![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.03.2004
![]() |
Czy pamięć ram ma znaczenie?
Moze mi ktos powiedziec czy ilosc pamieci ram ma znaczenie przy kompresji filmu? Chce wymienic w koncu moj sprzet, niestety bede musial zrezygnowac z 1,2@1,4TB i 512MB SDR na rzecz szybszego procesora (w granicach 2Ghz athlon xp/sempron) i 256MB DDR (wyzsze FSB >200), oczywiscie po podkreceniu?
Czy taka wymiana jest w ogole oplacalna?, w tej chwili film z avi na DVD kompresuje okolo 3,5-4 godziny, a chciałbym w granicach 2-3! Moze lepiej wymienic tylko procesor, a plyte i 512 ramu kingston zostawic? Zaznaczam, ze gry mnie w ogole nie interesuja, czy przesiadka na DDR i wieksze FSB(w tej chwili 145Mhz na KT133A) cos zmieni podczas kompresji, konwertowania filmow? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Wg mnie na pewno. Jeśli puścisz synchronicznie proc z pamiętkami na fsb 200 (400) to odczujesz wzrost wydajności. Tego TB to masz puszczonego na pewno fsb 133 (266), czyli stosunkowo mało, a to się liczy, bardzo liczy.
Ja u siebie wolałem puścić proca troche wolniej, ale za to z większym fsb (wydajnośc jest wieksza) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
chyba nie doczytales do konca, athlon jest puszczony w tej chwili na 145Mhz i nie chodzi mi o wysokie FSB (to oczywiste) tylko o fakt czy wielkosc pamieci ma wplyw na czas kompresji?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Jakis tam ma wplyw, ale nie tak bardzo duzy jak ilosc mhz procesora i predkosc dysku twardego. Rownie dobrze robisz wirtuala na dysku sobie wiekszego na oddzielnej partycji i jest gicior. Lepszy chipset = szybsza wspolpraca tych wszystkich urzadzen razem wiec mysle ze warto to zamienic.
![]() |
#5 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
keidys mialem takiego pdfa o kompresji... i tam pisało ze najlepiej miec 512MB RAM [więcej nie jest potrzebne] a cała reszta zależy od procka i od hdd [który powinien mieć 7200rpm]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
ilosc ramu powyzej 256 chyba ma znaczenie marginalne, szybki proc to podstawa kompresji, dysk tez, chociaz to zalezy z czego to kompresujesz - jak z duzego avi dv to dysk gra duza role, jak z jakiegos juz skompresowanego divxa/mpega to predkosc dysku juz nie jest tak istotna.
oczywiscie predkosc ramu sie liczy, ale ilosc IMHO nie jest istotna
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
no dobrze, a mozecie mi powiedziec jeszcze jedno, pakowac sie w intela 2,4 czy thortona 2600+? zaznaczam nie gram!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
AMD tańszy i bardziej podatny na podkręcanie. Nie pakuj się w Celerony!!
Ja gdy coś u siebie kompresuje to przestaiwam fsb proca i pamieci na wyzsze kosztem mniejszego mnoznika i zegara. A wydajnosc i tak jest wieksza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
no nie wiem
majac celerka 1300 i 256 ram to podczas kompresji milame zajete 280-290MB, zas gdy dopadlem do kompa kumpla z pentium 4 2,8GHz 256 to tam zajetosc ramu byla rzedu 450-500, nie iwem od czego zalezy ale tak bylo, oba OS to XP
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
dwa komputery tutaj stoja przede mna, system win2k na jednym jest CPU - 400 MHz AMD K6-2 i ma 256+256+128 RAMu (SDRamy 100 MHz) na drugim Intel Celeron 2,4 GHz i 128 RAM Zgadnij ktory system jest sprawniejszy? ten pierwszy mimo iz CPU wydaje sie byc wolny... ale jak siadam do niego to rakieta
![]() |
![]() |
#12 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ponizej 512mb ramu najwazniejsze znaczenie w kompie ma... sprawnosc dysku twardego... bo niestety wspolczesne systemy dosc szybko przybieraja na wadze i puchna - no i zaczyna sie radosne swap'owanie i jezdzenie po dysku - przezywalem to bardzo dlugo, majac bardzo mocny proc, dobra plyte glowna, mocarna grafike i ...256ramu :/... myslalem ze mam szybkiego kompa [bo nawet byl szybki, postaralem sie go zoptymalizowac i dbalem o higiene oprogramowania] ale w momencie kiedy wsadzielm do niego 1gb... i jejku.. niebo a ziemia
kazdemu kto ma 256ramu i robi na kompie cokolwiek wiecej niz ogladanie pulpitu polecam kupno co najmniej jeszcze 128 a najlepiej 256 ramu - kazdy komp na tym zyska, czesto zupelnie zmieni swoje oblicze ze zloma na rakiete [moj kumpel mial tualtain 1.3.. i myslal czy go nie wywalic przez okno - kupil 512ramu i teraz nawet mu to do glowy by nie przyszlo] a co do amd/intel... amd ostatnoi ciala dalo z wycofaniem bartonow a intel obnizyl nieznacznie ceny - nie jest juz tak latwo powiedziec ze kupowanie intela jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto, ale nadal wzialbym amd ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
przy grach/filmach/systemach profi
standard: - 256MB - 1 HDD pierwszy tune'up: - 512MB - 2xHDD RAID0 (stripe) nastepny tune'up: - 1024MB ![]()
![]() |
|
|