :o Wiatrak nie ta strona przykrecilem^_^ splil mi sie zasilacz.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2003, 12:19   #15
surff
Ramblings of a Madman
 
Avatar użytkownika surff
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Wlkp
Posty: 876
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Czy może się coś stać jak zostawię kompa na noc, a wiatraczek jest troszkę zapchany..

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Dokładnie ...czytałem o tym na Tom`s Hardware Guide.

Rdzenie procesorów Intela są wyposażone w monitoring temperatury.
Po prostu jednostka termiczna spowalnia zegar lub zawiesza procesor przy ekstremalnych temperaturach osiągniętych przy awariach wiatraczków.
A AMD nie posada owych zabezpieczeń ,co prowadzi do "usmażenia" procesora, a nawet i do uszkodzenia płyty głównej...no cóż o mało nie prowadzi do pożaru ...

Zainteresowanych polecam artykół o awariach termicznych procesorów:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html
AMD zapewnia jedank,że w nowych procesorach Athlon system monitoringu temperatury działa już poprawnie i procesor nie grzeje sie w nieskończoność. Nie wiem ile w tym prawdy...Może Tom`s zrobie jakies nowe testy:-)
__________________
primum non nocere
surff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.