Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 16.02.2009, 23:29   #10
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Dzięki za powyższe wypowiedzi.
Jak widać opinie są różne ...
Jako, że ostatnio czasu u mnie brak - zbytnio za testowanie tej BC900 się nie zabrałem.
Jednak przez ostatnie prawie dwa miesiące kilka razy akumulatorki ładowałem - i zaobserwowałem trochę dziwne sytuacje. Może ktoś mi to wyjaśni

1. Dziś naładowałem 4 aku Sanyo ENELOOP 2000 - pojemność po ładowaniu prądem 500 mA - w granicach 1800-1880 - czy to nie trochę za mało ? Przed chwilą włączyłem opcję TEST - zobaczymy co pokaże ...
Aha - akumulatorki dość świeże - tzn. 2 sztuki kupione z ładowarką, pozostałe dwie około pół roku temu.

2. Moje stare akumulatorki
Z tego co pamiętam i co kiedyś czytałem - opisane poniżej objawy mogą świadczyć o ich "śmierci technicznej" - ale chciałbym się upewnić.

2.1. Komplet 4 aku GP 2300 - ma ponad 2 lata - używałem go do starego Kodaka, ładowane były cały czas 8168 - przez pierwszy rok byłem bardzo zadowolony - później zaczęły się problemy - praktycznie jeden z kompletów do niczego się już nie nadawał na końcu - na drugim można było zrobić 30-50 zdjęć.
Teraz po kupnie BC900 myślałem, że je "odświeżę" - przeprowadziłem dwukrotnie odświeżanie - prądem 200 i 500 mA (ładowanie). Niestety - w obu przypadkach ładowały się do około 1500-1600 - a działeniem niewiele różniły w porównaniu jak ładowałem tą starą ładowarką.
Moje pytanie więc brzmi - czy ładowarka nie odświeża dobrze i nie jest w stanie ich "doładować" - czy też fakt ponad 2 lat i wielokrotnego ładowania ich w 8186 spowodowały ich starość - i nadają się tylko do recyklingu ?

2.2. Komplet dwóch akumulatorków GP 2500 - kupiony około dwóch lat temu - przez półtora roku leżały nieużywane i niedoładowywane - później naładowałem je tą 8186 dwukrotnie - starczyły na około 100 zdjęć Kodakiem (np. nowymi Eneloop'ami potrafiłem zrobić 400). I podobna sytuacja jak wyżej - sądziłem, że BC900 je "odświeży" - niestety - ładowały się do około 1800-1900 - i starczyły na podobną ilość zdjęć jak przy ładowaniu tą starą ładowarką.
Więc pytanie - czy czas - oraz fakt, że leżały niużywane - zrobiły swoje i też już niewielki pożytek z nich będzie ??

Z góry dzięki za pomoc ... aha - te akumulatorki Technoline jakie były w komplecie razem z zakupioną BC-900 - są jak na moje dotychczasowe użytkowanie - średniej jakości - spora różnica w pojemności - jak dłużej je poużywam, to będę mógł powiedzieć coś bardziej konkretnego.

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: