Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2005, 19:41   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dobre głośniki 2.1

Chcę sobie coś takiego kupić do laptopa. Chciałem pójść do jakiegoś sklepu i posłuchać jak grają poszczególne modele, ale w Polsce chyba nie ma takiej możliwości, bo nawet w MM nie dość, że stoi tylko kilka modeli, to i tak połowa nie jest podłączona..

Pożyczyłem ostatnio od kolegi zestaw Creativa 5.1 chyba Inspire 5100 (sprawdzę to jeszcze). Nie jest to może całkowita rewelacja - brakuje mi przede wszystkim tonów średnich, jednak generalnie czegoś takiego szukam. Chciałbym więc znaleźć odpowiednik w zestawie 2.1 (do laptopa i tak nie mogę podłączyć więcej głośników - z tego zestawu, który pożyczyłem, też podłączone są tylko lewy, prawy i subwoofer).

Nie mam pojęcia, jaką jakość dźwięku prezentuje logitech (ale patrząc na słuchawki, które ostatnio jego kupiłem - fakt, że nienajdroższe i przystosowane raczej głównie do rozmów internetowych - oceniam ją raczej miernie..), więc patrzę na razie głównie na Creativa. Znalazłem kilka zestawów, z których zainteresowały mnie dwa:

1) Ten wydaje się bardzo przyzwoity i prawdopodobnie na niego bym się zdecydował, gdybym tylko mógł gdzieś posłuchać jak grają i upewnić się, że jakość dźwięku mi odpowiada (mam dość specyficzne podejście do dźwięku):

http://creative.proline.pl/creative....455f5433303030

Jest też model tańszy, ale symbolicznie, więc jeśli jest rzeczywiście gorszy to ta oszczędność dwudziestu kilku złotych mnie nie interesuje:

http://creative.proline.pl/creative....52455f50333830

2) Jest natomiast sporo tańszy taki zestaw:

http://creative.proline.pl/creative....5f534253333530

I zastanawiam się, czy to nie jest może bardziej odpowiednik tego, co mam w tym momencie (bo wydaje mi się, że ten pożyczony zestaw też był raczej z niższej niż z wyższej półki).

3) Jest jeszcze taki zestaw:

http://creative.proline.pl/creative....455f4c33353030

Co prawda trochę drogi (i raczej dla mnie za drogi), ale patrząc na opis wydaje mi się, że jest to właśnie to, czego szukam - zwrócono tu szczególną uwagę na tony średnie, co - jak wiem z doświadczenia - często jest pomijane. Zawsze tylko wysokie i oczywiście basy, które dla mnie mają mniejsze znaczenie.

Jeśli możecie mi powiedzieć o tych zestawach cokolwiek, bądź polecić inne, które używacie i sprawują się dobrze, byłbym wdzięczny. Chętnie poczytałbym też na internecie jakieś testy, których zresztą zaraz będę szukał, ale może znacie jakieś sprawdzone strony, gdzie można się czegoś konkretnego dowiedzieć? (tylko bez propozycji w stylu: www.chip.pl , czy www.tomshardware.com - takie strony na pewno sprawdzę, najwyżej jeśli ktoś zna konkretne linki do testów głośników, lub jakieś specjalizujące się w tej dziedzinie strony tematyczne).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2005, 21:01   #2
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
t3000 mam i nie narzekam, lepsze sa od p380 ktore tez mialem okazje slyszec; pozostalych dwoch nie slyszalem, ale p380 mozesz spokojnie wyeliminowac

p380:
http://benchmark.pl/artykuly/glosnik.../strona-3.html

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2005, 21:42   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
hmmm... według tej krótkiej recenzji jedyna różnica pomiędzy t3000, a p380 to... podstawki.. Nie sądze jednak, żeby tak było i będę się trzymał twojej opinii. Możesz mi powiedzieć jeszcze jedno na temat tych t3000, czy satelitki mają głośniki średnio i wysokotonowe?

Stary 16.09.2005, 21:56   #4
DreamCrusher
Guru

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
hmmm... według tej krótkiej recenzji jedyna różnica pomiędzy t3000, a p380 to... podstawki.. Nie sądze jednak, żeby tak było i będę się trzymał twojej opinii. Możesz mi powiedzieć jeszcze jedno na temat tych t3000, czy satelitki mają głośniki średnio i wysokotonowe?
tak, maja srenio i wysokotonowe glosniki, dodatkowo w odroznieniu od p380 maja regulacje basow (w pilocie) oraz wlacznik w pilocie zamiast w tylu subwoofera, w pilocie rowniez znajduje sie wejscie na sluchawki dzieki czemu nie musze siegac do tylu kompa zeby wyjac kabel od glosnikow i wlozyc od sluchawek.
moim zdaniem w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz

Stary 17.09.2005, 08:06   #5
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja ma coś takiego Samsung SMS-5100 i jest genialne. Pewno teraz to jest tanie jak barszcz. Daje lepiej niż głośniki niektórych wież stereo.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2005, 08:25   #6
DreamCrusher
Guru

Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Ja ma coś takiego Samsung SMS-5100 i jest genialne. Pewno teraz to jest tanie jak barszcz. Daje lepiej niż głośniki niektórych wież stereo.
przesiadlem sie wlasnie z tych glosnikow na t3000 i zdecydowanie creative gra lepiej

Stary 17.09.2005, 09:21   #7
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Polecam zestaw Creative za 59 zł dostępny w MM. Siostra ma i nie narzeka, a ona całymi dniami muzyki z kompa słucha.

-edit-
sorry ona ma tylko 2 głosniki bez subwoofera , ale nie zmienia to faktu że fajnie graja
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2005, 11:41   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Air
Polecam zestaw Creative za 59 zł dostępny w MM. Siostra ma i nie narzeka, a ona całymi dniami muzyki z kompa słucha.

-edit-
sorry ona ma tylko 2 głosniki bez subwoofera , ale nie zmienia to faktu że fajnie graja
Jakoś znane mi dziewczyny nie mają ucha do muzyki

Stary 17.09.2005, 13:16   #9
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z innych glosnikow mozna jeszcze polecic Logitech x-230

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2005, 14:17   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Przyjrzałem się tym głośnikom Logitecha. Generalnie opinie są bardzo pozytywne i cena przystępna - porównywalna do Creativa T3000. Tylko teraz pytanie - czy jakość dźwięku jest lepsza? Bo jeżeli nie, to jednak za Creativem przemawia kilka rzeczy - odpinane kable od głośników i - przede wszystkim - osobny pilot, czego nie ma w Logitechu. Jednak to dla mnie poważna wada, mimo, że zwykle i tak głośność dźwięku reguluję bezpośrednio na komputerze.

Pozostaje mi więc jakimś cudem znaleźć sklep, gdzie będę mógł porównać te dwa zestawy..

@ zuk4u

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie t3000 - jaka jest mniej więcej długość kabla do pilota?

Stary 17.09.2005, 15:15   #11
DreamCrusher
Guru

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Przyjrzałem się tym głośnikom Logitecha. Generalnie opinie są bardzo pozytywne i cena przystępna - porównywalna do Creativa T3000. Tylko teraz pytanie - czy jakość dźwięku jest lepsza? Bo jeżeli nie, to jednak za Creativem przemawia kilka rzeczy - odpinane kable od głośników i - przede wszystkim - osobny pilot, czego nie ma w Logitechu. Jednak to dla mnie poważna wada, mimo, że zwykle i tak głośność dźwięku reguluję bezpośrednio na komputerze.

Pozostaje mi więc jakimś cudem znaleźć sklep, gdzie będę mógł porównać te dwa zestawy..

@ zuk4u

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie t3000 - jaka jest mniej więcej długość kabla do pilota?
ok 2m, u mnie sub do ktorego podlaczany jest ten kabel stoi w szafie obok kompa i jest przeciagnietay za ta szafa i za kompem, a i tak mam jeszcze sporo zapasu

co do porownania x-230 i t3000 to rozne sa opinie np

Cytat:
I would probably repeat myself but i would go for Creative. I don't own Logitech X-230 but i have heard it in a store. True, it was on a shelve but Inspire T3000 was also there so i compared them head to head. The Creative system definately sounded better IMO. Besides that i do own a set of Inspire T3000 and they sound great. I was astonished by their performance. Especially the subwoofer.
ale jak wiadomo - ile osob tyle opinii; najlepiej gdybs sam uslyszal jak graja te dwa zestawy obok siebie w jakims sklepie

Ostatnio zmieniany przez DreamCrusher : 17.09.2005 o godz. 15:18
Stary 17.09.2005, 15:54   #12
Ice
***Fakt jest faktem..***

Data rejestracji: 09.05.2002
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez zuk4u
ale jak wiadomo - ile osob tyle opinii; najlepiej gdybs sam uslyszal jak graja te dwa zestawy obok siebie w jakims sklepie
dokladnie najlepiej podejdz gdzies do sklepu wez ze soba jakas muze i popros o podlaczenie zestawu. wtedy sie przekonasz osobiscie co lepiej gra.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2005, 18:01   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez zuk4u
ok 2m, u mnie sub do ktorego podlaczany jest ten kabel stoi w szafie obok kompa i jest przeciagnietay za ta szafa i za kompem, a i tak mam jeszcze sporo zapasu
Dzięki, o to mi chodziło

Wczoraj siedząc w fotelu i czytając książkę odkryłem, że mogę na poręczy fotela położyć sobie pilota i regulować głośność, czego wcześniej bardzo mi brakowało przy słuchaniu muzyki z laptopa

Co do;

Cytat:
Cytat:
dokladnie najlepiej podejdz gdzies do sklepu wez ze soba jakas muze i popros o podlaczenie zestawu. wtedy sie przekonasz osobiscie co lepiej gra.
to od początku tematu mówię, że to pierwsza rzecz, którą bym zrobił, ale nie widzę nigdzie we Wrocławiu takiej możliwości. Tylko MM ma wystawione po kilka zestawów, ale połowa i tak nie podłączona, a jak mój kolega kupował droższe słuchawki (za kilkaset złotych) i chciał je dokładniej porównać pod względem jakości odtwarzania, to widziałem jakie były trudności..

No ale postaram się jednak sprawdzić obydwa zestawy na żywo.

Stary 25.09.2005, 18:56   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Wybrałem się w międzyczasie jeszcze do Media Marktu w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. Przyjrzałem się kilku zestawom głośników 2.1, ale że naturalnie nie były podłączone, znalazłem kogoś z obsługi i chciałem się czegoś dowiedzieć.

Jak możecie się zapewne domyślić, jego wiedza w tym zakresie była raczej marna, a kiedy na moje pytanie, dlaczego jedne głośniki Creativa kosztują 599 złotych, w porównaniu do innych wyglądających bardzo podobnie za 169, odpowiedział, że dlatego, że "są lepsze", a na dalsze próby uszczegółowienia odpowiedzi (pytałem się głównie o tony średnie, bo na nich najbardziej mi zależało), pokiwał tylko głową mówiąc "tak tak, no właśnie wszystko jest lepsze", dałem sobie spokój..

Zapytałem się więc czy można sprawdzić, jak grają, na co naturalnie usłyszałem, że niestety nie ma takiej możliwości...

Co ciekawe. Kilka dni później dowiedziałem się, że w polskim prawie jest przepis mówiący wyraźnie (mogę go później zacytować), że sklep ma obowiązek zapewnić mi warunki umożliwiające dokładne sprawdzenie sprawności technicznej urządzenia, a także sprawdzenia jego jakości (!). Co więcej - każdy pracownik sklepu ma obowiązek znać przepisy dotyczące sprzedaży. Uzrbojony w tą wiedzę wybrałem się do drugiego Media Marktu we Wrocławiu - na Bielanach..

Tu jednak, jak się okazało, grożenie paragrafami nie było konieczne, ponieważ interesujące mnie zestawy były podłączone i można było zobaczyć jak grają. Posłuchałem w sumie około 20 i większość z nich odpadła od razu na starcie, a kilka - w tym również droższych zarówno Creativa jak i Logitecha (po 300 - 400 i więcej złotych) po dokładniejszym sprawdzeniu. Pozostał właściwie jeden zestaw - Creative T3000, który naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczył na początku, a potem potwierdzał to wrażenie, kiedy po oglądaniu innych zestawów wracałem do niego.

Chciałem go porównać przede wszystkim z zestawem Logitecha x-230, co tez zrobiłem. Może nie bezpośrednio, bo podłączony zestaw x-230 nie chciał grać, ale dokładnie posłuchałem jego "starszego kolegi" 5.1. I muszę przyznać, że dźwięk przez niego grany kompletnie nie przypadł mi do gustu.. Basy owszem, zasługiwały na uwagę, tony wysokie można było jeszcze znieść, ale środek był tak płaski, że ogólne wrażenie było zdecydowanie negatywne..

Tym samym prawie na pewno zdecydowałem się już na zestaw Creativa T3000 i nie kupiłem go wtedy tylko dlatego, że kosztował 169 złotych, a w Prolinie kosztuje 145.

Jednak jeszcze przed chwilą, szperając po internecie znalazłem zestaw T3030, o którym pierwsze słyszę. Co ciekawe - na stronie Creativa nie ma o nim słowa, a jest wystawiany na jednej aukcji na Allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65570695

Słyszał może ktoś z was coś na ten temat. Chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się, czym różni się on od T3000.

W MM mieli jeszcze jeden zestaw T2900, który co prawda był sporo droższy od 3000, ale miałem wrażenie, że to jakaś ostatnia paczka z przeszłosci, która gdzieś się zawieruszyła z czasów, kiedy te głośniki jeszcze więcej kosztowały (w supermarketach jest to zjawisko nagminne..). Te już znalazłem na stronie Creativa:

http://www.creative.com/products/pro...25&nav=artwork

i z tego, co przeczytałem, to róznią się przede wszystkim możliwością bezpośredniego podłączenia przez specjalny port na pilocie przenośnych odtwarzaczy mp3. Nie znalazłem jednak informacji na temat innych różnic.

Prawdopodobnie więc zdecyduję się na Creativa T3000. Chętnie jednak dowiedziałbym się jeszcze, co to jest za zestaw T3030 i jak wypadają one w porównaniu.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: