Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.03.2003, 10:51   #1
januszp
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 11.08.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 395
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dc-hub

Witam .
Mam kilka pytań i liczę na wszą pomoc .

Pierwsze pytanie dotyczy programu Direct Connect .
Wiem że to akurat pytanie ma małe szanse na odpowiedź ale zaryzykuję :
gdzie mozna pobrać aktualną listę HUB-ów ? .
Pozostając na chwile przy temacie DC chciałbym jeszcze zapytać o transfery :
W przypadku HUB-ów zagranicznych (szczególnie dotyczy to Szwcji i co bardzo ciekawe Czech) transfery są bardzo wyokie i utrzymują się na jednym poziomie - bez skoków (średnio 30-40kB/s),dlaczego więc nasze rodzime HUB-y mają tak kiepski transfer ? (10-20kB/s) .

Wiem że podane wartości mogą przyspożyć nieco zamieszania (bity,bajty) ,więc podam przykład :
- plik 3MB (Szwecja,Czechy,Francja)- czas potrzebny na pobranie - ok.30-40s
-plik 3MB (Polska) - 1-2 min.

Czy ten przykład oznacza iż nawet Czechy posiadają nowocześniejsze łacza internetowe od nas ? .

Następna sprawa dotyczy "czasowego ,krótkiego zamulenia" podczas otwierania stron "www" w Neostrada+ .
Ciekaw jestem czy to takie chwilowe przestoje dotyczą tylko mnie ,czy też inni użytkownicy Neostrady+ mają podobny problem ? .
Dodam iż dzieje się to zarówno na aplikacji "Wandoo" (TPSA) jak i na polecanej tu i ówdzie aplikacji "RASPPPOE" .
Nie pomagają tutaj także eksperymenty z MTU .

Będę wdzieczny za jakiekolwiek porady ,tipsy dotyczące Neostrady - oczywiście nie muszą one być sztywno związane z moimi pytaniami .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.03.2003, 11:53   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmmm..
co rozumiesz przez zamulenie? mam neo+ od wrzesnia - czyli juz calkiem dlugo - i co prawda mialem problemy - efekt czynnika ludzkiego na centrali - ale nigdy nie odtyczyl on transferow lub stabilnosci - raczej tego ze usluga po prostu nie dzialala - ale do rzeczy
uzywam tego raspppoe - sam go polecam, tak jak i mi polecano - bo uwazam ze warto - problemow z transferem nie mam - tak samo z pingami (bo to dwie rozne sprawy sa) - pomimo iz teoretycznie max to 64kb to bardzo czesto idzie o 20-30% wiecej - lacze nie tylko szybkie (przepustowosc) ale i szybkie (czasy) pozwala na bezproblemowa gre w q3 na serwerach w wawie wrocku i szczecinie

wiem ze jestem troche osamotniony w zadowoleniu z tej uslugi - moj kumpel - mieszka w innej dzielnicy - mial bardzo dlugo problem polegajacy na okresowym ZUPELNYM zamieraniu sieci - po telefonie do biura obslugi problem zniknal - byl automatycznie skonfigurowany port - i sie krzaczylo, po recznych przerobkach wszystko jest git - ale zle wrazenie posoztalo...

niewiele w tym tresci - bo ja zadnych sztyczek nie uzywam - ale tak jakos fajnie mi sie pisalo
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 14:37   #3
TOMMYx
Gość
 
Posty: n/a
Re: Dc-hub

Cytat:
januszp napisał(a)
Witam .
Mam kilka pytań i liczę na wszą pomoc .

Pierwsze pytanie dotyczy programu Direct Connect .
Wiem że to akurat pytanie ma małe szanse na odpowiedź ale zaryzykuję :
gdzie mozna pobrać aktualną listę HUB-ów ? .
Pozostając na chwile przy temacie DC chciałbym jeszcze zapytać o transfery :
W przypadku HUB-ów zagranicznych (szczególnie dotyczy to Szwcji i co bardzo ciekawe Czech) transfery są bardzo wyokie i utrzymują się na jednym poziomie - bez skoków (średnio 30-40kB/s),dlaczego więc nasze rodzime HUB-y mają tak kiepski transfer ? (10-20kB/s) .

Wiem że podane wartości mogą przyspożyć nieco zamieszania (bity,bajty) ,więc podam przykład :
- plik 3MB (Szwecja,Czechy,Francja)- czas potrzebny na pobranie - ok.30-40s
-plik 3MB (Polska) - 1-2 min.

Czy ten przykład oznacza iż nawet Czechy posiadają nowocześniejsze łacza internetowe od nas ? .

Listy hub'ów, którą mógłbyś sobie załadować z pliku, jako takiej nie ma. Ale możesz zajrzeć na poniższe dwa linki.

http://www.hub.any.pl/ - FORUM, dział "Nowe Huby"

http://www.searchengines.pl/directconnect.php3 - kilka słów o..

Osobiście tylko korzystam z hub'ów szwedzkich (Wexio, etc..) i czasami z czeskich (CZECHKANAL, etc..).
Ja również mam bardzo dobre transfery z w/w hub'ów. Natomiast po podłączeniu do jakiegoś polskiego, transfer jest straszny, gorzej niż w eMule. Ale nie bardzo wiem, dlaczego tak się dzieje
Często zdarza się, że ściagając cokolwiek ze szwdzkiego hub'a, transfery dochodzą do 60-80 KB/s, więc nawet nie zastanawiałem się, dlaczego na polskich speed nie przekracza 10 KB/s.
Ale prawdopodobnie odpowiedź znajdziesz 'na' pierwszym z powyższych linków.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 19:50   #4
januszp
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 11.08.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 395
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki za odpowidź .

Zamulenie - czasem (nie zawsze) próba otwarcia strony - to 3-7s przestoju - nic sie w tym czasie ni dzieje - trzeba czekać .
Jeśli strona już się otworzy to inne ładują się bardzo szybko ,no ale od czasu do czasu owe zamulenie się jednak pojawia .

Jeśli chodzi o zadowolenie z usługi to oczywiście jest duże .
Strony otwirają się naprawdę szybko - najciekawsze iż strony zagraniczne szybciej niż polskie (na modemie było odwrotnie) .
Dzięki "Sid" za wskazówki .

No i dzięki "Tommyx" za linki .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 20:21   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
janusz - sprawdz (np. DU meterem) czy twoj transfer nie skacze - w regularnych odstepach czasu - do zera - moj kumpel mial cos takeigo i okazalo sie ze to blednie skonfigurowany port w routerze dostepowym - pisalem o tym wczesenij - moze to ten sam przypadek... jak by co - to dzwonisz pod te ich linie placzu i oni to bardzo szybko zalatwiaja...
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 20:32   #6
murt
Rejestrowany
 
Avatar użytkownika murt
 
Data rejestracji: 07.07.2002
Posty: 1,330
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie wiem co wam sie dzieje z tym transerami ale ja na Polskich, Szwedzkich, Amerykanskich czy Francuskich mam podobne. Najczesciej siegaja 15 - 20kB/s. Oczywiscie sa uzytkownicy od ktorych sciagam o wiele szybciej - 100kB/s (najczesciej od Polakow i Amerykanow). Na czeskich nie bywam wiec sie nie wypowiadam.
TUTAJ jest lista hubow oraz wskazowki dotyczace DC.
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 20:46   #7
januszp
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 11.08.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 395
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Może wygląda na to że się czepiam ,a nie ma podstawy do robienia szumu ...
Sprawdzałem na DC - jakiś czski hub (z linka Tommyx-a) :
DU Meter - DL 116,2 - 114,1 - tak więc skoki (wydaje mi sie )powinny równiez podczas downloadu ? - a ich nie ma .Cały proces downloadu to praktycznie bardzo równy wykres na "DU Meter" .Pozostawiając DC na kilka godzin - wykres dalej jest równy .

Strony "www" - tylko tutaj dochodzi (jak mówie to sporadyczne przypadki ale troche denerwujące) do "zamulenia" - przez ok 3s (czasem dłużej) strona wogóle nie reaguje i na "DU Meter" mam cisze w "eterze" .
Jeśli już Neo+ się "przegryzie" to ładuje strony w mgnieniu oka - jedna po drugiej - bez zająknięcia .Po pewnym czasie(5-10min.)następuje znów "zamulenie" itd.
Ta sytuacja pojawia się sporadycznie i cięzko wyczuć kiedy nastąpi przystopowanie ładowania stron - tak więc myślę iż być może jakieś ingerencje w ustawienia Dial-Up bądź też MTU ? .
Tak na marginesie :
na różnych stronach można wyczytac różne propozycje ustawień MTU...
Macie jakiś propozycje ,co do wpisania wartości MYU ? .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.