Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dlaczemu gry mi skaczą !? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczemu-gry-mi-skacza-28396/)

kraluk 06.12.2003 11:29

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
a czy ktoś posiada jakiegoś GeForce 4 !? Interesuje mnie konkretnie jakich driverów używacie... chodzi mi o cyferki... ja osobiście kiedy posiadałem Rivke to czepiłem się 30.82. Wczoraj kolega mi powiedział, że te drivery mogą NIE MIEĆ wspomagania AGPx8 dla mojej karty... dlatego chciałbym usłyszeć waszą opinię, a nie bezmyślnie instalować jakieś najnowsze stery. Najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze.

Ja mam GF4 MX440 64MB DDR. Teraz chulam na ForceWare (nowe dentki) 52.16. Zero problemów, moge powiedzieć, że karta mi szybciej działa niż na dentkach 45.23.
Pozdro;)

KarolluZ 06.12.2003 11:20

Ilość załączników: 1
dzisiaj dopiero co ściągnąłem 3D Marka 2001 SE tak jak kazał SID... przeprowadziłem wszystkie testy no i na samym końcu wyskoczyła mi ramka z moją punktacją... zamieszczam poniżej screen'a

andrzejj9 05.12.2003 13:37

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
andrzej - roznica pomiedzy morrowindem z i bez anizo jest kolosalna - nawet jak odpalisz sobie tylko 2x (choc na ATI mozna spokojnie zapodac od razu 4x albo 8x), podobnie jest z AA - choc tu lepiej wypadaja karty nvidii - osobiscie przy duzych rozdzialkach gram na 8x anizo i 2x fsaa (smoothvision) i bardzo mnie boli jak musze zejsc z tych ustawien - po prostu roznica jest

No mozliwe, nie gralem jeszcze w Morrowinda, ale moze kiedys bede mial okazje, to zobacze, czy u mnie tez widac te roznice. W kazdym razie na razie moja karta w zupelnosci mi wystarcza i cieszy mnie to, bo w koncu dalem za nia 670 zlotych. Kurcze, kiedy to bylo... :)

-Sid-The-Rat=> 05.12.2003 09:07

andrzej - roznica pomiedzy morrowindem z i bez anizo jest kolosalna - nawet jak odpalisz sobie tylko 2x (choc na ATI mozna spokojnie zapodac od razu 4x albo 8x), podobnie jest z AA - choc tu lepiej wypadaja karty nvidii - osobiscie przy duzych rozdzialkach gram na 8x anizo i 2x fsaa (smoothvision) i bardzo mnie boli jak musze zejsc z tych ustawien - po prostu roznica jest

co do agp8x - kraluk - roznica wydajonsci pom 4x a 8x w zadnym wypadku nie usprawiedliwia tak niskiego wyniku - to jest max kilka procent - nie wiecej

KarolluZ 05.12.2003 09:04

a czy ktoś posiada jakiegoś GeForce 4 !? Interesuje mnie konkretnie jakich driverów używacie... chodzi mi o cyferki... ja osobiście kiedy posiadałem Rivke to czepiłem się 30.82. Wczoraj kolega mi powiedział, że te drivery mogą NIE MIEĆ wspomagania AGPx8 dla mojej karty... dlatego chciałbym usłyszeć waszą opinię, a nie bezmyślnie instalować jakieś najnowsze stery. Najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze.

andrzejj9 04.12.2003 12:01

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
wystarczy ze dasz sobie w sterownikach anizotrophy czy aa i juz mozesz zapomniec o czymkolwiek...
ja mialem scinki, kumpel na ati9700 i drugi na 9800xt mieli scinki - wywalilem i wspominam raczej zle...

No to moze i tak, ale po co to wlaczac, skoro i bez tego gry wygladaja bardzo dobrze? Poza tym o ile sie nie myle, to czasami, jesli w grze jest taka opcja, to rowniez ja zaznaczam. Moze nie od razu na 4x (chociaz tez czasem), ale na 2x.
Poza tym, juz naprawde dawno nie gralem w zadna gre, wiec wydajnosc karty graficznej mniej mnie teraz interesuje. Dobrze, ze komputer chodzi w miare wydajnie (chociaz ostatnimi czasu coraz bardziej odczuwam brak jeszcze z jednej kosci pamieci) i ogolnie mozna spokojnie komfortowo na nim pracowac. O to mi chodzilo, kiedy robilem jego modernizacje :)

KarolluZ 04.12.2003 11:34

to nie tak, że chodzę sobie w q3 i mam nagle 200 klatek. Po prostu mam średnio około 80... jedna musiałbym włączyć sobie jakąś planszę na której jest większy ruch niż tylko sam na sam z jednym botem :). Jednak akcja powinna trochę spowolnić, a nie przyśpieszyć... dziwne...

nimal 04.12.2003 11:12

80 klatek w q3? bardzo malo :( ale sporo mozna usprawiedliwic karta grafy - w koncu to mx :(

KarolluZ 04.12.2003 11:07

sid... co prawda q3 chodzi wyśmienicie.... co prawda czasami klatki przekroczą 120, a ogólnie to około 80. wszystko płynnie chodzi, chociaż myślę, że mogłyby chodzić jeszcze lepiej...

Ormianin 04.12.2003 10:58

Cytat:

Napisany przez KarolluZ

Odnośnie tego screen'a to jak biorę właściwości podstawowego kontrolera, na którym podpięty jest dysk [a w sumie dwa dyski, bo główny i kieszeń] mam napisane Ultra DMA tryb 4. Czy to oznacza UDMA 66 !?

Z tego screena nic nie wynika... problemy z kompatybilnoscia nie musza wystepowac w sensie instalacji ale pracy z dyskiem... zrob test kopiowania z partycji na partycje, duza ilosc malych plikow i jeden wiekszy

KarolluZ 04.12.2003 10:10

Ilość załączników: 1
ormianin.... wiesz... ja mam płytę z SATA i nawet nie wiem jak to zaistalować... nie chodzi, że jestem jakimś głąbem, ale po prostu przez te 3 ostatnie lata pracowałem na celku 433, a o SATA mogłem pomarzyć. Jeden kolega mówił, że podczas instalacji XP musi wciskać F6, aby zainstalować RAID i SATA, bo inaczej nie zainstaluje nic dalej. Jednak on ma dysk na SATA a ja mam na IDE.

Odnośnie tego screen'a to jak biorę właściwości podstawowego kontrolera, na którym podpięty jest dysk [a w sumie dwa dyski, bo główny i kieszeń] mam napisane Ultra DMA tryb 4. Czy to oznacza UDMA 66 !?

Wiem, że tam widzicie dwa urządzenia, których jeszcze niezainstalowałem, a mianowicie USB 2.0 i to pierwsze cudo [myślę, że to jest SATA, ale mogę się mylić]. Co do USB 2.0 to problemy znikną jak zainstaluje sobie Sp1a. Jednak ostatnimi czasy jak tak zrobiłem na celku 433 to niesamowicie spowolniło mi to internet... nie wiem dlaczego !?

Ormianin 04.12.2003 09:52

Cytat:

Napisany przez KarolluZ

Ja bym może obstawiał dysk, gdyż chyba 5400 rpm to za mało... po prostu dysk nie nadąża przez co są przeskoki i gubienie klatek... a czy instalka nowych driverów coś pomoże !? przypominam, że mam 30.82...

a już myślałem, że po zmianie sprzętu w końcu odpale sobie peja na maxa 2 :) hehehe

Ech tam zaraz dysk, 5400 moze nie jest demonem predkosci, ale nie znaczy ze jest jakis zolw... moze problemy z kompatybilnoscia dysku i kontrolera? Moze obsluga UDMA nie dziala?
Moze w BIOSie jakies niejsane ustawienia?

-Sid-The-Rat=> 04.12.2003 09:12

komendy w q3 wpisuje sie po '/'

wpisz komende i nacisnij 'tab' - wtedy na poczatku linii (jesli wpisales komende porpawnie) wyskoczy kreska i bedzie mozna juz naciskac enter

tab sluzy tez do dokanczania komend

KarolluZ 04.12.2003 09:03

SID... tak jak mówiłeś wyłączyłem aa, bo domyślnie miałem ustawione, aby aplikacje same sterowały aa. co do q3 to zainstalowaałem, odpaliłem i się zdziwiłem. Oczywiście wszystko na maxa, ale te komendy typu cg_drawfps oraz com_maxfps u mnie nie działają... oczywiście po odaleniu pierwszej prostej areny naciskam tylde i wpisuje, a tu nic... pojawia się coś w tym stylu "KAROLLUZ: cg_drawfps". Tak jakby gracz karolluz to mówił. Może mam za starą wersję qwaka !?

-Sid-The-Rat=> 03.12.2003 21:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kurcze, nie patrzylem do profilu, ale z tego, co pamietam z topicu o sprzecie, to masz duzo wydajniejszy komputer od mojego, a u mnie to demo chodzilo plynnie. A wlaczylem na maksa, co tylko sie dalo.

Nie wiem czemu, ale wszystkie gry, ktore instaluje (inna sprawa, ze ostatnio tego nie robie, ale demo NFS akurat sprawdzilem), chodza mi plynnie, albo prawie plynnie, a zawsze na poczatku uruchamiam je w 1024 na 768 i maksymalnych detalach ??? Chociaz w sumie, czym ja sie martwie ;)

wystarczy ze dasz sobie w sterownikach anizotrophy czy aa i juz mozesz zapomniec o czymkolwiek...
ja mialem scinki, kumpel na ati9700 i drugi na 9800xt mieli scinki - wywalilem i wspominam raczej zle...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:45.