![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Dostawcy Internetu - jak wybrać
Szanowni Forumowicze.
Nadeszła wiekopomna chwila - jeden z większych operatorów telewizji kablowej w Toruniu rozpoczyna udostępnianie połaczenia z internetem w ramach swojej sieci. Opłata abonamentowa za nielimitowany dostęp z transferem 128kbit/s ma wynosić 70zł+7%VAT (instalacja 200zł+22%VAT). Drogo to, czy tanio? Jednocześnie pojawiają się informacje o możliwości dostępu do internetu drogą radiową (inni dostarczyciele) z podobnymi parametrami transferu. Niestety więcej szczegółów na dziś nie znam. Więc proszę o poradę, który sposób połączenia z internetem wybrać? Na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji? Przy okazji, jeśli ma ktoś namiary na toruńskie firmy dostarczające internet indywidualnym użytkownikom drogą radiową, to proszę o informacje nt. tych firm. Miłego dnia |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Ja mam łącze 128 kbit/s za 79 zł brutto miesięcznie (instalacja 199 zł brutto). Początkowo sądziłem, że to jest tanio, lecz moją opinię zmienił nasz Kochany Monopolista - TelePsy SA. Otóż ma w swojej ofercie bardziej opłacalną (!!!) usługę Neostrada. Opłata instalacyjna nie jest niska (854,93 zł), ale dalsze uzytkowanie bardziej się opłaca, niż u operatora kablowego. Neostrada 512 kbit/s to wydatek 191,53 zł miesięcznie. To jednak nadal nie jest tanio. Tutaj wkraczają dostawcy usług internetu przez radio - często wystarczy zapłacić astronomiczną sumę za odbiornik/nadajnik radiowy, a dalsze opłaty będą już mniejsze.
Przy podejmowaniu decyzji o wyborze łącza powinieneś zwrócić szczególną uwagę na ewentualne limity przesyłanych danych. Czasem ważne jest także posiadanie stałego IP/ew. możliwość jego uruchomienia.
|
|
|
#3 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
We Wrocławiu np. LANET (www.lanet.wroc.net)zakłada sieć w budynku za niecałe 400,-zł + 38,-zł - abonament miesięczny. Niby gwarantuje 2MB/sek na każde 100 odbiorców (w moim budynku jest 57 mieszkań) co daje minimum 2MB/100 = 20kB/sek. Będę miał sieć u siebie za parę dni - zobaczymy jak jest to naprawdę. Aha, do tego jest duża poczta (gratis) na ich serwerze i w perspektywie gry. Będzie też szansa na połączenia między sąsiadami (sieciowe oczywiście).8)
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
stalego IP nie mozna przecenic - jednak przy dynamicznym (koniecznie - zewnetrznym) mozna pokabinowac z dynDNS - mozna dzieki temu w domciu serwerek postawic i za oceanem domene zarejestrowac... (bo NASK takich uslug jeszcze nie swiadczy)
|
|
|
|
#5 | |
|
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Re: Dostawcy Internetu - jak wybrać
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Cytat:
, a za jakies 2h cale lacze bedzie moje Wiec mam wlaczonego na noc kompa i ssie sobie gierki filmy i takie tam *******ki...... Acha abonament 30zl. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nadszyszkownik
Data rejestracji: 27.09.2002
![]() |
W Wawie za chello.pl udostępnione przez kablówkę UPC płacę miesięcznie 139zł + VAT (instalacja była za 1zł w promocji). Wydajności łacza nie mierzyłem, z dobrego serwerka ciągnę w granicach 75-80 kilobajtów na sek.
|
|
|
#8 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Dostawcy Internetu - jak wybrać
Cytat:
W wielu miejscowosciach jedynym laczem umozliwiajacym wejscie do internetu jest linia telefoniczna i TPSA... wiec co tutaj wybierac? |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
=F=
![]() |
Widząc posty niektórych z Was, zadzwoniłem do operatora kablówki marudząc, że 70 zł netto, to zbyt wysoka cena. W odpowiedzi usłyszałem, że do czasu, kiedy to będzie możliwe podłączenie mojego bloku (styczeń-luty 2003 - dopiero), cena będzie niższa (najprawdopodobniej).
Sprawdzałem www.intelink.pl ta firma nie założy dla mnie (ew. jeszcze 2 osób) internetu w akceptowalnej cenie, może jeszcze fastnet, ale muszę znaleźć namiary na nich. Jeśli nic nie wyjdzie z radia, wtedy trzeba będzie poczekać na Internet via TVKab. A tak przy okazji, zmienił mi się status. Owszem zjadłem kanapkę z pasztetem i popiłem herbatą, no dla ścisłości: dwie kanapki - ale żeby zaraz "Wjadacz" :-) :-):-D Chyba ktoś przesadza. Pewnie jak zjem w domu obiad, to wtedy już na pewno będę nie tylko wyjadaczem, ale i Pożeraczem. :-D :-D :-D Miłego dnia, pożeracze i inne takie tam stworki. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#11 |
|
***Fakt jest faktem..***
![]() |
Fantomas pochodz i popytaj wsrod ludzi na osiedlu czy chcieliby miec internet ? Jezeli mieszkasz w bloku to popytaj nawet jakis dzieciakow ktore maja komputery. Posciemniaj z ich rodzicami i moze cos tam wyjdzie.
U mnie na poczatku byly ze mna 3 osoby w sieci (sdi). Kiedy ludzie zauwazyli ze to dziala i ze mozna miec net za niewielka kase zaczeli do mnie przychodzic i pytac czy nie mozna sie przylaczyc - wczesniej nie bylo wiecej chetnych niz na poczatku. Ostatecznie przylaczylem jeszcze 3 i mam net za darmo + 50zł do kieszeni. Mysle o przylaczeniu jeszcze reszty (4 osoby) i zalozeniu czegos szybszego. Myslalem O DSL, ale niestety do mnie nie dociera ta usluga. Wiec szukam cos o podobnych parametrach w podobnej cenie. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Nadszyszkownik
Data rejestracji: 27.09.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
=F=
![]() |
Ice, problem w tym, że mieszkam w bloku, gdzie średnia wieku ostatnio spadła, bo wprowadził się chłopak z żoną i małym dzieckiem, spadła - tzn. z 60 lat na 55 lat - tak jest prawie na całym osiedlu (zgadnij gdzie to jest -> prv), więc nie mam z kim się złożyć na taki internet. A we dwóch na SDI czy NEO+, to i tak chyba będzie drożej niż przez kablówkę. Poza tym dochodzi kwestia ciągnięcia kabli w bloku - tu obawiam się problemów ze strony administracji budynku. Chwilowo mi się nie pali z tym podłączeniem, zobaczę ja sprawy się rozwiną. Pogadam z tym chłopakiem, może jednak kogoś jeszcze znajdę.
Miłego dnia Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 18.10.2002 o godz. 10:11 |
|
|
|
![]() |
|
|