Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 14.11.2002, 14:02   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokładne info o RAID potrzebuję

Witam
Proszę o pomoc wszystkich tych, którzy znają się na temacie i ew. robili coś podobnego.
Potrzebuję dokładnych informacji o trybie RAID, w którym to dwa dyski twarde (zdaje się że muszą być identyczne: producent i model) funkcjonowałyby jako jeden dysk twardy. Chodzi o to aby kontroler zapisywał na obu dyskach w 100% identyczne informacje (partycje, pliki, uruchamianie systemu, praca w systemie). Na ten temat nie wiem właściwie nic, poza tym że można tak zrobić i ja mam to zrealizować.
Tak więc: jaki to tryb, jak poustawiać kontroler, jaki powinien to być kontroler aby obsługiwał tą funkcję, podłączenia dysków (na jakich taśmach muszą być & Master/Slave).
Potrzebuję coś takiego w celu zabezpieczenia danych przed ewentualną awarią dysku twardego, gdyż nie mogę pozwolić sobie na żadne postoje w pracy kompa. W przypadku awarii odłączałbym uszkodzony dysk i system funkcjonowałby w dalszym ciągu normalnie (jeśli dobrze rozumuję).
I jeszcze jedno: czy takie ustawienie kontrolera RAID nie będzie powodowało jakichś opóźnień/wydłużenia czasu potrzebnego na wykonanie danego polecenia przez dysk z powodu niezsynchronizowanej pracy dysków.
I jeszcze: czy w takim ustawieniu kontroler równocześnie korzysta z obu dysków, czy też mam możliwość wyboru dysku głównego, a drugi dysk będzie jako kopia zapasowa.

Ale wyczerpujące. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi na moje pytania.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: