![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
Czym czyścić okulary z tworzywa sztucznego?
Tematów w internecie z głupimi poradami jest cała masa. Profesjonalnych artykułów nie mogłem znaleźć. Zapytam zatem na wiarygodnym forum
![]() Czym czyścić okulary z tworzywa sztucznego? Ze szklanymi bym sobie poradził, ale tu mam problem. Od nowości nie udało mi się ich wyczyścić bez smug. Mam jakiś środek do czyszczenie, ale to jakieś dziadostwo jest do innych celów, chociaż pisze, że nadaje się i do czyszczenia - Izofog. Do tego mam specjalną ściereczkę z mikrofazy czy mikrofibry (jak zwał tak zwał). Metoda na czyszczenie szkieł: http://www.youtube.com/watch?v=7v-eL0y-N5Y Chciałbym tak wyczyścić swoje, ale nie chciałbym ryzykować. Ma ktoś tzw. plastiki? ![]()
- Conan, what is best in life? - To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women! Ostatnio zmieniany przez Qbi@k : 10.01.2011 o godz. 12:35 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mój pracodawca zmusił całą załogę do noszenia okularów ochronnych.
Plastikowych. Czyszczę je płynem do okularów Bausch&Lomb. Smug nie ma.
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Ja czyszcze podobnie jak na tym filmie. Splukuje szkla pod kranem lekkim strumieniem zeby nie porysowac przy czyszczeniu (zimna woda), daje krople mydla w plynie i pucuje z obu stron. Nastepnie tak splukuje (szkla w pionie) zeby nie zostala zadna kropla woda i klade na recznik zeby z oprawek splynelo. Szkla sa perfekcyjnie czyte i bez smug.
Te wszystkie szmatki sa dobre o ile nie ma nic tlustego na okularach. Wystarczy ze dotkniesz palcem raz i tylko to rozmazesz szmatka zamiast wyczyscic. Poza tym wydaje mi sie ze takie mycie woda i mydlem jest delikatniejsze niz szorowanie.
![]() |
#4 |
Guru
![]() ![]() |
To pewnie byłoby lepsze od mojego pseudo środka do czyszczenia.
marynarz, soczewki masz szklane czy plastikowe? Recz w tym, że boje się tego jak zachowa się tworzywo sztuczne przy takim czyszczeniu.
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nic im nie bedzie
![]() "Plastiki" nie sa wcale takie delikatne na jakie wygladaja ![]()
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
Teraz "plastiki" z antyrefleksem i czyms tam jeszcze. Mialem tez szklane. To nie ma znaczenia. Mydlo w plynie czy tez plyn do naczyn krzywdy nie zrobi bo myjesz delikatniej niz szmatka na sucho.
Lepiej myja bardziej rozwodnione mikstury niz bardziej zageszczone.
![]() |
#7 |
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
jak powyżej. woda + plyn do naczyń. na koniec szmatką Rodenstock do obiektywów
![]() --edit-- okulary = plastik + antyrefleks
![]() |
#8 |
Guru
![]() ![]() |
Wyczyściłem sposobem z YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=7v-eL0y-N5Y Co mogę powiedzieć? Moje okulary nigdy były tak czyste. Żadnych ściereczek po 5 zł, żadnych specyfików po x złotych. Mydło w płynie + woda = idealnie czyste soczewki. Żadnych smug. okulary = plastik + antyrefleks Dzięki za porady, pójdzie reputa. Mam nadziej, że ten temat się przyda osobom googlującym. Jeszcze mała uwaga, aby nie myć plastików pod gorącą wodą, bo tego ten materiał nie lubi. Zimna, albo letnia woda wystarczy.
![]() |
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Dzisiaj właśnie tak czyściłem okulary, zwykłe szajsy gotowce do czytania, które służą mi przy robocie jako szkła powiększające: kiblowe mydło w płynie, woda i na papierowy ręcznik, tak jak tu ktoś wyżej pisał, czystość absolutna, mycie płynem do mycia szyb i wycieranie papierowym ręcznikiem nie daje nawet zbliżonego efektu, smugi są i tyle.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja jadę na sucho, znalazłem sobie fajną starą spraną szmatkę - nie pitraszę się.
Smug nie ma, po roku noszenia dopiero jedna lekka ryska jest, której nie widać jak masz pingle na nosie. Do szewskiej pasji doprowadzają mnie te wszelkie mokre ściereczki, środki czyszczące, płyny, że ja niby mam czas na to tracić ? A potem wyglądają jeszcze gorzej jak przed..
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
Czyszczenie na mokro zajmuje mi moze 45 sekund wiec nie ma sensu bawic sie w jakies cudowne szmatki i zawsze sa doskonale czyste.
![]() |
#12 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A te antyrefleksy powlekane to już totalnie horror, brudzą się same, kiedyś miałem, nigdy więcej
![]()
![]() |
#13 | |
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
Cytat:
a szmatki. mialek kilka sztuk nawilżanych chusteczek. brud ścierały ale za sobą pełno takich białych wiórków zostawiały - kawałki tej szmatki. bezsens to był niezły ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.01.2011
![]() |
najlepiej do czyszczenia użyć suchej lub wilgotnej szmatki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak i czym czyścić nagrywareczkę | mario1976 | Off topic | 13 | 08.10.2005 20:26 |
Czym czyścić monitory LCD ?? | misieksc | Off topic | 6 | 04.12.2004 01:50 |