Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.12.2005, 20:37   #1
żółtodziób
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.09.2005
żółtodziób w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czy są switche do słuchawek i kolumn

Mam płytę główną Asusa, która wyposażona jest w trzy standardowe gniazda audio:
- wejście mikrofonowe (różowe),
- wyjście liniowe (zielone) do słuchawek/głośników,
- wejście liniowe (niebieskie).
Używam zestawu słuchawkowego z mikrofonem (wtyczka mały jack do wejścia mikrofonowego i wtyczka słuchawki do wyjścia słuchawkowego).
Korzystam też z głośników w zestawie 2+1 (osobno subwoower), które podłączam jednym małym jackiem do gniazda słuchawkowego, z którego korzysta też w/w zestaw słuchawkowy.
Denerwuje mnie jednak wtykanie w to gniazdo (wyjście liniowe-zielone) w zależności od potrzeb to słuchawki z mikrofonem to innym razem zestawu głośnikowego.
Czy istnieje jakiś switch (przełącznik) wtykany w gniazdo wyjścia obsługujący i słuchawki i głośniki za pomocą pstryczka?
Czy można słuchawki lub głośniki podłączyć do innego rodzaju gniazda (USB?) za pomoca przejściówki?
Jeśli zaś można, to jakie rozwiązanie jest najlepsze dla jakości dźwięku uzyskiwanego z kolumienek?
P.S.
Ponoć LongTech SP-622 to całkiem dobry zestaw jak za te pieniądze (ok. 150zł) do kompa.
Jestem laikiem, więc pytam. I proszę mnie nie biczować za kompletny brak wiedzy komputerowej.
żółtodziób jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.12.2005, 20:53   #2
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja mam taki "switch":

http://img408.imageshack.us/my.php?image=img25506qt.jpg

Tutaj masz podobna dyskusje:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52640

A czemu w dzial CDR forum??

Ostatnio zmieniany przez IceManSpy : 28.12.2005 o godz. 20:57
IceManSpy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2005, 21:51   #3
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez IceManSpy
to nie Switch a HUB ^_^

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2005, 22:53   #4
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
to nie Switch a HUB ^_^
dlatego dalem w cudzyslow ze to jest taki niby switch
IceManSpy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2005, 19:24   #5
żółtodziób
Stały bywalec ;)

Ja będę mieć zatem taki po przestudiowaniu całego tu i innych wątków z forum:
http://www.plantronics.pl/karta.asp?id_produktu=5558
Stary 29.12.2005, 20:22   #6
żółtodziób
Stały bywalec ;)

inne ujęcie switchera: http://www.4max.pl/default.asp?produkt=1442
Ciekawe tylko czy działa to urządzenie wyłącznie z kolumienkami w układzie 2(lewy / prawy kanał) i 2+1 (lewy+prawy+subwoofer), czy też nada się do dźwięku typu 5.1. Chyba do takiego dookolnego się nie nada?
Stary 29.12.2005, 21:11   #7
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
faktycznie zoltodziob ^_^
o jakim dzwieku dookulnym piszesz skoro masz karte stereo (tak wynika z twojego opisu)?
po kiego ci przelacznik za 50pln skoro to samo zalatwia wtyczka za 5pln, taka jak ze zdjecia zamieszczonego przez Ica albo podobna, do kupienia w kazdym skelpie z kablami i w co drugim wiekszym komputerowym?
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2006, 17:17   #8
żółtodziób
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez nimal
faktycznie zoltodziob ^_^
o jakim dzwieku dookulnym piszesz skoro masz karte stereo (tak wynika z twojego opisu)?
po kiego ci przelacznik za 50pln skoro to samo zalatwia wtyczka za 5pln, taka jak ze zdjecia zamieszczonego przez Ica albo podobna, do kupienia w kazdym skelpie z kablami i w co drugim wiekszym komputerowym?
Pytam o okład 5.1, bo jestem ciekawy. Karta zintegrowana z płytą obsluguje standard 5.1 (tak myslę).
Z opisów w linkach podanych wyżej, wynika, że lepszy przełącznik niż rozdzielacz sygnału (prądu). Nie znam się na fizyce, ale skoro prad płynie o jakimś napieciu i natężeniu z wyjścia i jest dzielony i na słuchawki i na kolumny, to wydaje mi się to rozwiązanie jest niewłaściwe (po połowie na każde urządzenie). Zresztą po co mi ma grać muza w słuchawkach, skoro słucham jej w kolumnach 2+1? Po co mi mają wyć kolumny, skoro rozmawiam na słuchawkach? Mogę oczywiście posłuzyc się gałką głosności na subwooferze czy ustawieniami sprzętowymi, ale po cholerę to robić za każdym razem?
Stary 04.01.2006, 17:35   #9
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
kilka kabelkow, jack meski, dwa zenskie, dwa przelaczniki lub jeden podwojny + cyna + lutownica = masz to co chesz... przynajmniej ja tak zrobilem (nie wiem jak to wplywa na jakosc dzwieku bo mam zwykle "komputerowki")

(wychodzi cos podobnego jak na zdjeciu z tym rozdzielaczem, ale dzieki przelacznikom prad nie idzie na raz w obydwa gniazda)
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2006, 19:55   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
z Twojego opisu wynika ze masz karte stereo (opisales jedno gniazdo out, a do dzwieku dookulnego potrzeba trzech lub jednego cyfrowego)
w takim przypadku faktycznie przelacznik bedzie praktyczniejszy - u mnie to zupelnie inaczej wyglada, mam dwa wzmacniacze podlaczone, wiec zalezy od wyboru wzmacniacza
co do jakosci dzwieku - jesli sluchawki wpinasz bezposrednio to tak - rozdzielacz bedzie lepszy
jesli wpinasz dwa uzadzenia wzmacniajace to PRAKTYCZNIE nie ma to znaczenia
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2006, 18:09   #11
żółtodziób
Stały bywalec ;)

tu jeszcze inne dostępne urządzenia hub audio prócz Manhattana, Media-Techa i Plantronicsa:
http://www.lamaplus.com/pl/index.php...ID_redakce=298
http://www.4max.pl/default.asp?produkt=1793
http://pc-tuning.pl/index.php?action...&id_towaru=340
http://www.pixmania.com/pl/pl/39338/...-media-h.html#
http://www.conrad.pl/index.php?gr=65&deep=5

Ostatnio zmieniany przez żółtodziób : 07.01.2006 o godz. 18:50
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: