Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy warto inwestowac w DVI? Zakup LCD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-warto-inwestowac-dvi-zakup-lcd-46478/)

Krzycho83 17.01.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez seoman
jak sie zdecydujesz kupiz mon. z dvi to zwoc uwage czy w kompecie jest kabel dvi-dvi, bo jezeli nie to czeka cie kolejny wydatek 100-200 zł na kabel.

Na Allegro takie kable sa od 20 do 60zl... Skad u Ciebie takie wysokie ceny?
:O

kizio 17.01.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez seoman
(...)jak sie zdecydujesz kupiz mon. z dvi to zwoc uwage czy w kompecie jest kabel dvi-dvi, bo jezeli nie to czeka cie kolejny wydatek 100-200 zł na kabel.(...)

Kabel DVI D - DVI D - 30 PLN

Krzycho83 17.01.2005 21:23

Cytat:

Napisany przez kizio
z LCD polecam Belinea'e 101751 - cool monitorek z DVI i D-Sub. nowsze karty graficzne maja już tylko DVI.

Przejrzalem troche testow na benchmarku i co raz bardziej zaczyna interesowac mnie wlasnie ten model :> Szczegolnie przekonuje mnie cena, ogolna ocena i to ze tez posiada DVI ;) Tylko czas reakcji to 25ms... hmm

zorg 18.01.2005 01:38

co sadzicie o tym modelu ???

http://product.samsung.com/cgi-bin/n...d_id=DI19PSQAQ

seoman 18.01.2005 07:35

Cytat:

Napisany przez Krzycho83
Na Allegro takie kable sa od 20 do 60zl... Skad u Ciebie takie wysokie ceny?
:O

przedłużacz do DSUB kupisz tez za 6-10 zł jak i za 40 zł, z tym ze ten za 6 możesz odrazu włóżyc do kosza na smieci :)

po uzyciu tego tanszego mozna było uzywac monitora jedynie w trybie 800/600 60 hz, w innych były takie odbicia sygnały ze ja p...e!.

podobnie bedzie z kablem DVI co prawda nie mialem niestety przyjemenosci pracowac z dvi ale z tego co słuszałem od kumpla to jest róznica w jakosci obrazu pomiedzy kablem tanim a drogim>

kizio 18.01.2005 10:43

Cytat:

Napisany przez Krzycho83
Przejrzalem troche testow na benchmarku i co raz bardziej zaczyna interesowac mnie wlasnie ten model :> Szczegolnie przekonuje mnie cena, ogolna ocena i to ze tez posiada DVI ;) Tylko czas reakcji to 25ms... hmm

Moge Ci naprawde polecić ten model, naprawde nie odczuwa sie tak bardzo tego 25ms, tylko w tym monitorku 1 jest złe jak podłączysz go przed D-Sub to mozna przygaladjac sie bardzo dokładnie zauważyć poziome linie przelatujace przez ekran a raczej migajace. Ale to jest mało zauważalne i na DVI nie ma tego problemu (u kumpla sprawdzałem).

mallow 18.01.2005 16:30

Cytat:

Napisany przez kizio
Moge Ci naprawde polecić ten model, naprawde nie odczuwa sie tak bardzo tego 25ms, tylko w tym monitorku 1 jest złe jak podłączysz go przed D-Sub to mozna przygaladjac sie bardzo dokładnie zauważyć poziome linie przelatujace przez ekran a raczej migajace. Ale to jest mało zauważalne i na DVI nie ma tego problemu (u kumpla sprawdzałem).

to moze z tymi paskiem to bedzie w pozycjonowaniu a dokladnie w fazie... tez mialem takie cos, ale wystarczylo odpowiednie ustawienie wlasni fazy w pozycjoonowaniu :)
pozdro ;)

kizio 18.01.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez mallow
to moze z tymi paskiem to bedzie w pozycjonowaniu a dokladnie w fazie... tez mialem takie cos, ale wystarczylo odpowiednie ustawienie wlasni fazy w pozycjoonowaniu :)
pozdro ;)

ale dziwne ze raz jest to widoczne a raz nie :\

Krzycho83 20.01.2005 19:21

Zdecydowalem sie jednak na Iiyame E435S-B. W przeciagu kilku dni powinienem miec monitor na biurku :) Cena jest po mega rabacie - wyjdzie cos okolo 1550 brutto z kablem DVI 8-)

Smartek 20.01.2005 20:22

wypasiony sprzecik - jak dojdzie daj znac jak sie sprawuje.. kurcze, znowu troche ponad rok temu przeplacilem za nowosc sprzetowa :|
pozdro ;)

Krzycho83 21.01.2005 19:34

Monitor stoi juz na moim biurku :taktak: Jestem pod wrazeniem jakosci wyswietlanego obrazu, kolory jak dla mnie - super :D (w koncu przesiadlem sie z 5 letniego Hyundaia z trzesacym sie i rozjechanym obrazem :> ) Jedyna wada jaka zauwazylem, to lekkie jakby przeswity przy prawej i lewej krawedzi kiedy ekran jest czarny. Na razie zdazylem wlaczyc kilka filmow na probe i zagralem chwile w NFS:U2. Obraz tak samo bez zastrzezen. Rozdzielczosc pulpitu jaka mam ustawiona to 1280x1024. Kiedy gralem w NFSa przy 1024x768 wygladalo to jakos niezbyt dobrze, dopiero przy trybie 1280x1024 obraz byl idealny. Albo to kwestia ustawien albo jakos obrazu uzalezniona jest od rozdzielczosci pulpitu i uruchomionej aplikacji.. hmm

Joe_Doe 21.01.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez mallow
pozdro ;)

Mozesz wyjasnic troche dokladniej? Bo ja , lamka :) nie bardzo rozumiem. Mam podopbny problem tylko na monitorze crt. Czy to moze byc cos podobnego?

Smartek 21.01.2005 20:26

Cytat:

Napisany przez Krzycho83
Jedyna wada jaka zauwazylem, to lekkie jakby przeswity przy prawej i lewej krawedzi kiedy ekran jest czarny.

tak jest juz w lcdkach, to chyba oswietlenie obrazu - takie lampy jakby.. nie mam pojecia - ja juz tego nie zauwazam... ty tez nie bedziesz po paru dniach/tygodniach..
heh, a nie miales wrazenia, ze obraz wpada do srodka? :P ja tak mialem po przejsciu z NIEplaskiego ekranu CRT :]
pozdro ;)

Krzycho83 21.01.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez Smartek
heh, a nie miales wrazenia, ze obraz wpada do srodka? :P ja tak mialem po przejsciu z NIEplaskiego ekranu CRT :]
pozdro ;)

Faktycznie cos w tym jest :D takie troche dziwne uczucie ale pozytywnie ;)
Musze jeszcze tylko rozprawcowac o co chodzi z ta roznica jakosci w roznych rozdzielczosciach.

Smartek 21.01.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez Krzycho83
Faktycznie cos w tym jest :D takie troche dziwne uczucie ale pozytywnie ;)
Musze jeszcze tylko rozprawcowac o co chodzi z ta roznica jakosci w roznych rozdzielczosciach.

to tez normalne w lcdkach - jak rozdzielczosc jest mniejsza od 'zalecanej' obraz jest 'postrzepiony'/'pikselowaty' - najbardziej widac na czcionkach na np. pulpicie :)
pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:26.