![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#6122 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Za dużo driftuje po mostach
![]() ![]()
![]() |
#6123 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
patrz na wiśle budują most za 60 000 000 PLN, powiem, ze 650 za most to tanioszka
ale pewnie bez przetargu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6124 |
Author
Zlotowicz
pytanie całkiem na poważnie
mieliście do czynienia z motorami elektrycznymi? konkretnie interesuje mnie kwestia elektrycznego odpowiednika 125cm^3 oferującego zasięg co najmniej 100km przy rozsadnej prędkości (ok. 90 kmph - dojazdy po ekspresowce) prąd mam za free (bo wywalilem kase na fv), a bene trzeba kupować ale jak czytam recenzje po necie to wcale tak różowo nie jest jeszcze ktos cos? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6125 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Minimum 100 km to nawet najsłabszy leaf da radę.
Koszty eksploatacji elektryka są znacząco niższe - nie ma żadnych wymian pasków, oleju, filtrów i tak dalej. Poza tym jest cicho i nie śmierdzi, no chyba że oponę przypalisz. ![]()
![]() |
![]() |
#6126 | |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Cytat:
Ja mialem, ale to wszystko takie sliskie jest prawnie ciezko to zaliczyc do klasy jakiej kolwiek, sa tam jakies filmiki na yt o przygodach ludzi z takimi wynalazkami, po obejrzeniu i zapoznaniu z tematem doglebnie stwierdzilem ze lepiej kupic normalny motor ![]()
![]() |
![]() |
#6128 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Sorka, źle zrozumiałem. Dla mnie nie istnieje pojazd o nazwie "motor".
![]()
![]() |
![]() |
#6130 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
To wy się nie znacie, ojczysty język psujecie!
![]()
![]() |
![]() |
#6131 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To ja tez nie zrozumialem
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6132 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
@Nimal
Po mojemu - kupiłeś panele fotowoltaiczne, co jest inwestycją a nie natychmiastową oszczędnością, więc chcesz żeby ta inwestycja jak najszybciej się zwróciła. Tyle tylko, że pojazd elektryczny również jest inwestycją, a nie natychmiastową oszczędnością. Jeśli masz na to wolne środki, to czemu nie, lepsze to niż patrzenie, jak oszczędności tracą na wartości przy obecnym stosunku stóp procentowych i inflacji. Natomiast trzeba mieć z tyłu głowy cenę takiego elektryka no i to, że ponieważ motocykle (szczególnie te do 125 cm3) palą niewiele, to i siłą rzeczy oszczędności będą znacznie mniejsze niż w przypadku samochodu. Jestem umiarkowanym entuzjastą fotowoltaiki oraz elektromobilności. Niedawno w Holandii wprowadzono zasadę, że operator przyłącza tylko 75% mocy szczytowej posiadanej instalacji fotowoltaicznej nowych inwestycji. W Polsce również ustawy zmieniające sytuacje całych sektorów (nie wchodzę w politykę, tylko nadmieniam oczywisty fakt) wprowadza się zadziwiająco szybko, co utrudnia decyzje o inwestycjach zwracających się długo. Można się spodziewać, że ewentualne zmiany warunków (na przykład zmniejszenie procentu wyprodukowanej energii, którą można wirtualnie "przechować" u operatora i odebrać później np. w zimie) powinny, jak w przykładzie z Holandii, dotyczyć jedynie nowych instalacji, ale... I teraz - kupujesz motór, żeby ładować za darmo, a tu dowiadujesz się, że możesz od roku powiedzmy 2022 odebrać jedynie 50% energii wprowadzonej do sieci. Możesz rzecz jasna zużywać na bieżąco, ale przecież w dzień, kiedy panele generują energię, jesteś w pracy i jednośladu nie naładujesz, a 50% wytworzonej energii może nie wystarczyć na domowe potrzeby oraz dodatkowo ładowanie baterii pojazdu - i trzeba będzie dopłacać. Dlatego jestem gorącym zwolennikiem takich rozwiązań, które w jak największym stopniu czynią instalację fotowoltaiczną nieczułą na ewentualne zmiany warunków przyłączenia przy zachowaniu niewielkiej ceny. Czołowym przykładem jest wstrzymanie się z instalacją solarną, jeśli jeszcze się jej nie ma i grzanie wody prądem (cena grzałki w porównaniu z solarami jest żadna) w tych godzinach, kiedy generujemy prąd. Generalnie wszystko to, co pozwoli nam wykorzystać energię "tu i teraz", a nie wysyłać jej do sieci, gdyż nawet przy obecnych warunkach traci się na tym 20% - to wcale nie tak mało. Z kolei żadne pozaekonomiczne przesłanki nie świadczą przeciwko jednośladom elektrycznym - ważą niewiele więcej, w dalsze trasy motocyklem większość użytkowników nie jeździ nigdy albo prawie nigdy zatem mniejszy zasięg nie stanowi problemu, a komfort jazdy elektrykiem zawsze jest wyższy niż spalinowym odpowiednikiem. W dodatku największą wadą samochodów elektrycznych jest zachowanie w zimie (zasięg dodatkowo skrócony przez właściwości aku w niskich temperaturach oraz konieczność grzania wnętrza), a przecież motorami w zimie i tak się nie jeździ, czyli tu problemu nie ma. Zatem jeśli mimo moich wątpliwości co do opłacalności tego rozwiązania, w twoich warunkach wszystko się spina - to sama koncepcja takiego motóra jest bardzo fajna ![]()
![]() |
#6133 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakies czas temu ogladalem film na YT odnosnie tego - prowadzacy zainwestowal okolo 80-100tys zl w to w Polsce - gdzie pogoda jest w miare dobra przez duza czesc roku. I wyszlo mu ze zwrot tej inwestycji to 10-13 lat - podkreslam zwrot, a gwarancja na panele to 10-15 lat wiec moim skromnym zdaniem oplacalnosc pakowania sie w to wynosi 0 - bo co z tego ze zwroci sie ich zakup jak w tym samym czasie zaczna sie psuc i trzeba kupic nowe - pomijam juz ich serwis, wymiane czesci paneli na nowe w skutek wczesniejszego zuzycia oraz "obowiazujace prawo".
Ale znajda sie osoby, kotre beda wciskac kit ze panele to takie super rozwiazanie, ekologiczne i ten tego ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6134 |
Author
Zlotowicz
dzieki za info, niestety potwierdzacie moje obawy
![]() misiozol - co miales i jak sie sprawowalo? pozbyles sie juz? grzeniu - tak, sa traktowane jak motocykle, normlanie sie rejestruje i zaleznie od mocy w kW i ogranicznika predkosci mozna jezdzic zgodnie z odpowiednimi przepisamu bez prawka albo na B powyżej lat 3 albo potrzeba normalne A Jarson - no ja FV juz mam, kociol CWU tez ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6135 | |
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Cytat:
Na tym układzie zarabia tak naprawdę tylko "elektrownia" bo ma za friko twoje 20%. Obecne dofinansowania na poziomie 5k pln są śmieszne, to jest cena 1kW instalacji. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 17.01.2022 23:15 |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4412 | 11.03.2020 22:16 |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |