Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.06.2004, 20:24   #1
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Domena/serwery DNS i FTP ***8211; z czym to się je?

Witam,

Niedawno zarejestrowałem domenę i w panelu administracyjnym mam możliwość przekierowania domeny na inny serwer DNS (chyba tak nazywa się ta opcja).

Mam darmowe konto FTP na interii i też darmową domene nazwa.w.interia.pl,
Pytanie w jaki sposób skonfigurować DNS żeby po wejściu na mój adres www.domenaplatna.com widoczna była stronka która jest pod adresem nazwa.w.interia.pl i korzysta z darmowego FTP.

Czyli na chłopski rozum: jak mieć swoja stronkę, nie płacąc dodatkowo za serwer?
Ps.
Nie będę się upierał przy tym darmowym serwerze na interii jeśli jest jakieś inne darmowe rozwiązanie.
Damian

Jak widać, w poście należy zaakcentować wyraz ***8222;darmowe***8221;J

The only way to get smarter is by playing a smarter opponent
-Fundamental of Chess 1883
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.06.2004, 21:45   #2
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No to w panelu admina tej domeny musisz wpisac adres hosta gdzie masz stronke czyli np. http://forest.w.interia.pl/index.html albo bez /index.html i on automatycznie ustawi. Troche smiesznie zrobiles..mogles kupic serwer jakis maly ale platny bez zadnych reklam i zbednych bajerów a nazwe bys mial np.forest.jakisserwer.pl . No chyba ze ci zalezy na nazwie
Stary 10.06.2004, 23:52   #3
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mozna sie zapytac gdzie rejestrowales (wkrotce bede musial zrobic to samo nawet dwa razy)

a z tymi wpisami to podaje linka nie ma co przepisywac tam jest wszystko opisane co i jak

http://www.taniedomeny.info/paneldemo.php

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2004, 00:22   #4
forest
odgrzewany user

Rejestrowałem w nazwa.pl ,ale na allegro widziałem ostatnio tańsze usługi rejestracji domen .com.
Sam przebieg rejestracji oceniam pozytywnie-żadnych zgrzytów, a jeśli chciałbys skorzystać z mojej rekomendacji to mają tam chyba jakis program lojalnościowy (może byłoby taniej)-doczytam i dam znać.

Kasprzak- właśnie o domene chodziło.
Pozdrawiam

Stary 14.06.2004, 18:19   #5
bartoldzik
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.06.2002
bartoldzik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Forest - jesli chodzi o mozliwosc forwardu twojej nazwy na jakas inna dowolna stronke (nawet darmowa)to nie zmieniasz jej w opcjach serwera DNS (przynajmniej we wszystkich panelach administracyjnych jakie widzialem). Zasadnicze pytanie jest takie czy twoj rejestrator umozliwia wogole przekierowanie ruchu skierowanego na Twoja domene na dowolny adres czy tylko na numer IP. Istnieje bowiem mozliwosc posiadania swojego serwera wowczas to w dns-ie podajesz jego IP albo mozesz zrobic przekierowanie na jakis dowolny istniejacy adres w stylu www.costamcostam i to mozesz rowniez zrobic w panelu administracyjnym z tym ze adres w dns-ie bedzie prowadzil do serwera twojego rejestratora, ktory dopiero przeprowadzi przekierowanie na adres jaki chcesz.
bartoldzik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2004, 18:23   #6
bartoldzik
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Majonez
mozna sie zapytac gdzie rejestrowales (wkrotce bede musial zrobic to samo nawet dwa razy)
Jesli masz zamiar rejestrowac domene (lub przedluzac waznosc) com, net lub org to w Polsce nie jest to z reguly oplacalne. Lepiej to zrobic za granica. U nas jak zauwazylem jest to kwota okolo 60 zł brutto lub wiecej, a w USA mozna to zrobic za 8-10 USD czyli niemal polowe taniej. I dostaje sie do tego spory pakiet dodatkowych uslug, ktorych tu raczej nie ma lub sa dodatkowo platne.
Stary 14.06.2004, 21:10   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Forest - jesli chodzi o mozliwosc forwardu twojej nazwy na jakas inna dowolna stronke (nawet darmowa)to nie zmieniasz jej w opcjach serwera DNS (przynajmniej we wszystkich panelach administracyjnych jakie widzialem).
z tego co wyczytalem na home.pl a na pewno na taniedomeny.info umozliwiaja oni cosik takiego - na taniedomeny.info jest nawet wyraznie napisane ze mozna zwykle przekierowanie zrobic nawet na darmowa strone np na onecie

Cytat:
Jesli masz zamiar rejestrowac domene (lub przedluzac waznosc) com, net lub org to w Polsce nie jest to z reguly oplacalne. Lepiej to zrobic za granica. U nas jak zauwazylem jest to kwota okolo 60 zł brutto lub wiecej, a w USA mozna to zrobic za 8-10 USD czyli niemal polowe taniej. I dostaje sie do tego spory pakiet dodatkowych uslug, ktorych tu raczej nie ma lub sa dodatkowo platne.
a czy mozesz mi cos polecic - probowalem szukac tego w stanach ale tego jest w cholere - idzie oczoplasu dostac od czytania tego wszystkiego

z drugiej strony zastanawiam sie jednak ostatnio nad wykupieniem polskiej domeny bo osoby prywatne moga za free ukryc swoje dane osobowe natomiast przy globalnych nie (za 49 zl/rok taniedomeny.info oferuje jakas usluga ukrywajaca dane wlasciciela)

na razie sie i tak wstrzymam z kupnem domeny dla siebie - musze to zrobic za to dla znajomego i to juz wkrotce tyle ze tam na pewno bedzie to domena .pl
praktycznie na 100% wykupie ja przez home.pl - chociazby ze wzgledu na ich support - mile mnie zaskoczyl

Stary 14.06.2004, 23:01   #8
bartoldzik
Wyjadacz ;)

Polskich domen nie rejestrowalem do tej pory bo cena jednak jest odrobine wysoka. Faktycznie wiem, ze osoba fizyczna moze zastrzec swoje dane, ale szczerze mowiac jesli chodzi o domeny globalne mozesz praktycznie wpisac co Ci sie tylko podoba jako wlasciciela czy admina oraz oczywiscie bez najmniejszego problemu dane w kazdej chwili zmienic.
Ja ostatnio mam domene zarejestrowana i utrzymywana w godaddy.com
Domena com kosztuje teraz tylko 7,95 $. Mozna troche tam pozagladac bo ja rejestrowalem za 6,95 $(jakas promocja). Daja oczywiscie bogaty pakiet uslug dodatkowych forwardy, mail forwarding, maskowania, subdomeny i mase innych. Wszystko to jest za free. Mozna rowniez miec dane posiadacza zastrzezone wowczas kosztuje to dodatkowo 9 $, ale tak jak pisalem wczesniej mozna zarejestrowac domene na aktualne dane, oplacic ja a potem wszystkie dane pozmieniac wedle uznania i whois niczego wartosciowego nie pokaze. Pomoc techniczna dosc szybka, a wrecz ekspresowa jesli wziac pod uwage roznice czasu.
Na naszym kontynencie moge polecic dwie firmy. Pierwsza to www.dd24.net
Obecnie troche drozsza niz kiedys bo nie mozna skorzystac juz z tax free, wiec domena globalna kosztuje prawie 14 euro. Oczywiscie bogaty pakiet uslug za free. Sa naprawde warci tej ceny. Pomoc techniczna ekspresowa.

Czesto chwalona jest tez joker.com Osobiscie nie mialem z nia do czynienia, ale w bliskim czasie mam zamiar. Sporo tansza od dd24, a ze w Europie to i w razie czego roznice czasowe nie sa uciazliwe. Koszt domeny to 12 $.
No i musze dodac, ze wszystkie te firmy sa akredytowane przez ICANN. Rejestracja domeny przebiega wlasciwie w czasie rzeczywistym. Nie wiem jak to jest teraz u nas, ale nie tak dawno kolega czekal ze 2 tygodnie na swoja domene com, bo nasze firmy sa tylko dosc czesto posrednikiem.
Daj moze znac jak poszlo z rejestracja domeny .pl jak juz to zrobisz. Sam jestem ciekaw jak to wyglada.
Stary 14.06.2004, 23:26   #9
forest
odgrzewany user

Cytat:
Napisany przez bartoldzik
Forest - jesli chodzi o mozliwosc forwardu twojej nazwy na jakas inna dowolna stronke (nawet darmowa)to nie zmieniasz jej w opcjach serwera DNS (przynajmniej we wszystkich panelach administracyjnych jakie widzialem). Zasadnicze pytanie jest takie czy twoj rejestrator umozliwia wogole przekierowanie ruchu skierowanego na Twoja domene na dowolny adres czy tylko na numer IP. Istnieje bowiem mozliwosc posiadania swojego serwera wowczas to w dns-ie podajesz jego IP albo mozesz zrobic przekierowanie na jakis dowolny istniejacy adres w stylu www.costamcostam i to mozesz rowniez zrobic w panelu administracyjnym z tym ze adres w dns-ie bedzie prowadzil do serwera twojego rejestratora, ktory dopiero przeprowadzi przekierowanie na adres jaki chcesz.
Reasumując,
Moge przekierować tę domene do darmowego serwera na interii czy nie?
Jesli tak to jaki ip/dns wpisać (skąd go wziąć)
(w panelu administracyjnym moge zmieniac tylko DNS, nie moge podać bezpośrednio odnośnika.-widze że chyba dałem sobie wcisnąć szajs.
F.

Stary 14.06.2004, 23:39   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

ciekawe oferty na stronach ktore podales warto zapamietac
ale mam jedno ale o ile w $ wychodzi taniej o tyle w euro roznica jest doslownie groszowa miedzy tym co oferuje home.pl lub taniedomeny.info - zerknij na ich oferte i powiedz co wiecej oferuje np godaddy.com (skoro tam masz)

druga sprawa ze nie wiem jak jest z zaplata bo jezeli przelewem to niestety przelewy zagraniczne sa cholernie kosztowne i w tym momencie w ogole to mija sie z celem
mimo wszystko dzieki za linki na pewno sie przydadza

co do tej jednej domeny pl to bede ja rejestrowal na bank w home.pl (mialem zamiar we wroclawskiej firmie sisco ale napisali ze przekazali zabawe w domeny wlasnie home.pl bo nask cos ******yl a home.pl jest na tyle duze ze moze im sie postawic) druga sprawa ze chce zapewnic jak najlepszy poziom obslugi klienta bo w razie gdybym nie mogl pozniej zajmowac sie juz tym serwerem i obsluga domeny to zeby ktos mogl to spokojnie przejac posiadajac wiedze nawet mniejsza niz moja

domenke ta bede rejestrowal w ciagu dwoch gora trzech tygodni - wtedy powiem co i jak wyszlo
potem jak juz obczaje to wszystko postaram sie cos kupic dla siebie - oczywiscie to co bym chcial dla siebie juz jest zajete wiec albo bede musial wykupic imienazwisko.domena albo cos wymyslec na przyszlosc
tymczasem zmykam - jeszcze trzeba sie troche pouczyc na ostatnie egzaminy na tej uczelni

Stary 15.06.2004, 00:04   #11
forest
odgrzewany user

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26176063
Domena .com za 33złote z kilkoma opcjami których nie dostałem płacąc 2xtyle.
f.

Stary 15.06.2004, 00:53   #12
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

oferta kuszaca nie powiem ale jakos nie mam zaufania do takich rzeczy wole dac nawet te 20 zl wiecej i miec pewnosc ze za pare miesiecy firma nie wycofa sie z rynku bo nie bedzie mogla dojsc do porozumienia z naskiem - poza tym strona tej firmy jest dosc uboga w szczegoly

Stary 15.06.2004, 08:57   #13
bartoldzik
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez forest
Reasumując,
Moge przekierować tę domene do darmowego serwera na interii czy nie?
Jesli tak to jaki ip/dns wpisać (skąd go wziąć)
(w panelu administracyjnym moge zmieniac tylko DNS, nie moge podać bezpośrednio odnośnika.-widze że chyba dałem sobie wcisnąć szajs.
F.
Na to wyglada. Jedynym wlasciwie znanym mi wyjsciem z tej sytuacji jest odczekanie 2 miesiace i przeniesienie sie z domena do innego rejestratora. jedyny bol takiej operacji to fakt, ze musisz wowczas zaplacic kolejny raz oplate roczna. Z tym, ze nic nie tracisz bo domena bedzie wowczas wazna o kolejny dodatkowy rok dluzej czyli w sumie rok i 10 m-cy.
Jak mi wpadnie do lba inny pomysl to sie odezwe.
No i sie odezwalem. Widze, ze na taniedomeny.info mozna wykupic usluge utrzymywania domeny na ich dns-ach wraz z serwerem przekierowan. Wowczas wpisalbys u swojego registrara nazwe nowego dns-a a w tanichdomenach zarzadzalbys domena.
Mozesz tez sprobowac oddelegowac domene na darmowy dns. Zobacz www.zoneedit.com Z tego co na szybko zauwazylem to ta oferta jest za free.
Cytat:
Napisany przez forest
Domena .com za 33złote z kilkoma opcjami których nie dostałem płacąc 2xtyle.
f.
I tak bym jej nie wzial. Oni zapewne sa resalerem jakiej innej firmy, a domeny chyba najlepiej rejestrowac u akredytowanych registrarow. Czasami nie jest warto sie spieszyc z taka decyzja.

Ostatnio zmieniany przez bartoldzik : 15.06.2004 o godz. 12:05
Stary 15.06.2004, 09:45   #14
bartoldzik
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Majonez
ciekawe oferty na stronach ktore podales warto zapamietac
ale mam jedno ale o ile w $ wychodzi taniej o tyle w euro roznica jest doslownie groszowa miedzy tym co oferuje home.pl lub taniedomeny.info - zerknij na ich oferte i powiedz co wiecej oferuje np godaddy.com (skoro tam masz)
Co do home.pl z tego co zauwazylem to jego oferta zarzadzania domena jest bardzo uboga.Wlasciwie ogranicza sie do utrzymania ip serwera i rekordow mx dla poczty. Czyli wykupujac tam domene nalezaloby sie liczyc z tym, ze aby korzystac z serwera przekierowan to trzeba wykupic dodatkowa usluge np w tanichdomenach za 36,60 (oczywiscie lepiej do home zadzwonic i sie dopytac). faktem jest, ze jak juz tak mialoby byc to zarejestrowalbym domene pl w home i utrzymywalbym ja na innym dnsie. (z maila na home jestem ogromnie zadowolony).
Jesli chodzi o domeny globalne to zarejestrowalbym je i tak za granica. W godaddy zakres uslug dodatkowych jest prawie identyczny jak w tanich domenach(td)- nie zdziwilbym sie jesli te domeny sa rzeczywiscie rejestrowane np przez godaddy , ale cena w USA jest powalajaco nizsza.
Rejestracja okolo 31 zl (zamiast 67)
Ukrycie swoich danych 35 zl (zamiest 49)
Ja nawet wolalbym utrzymywac domene w dd24 bo cena wowczas jest identyczna jak u nas, a jakosc uslug pewnie o niebo lepsza.

Cytat:
Napisany przez Majonez
druga sprawa ze nie wiem jak jest z zaplata bo jezeli przelewem to niestety przelewy zagraniczne sa cholernie kosztowne i w tym momencie w ogole to mija sie z celem
Karta platnicza - i wszystko jasne. Tam wlasciwie tylko taka forma rozliczen sie liczy.

Cytat:
Napisany przez Majonez
oczywiscie to co bym chcial dla siebie juz jest zajete wiec albo bede musial wykupic imienazwisko.domena albo cos wymyslec na przyszlosc
Na przyszlosc to nie wiem czy wiesz ale pod koniec roku bedzie dostepna w sprzedazy domena .eu Moze w cos takiego warto bedzie zainwestowac. Powodzenia na egzaminach!
Stary 15.06.2004, 12:10   #15
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Co do home.pl z tego co zauwazylem to jego oferta zarzadzania domena jest bardzo uboga.Wlasciwie ogranicza sie do utrzymania ip serwera i rekordow mx dla poczty.
Maja troche to poukrywane na stronach ale maja calkiem bogata oferte ktora wlasciwie wystarczy na pewno dla tej domeny pl ktora mam wykupic - bedzie tam jedna strona ewentualnie jedna subdomena (pewnie sklep.domena.pl zeby latwiej bylo https dac na virtual hoscie). Jedyne co mi brakuje to ze nie moge wykorzystac ich serwera pocztowego jako zapasowego. Nie jestem w tym jeszcze obeznany ale pasiloby mi ustawienie glownego serwera poczty u mnie a zapasowego np u nich niestety nie da rady - wyraznie napisali. Przydaloby sie tez kilka aliasow mailowych bo nie wiem czy jako webmastera nie podalbym swojego konta ale najwyzej jakos juz na tym swoim serwie zrobie forward na mojego maila lub po prostu zostawie tam i co jakis czas bede sprawdzal
Cytat:
z maila na home jestem ogromnie zadowolony
ja raz juz prawie kupilem to wieczyste ale niestety mialem niespodziewany wydatek i przepadlo - moze teraz sfinalizuje to bo oferta bardzo ciekawa i w zupelnosci wystarczajaca
Cytat:
Jesli chodzi o domeny globalne to zarejestrowalbym je i tak za granica. W godaddy zakres uslug dodatkowych jest prawie identyczny jak w tanich domenach(td)- nie zdziwilbym sie jesli te domeny sa rzeczywiscie rejestrowane np przez godaddy , ale cena w USA jest powalajaco nizsza.
Rejestracja okolo 31 zl (zamiast 67)
Ukrycie swoich danych 35 zl (zamiest 49)
Ja nawet wolalbym utrzymywac domene w dd24 bo cena wowczas jest identyczna jak u nas, a jakosc uslug pewnie o niebo lepsza.
Jezeli faktycznie wyjdzie to az tyle taniej to tez wezme chyba te godaddy jest najlepsze z tych co podales
Cytat:
Karta platnicza - i wszystko jasne. Tam wlasciwie tylko taka forma rozliczen sie liczy.
tylko ze trzeba miec karte kredytowa
Cytat:
Na przyszlosc to nie wiem czy wiesz ale pod koniec roku bedzie dostepna w sprzedazy domena .eu Moze w cos takiego warto bedzie zainwestowac. Powodzenia na egzaminach!
jezeli mialbym swoja firme albo cos w tym stylu to na pewno zainteresuje sie a tym czasem w ciemno nie ma co brac - poza tym eu beda drozsze z tego co kojarze
dzieki za "powodzenia" - za niecale dwie godziny ide sie zblaznic bo nic nie umiem

p.s. cos jeszcze wczoraj znalazlem na tym joker.com co mi sie nie spodobalo i chyba je przekreslilem ale teraz juz nie pamietam co

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: