![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Czytniki kart pamięci i program PhotoRescue
Mam dwa pytania do użytkowników aparatów cyfrowych.
Po pierwsze, chcę kupić zewnętrzny uniwersalny czytnik kart pamięci typu 6-in-1. Są wersje z USB 1.1 oraz USB 2.0. Czy ktoś lepiej ode mnie zorientowany mógłby powiedzieć, czy potencjalnie dużo wyższe transfery przez port USB 2.0 mają znaczenie, przy uwzględnieniu prędkości zapisu i odczytu typowych kart pamięci? Mam kartę SD o maksymalnym transferze 2 MB/s; z moich obliczeń wynika, że port USB 1.1 daje maksymalnie ok. 1,5 MB/s - a więc troszkę by spowalniał. Ale są też karty SD o wyższych pojemnościach, które mają gwarantowany transfer 10 MB/s, a więc miałoby to już duże znaczenie. Czy ktoś ma jakieś z tym doświadczenia? I drugie pytanie. Hama do swoich czytników USB 6-in-1 (USB 1.1) dorzuca (gratis ^_^ ) program PhotoRescue, służący do odzyskiwania skasowanych lub uszkodzonych plików z kart pamięci. Próbowałem się czegoś dowiedzieć o jego faktycznych możliwościach i skuteczności - bez rezultatu. Czy ktoś ma może jakieś własne doświadczenia? Konkretnie - za praktycznie tę samą kwotę mogę kupić albo czytnik USB 2.0, albo USB 1.1 z Photorescue, i nie mogę się zdecydować.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|