![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Dlaczego dysk pracuje w DMA33 zamiast 66 ?
Mam problem - nie wiem dlaczego dysk Seagate 8,4GB który zgodnie ze specyfikacją powinien działać w trybie dma66 działa w trybie dma 33?
Płyta Soltek SL-75KV2, duron 800, 384 MB RAM CLK2, dysk podłączony do 1 kanału master kablem 80. Bios jest zaktualizowany do najnowszej wersji, zainstalowane również najnowsze 4in1 VIA. Wszystko działa na WIN XP PRO a wcześniej na WIN2000. Nie wiem czy to wina biosu, ustawień w biosie? Nie sądzę żeby to zależało w tym przypadku od systemu bo już przy starcie kompa widać że wykrywany jest dysk ultra dma33. Sprawadzałem już chyba wszyskie możliwe opcje w biosie i nic. Może trzeba coś doinstalować? Please, help !!!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Firma Seagate wyprodukowała kiedyś DOS-owy program, który potrafił zmieniać tryby pracy dysku (niestety nie pamiętam jego nazwy). Poszukaj na stronie www.seagate.com
![]() |
#4 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Od kiedy to dyski Seagate o rozmiarze 8,4 GB pracowaly w trybie udma 66? Masz dysk ktorego elektronika potrafi pracowac w trybie udma 33 i tyle... jesli kupisz nowy dysk bedziesz cieszyc sie z wyzszej wartosci dma... tymczasem dodam jeszcze ze w pracy z komputerem niewiele to wplynie na wydajnosc
pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Z przykrościa muszę stwierdzić że Ormianin ma ... rację DMA33 i ani grama więcej ;(. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie ale chyba raczej nie.
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Info: http://www.seagate.com/support/disc/.../st38421a.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Spróbuj programiku z załącznika. Jest to programik ze strony Seagata.
Mnie pomógł ale mam Barracude 20GB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Pojawia się info o błędzie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
uata100.exe
OK, już znalazłem na ich stronce.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Cytat:
http://www.seagate.com/support/kb/di...ra_ata100.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
uata100.exe
Dzięki za pomysł z tym programikiem. W pliku dołączonym do niego napisali że obsługuje m.in. ST38421A. Spróbuje dzisiaj czy coś to pomoże i w poniedziałek dam znać. Mam nadzieję, że dysk to przeżyje. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - gdyby przestał działać byłbym "zmuszony" do zakupu nowego i może trochę większego i szybszego... Hmm, coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z nowym dyskiem :-)))
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
odpowiedź z supportu Seagate-a
Napisałem dzisiaj zapytanie do supportu Seagate-a, o podobnej treści jak na tym forum. Oto ich odpowiedź, w skrócie, poza tym dodali sporo informacji o Ultra ATA itp.
Use our Ultra-ATA 100/66/33 ( ftp://ftp.seagate.com/techsuppt/seag...s/uata100d.exe ) configuration utility to check the state of the drive or to toggle the mode setting accordingly. Please read the directions enclosed with the utility. Czyli wskazują jako rozwiązanie użycie programu uata100. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Dyski
JA mam samsunga 20 GB i w Biosie widzi 7900MB nawet jak zamiast lba zrobie large. To sie stalo po zdjeciu moich 2partycji i zalozeniu 1.
W winku jest 20 no tam 19 z groszem GB. A tez moj dysk pracuje w UDMA 66 a pokazuje w BIOSIE 33 co jest grane ? prosze o odpowiedz |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Ufff - po odpaleniu uata100.exe wystarczyło tylko wybrać kanał do którego podłączony jest dysk i następnie wybrać tryb w którym ma działać. Wybrałem ultra ata 66. Po restarcie kompa bios i windoza rozpoznawały już tryb ata 66.
Ale wszystko jedno i tak trzeba kupić większy dysk bo 8 GB to "trochę" mało, tymbardziej że sam system zajmuje ponad 1/8 pojemności :-)) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: Dyski
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez darsoon : 26.08.2002 o godz. 10:56 |
|
![]() |