Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.10.2002, 10:09   #1
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dostawcy Internetu - jak wybrać

Szanowni Forumowicze.
Nadeszła wiekopomna chwila - jeden z większych operatorów telewizji kablowej w Toruniu rozpoczyna udostępnianie połaczenia z internetem w ramach swojej sieci. Opłata abonamentowa za nielimitowany dostęp z transferem 128kbit/s ma wynosić 70zł+7%VAT (instalacja 200zł+22%VAT). Drogo to, czy tanio?
Jednocześnie pojawiają się informacje o możliwości dostępu do internetu drogą radiową (inni dostarczyciele) z podobnymi parametrami transferu. Niestety więcej szczegółów na dziś nie znam.
Więc proszę o poradę, który sposób połączenia z internetem wybrać? Na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji?
Przy okazji, jeśli ma ktoś namiary na toruńskie firmy dostarczające internet indywidualnym użytkownikom drogą radiową, to proszę o informacje nt. tych firm.
Miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2002, 14:18   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam łącze 128 kbit/s za 79 zł brutto miesięcznie (instalacja 199 zł brutto). Początkowo sądziłem, że to jest tanio, lecz moją opinię zmienił nasz Kochany Monopolista - TelePsy SA. Otóż ma w swojej ofercie bardziej opłacalną (!!!) usługę Neostrada. Opłata instalacyjna nie jest niska (854,93 zł), ale dalsze uzytkowanie bardziej się opłaca, niż u operatora kablowego. Neostrada 512 kbit/s to wydatek 191,53 zł miesięcznie. To jednak nadal nie jest tanio. Tutaj wkraczają dostawcy usług internetu przez radio - często wystarczy zapłacić astronomiczną sumę za odbiornik/nadajnik radiowy, a dalsze opłaty będą już mniejsze.

Przy podejmowaniu decyzji o wyborze łącza powinieneś zwrócić szczególną uwagę na ewentualne limity przesyłanych danych. Czasem ważne jest także posiadanie stałego IP/ew. możliwość jego uruchomienia.
Stary 15.10.2002, 17:48   #3
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
We Wrocławiu np. LANET (www.lanet.wroc.net)zakłada sieć w budynku za niecałe 400,-zł + 38,-zł - abonament miesięczny. Niby gwarantuje 2MB/sek na każde 100 odbiorców (w moim budynku jest 57 mieszkań) co daje minimum 2MB/100 = 20kB/sek. Będę miał sieć u siebie za parę dni - zobaczymy jak jest to naprawdę. Aha, do tego jest duża poczta (gratis) na ich serwerze i w perspektywie gry. Będzie też szansa na połączenia między sąsiadami (sieciowe oczywiście).8)
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2002, 17:50   #4
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
stalego IP nie mozna przecenic - jednak przy dynamicznym (koniecznie - zewnetrznym) mozna pokabinowac z dynDNS - mozna dzieki temu w domciu serwerek postawic i za oceanem domene zarejestrowac... (bo NASK takich uslug jeszcze nie swiadczy)
Stary 15.10.2002, 21:18   #5
Ice
***Fakt jest faktem..***

Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dostawcy Internetu - jak wybrać

Cytat:
fantomas napisa***322;(a)

Przy okazji, jeśli ma ktoś namiary na toruńskie firmy dostarczające internet indywidualnym użytkownikom drogą radiową, to proszę o informacje nt. tych firm.
Miłego dnia
Jedna taka znalazlem oto link : http://www.intelink.pl/

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2002, 23:44   #6
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)
We Wrocławiu np. LANET (www.lanet.wroc.net)zakłada sieć w budynku za niecałe 400,-zł + 38,-zł - abonament miesięczny. Niby gwarantuje 2MB/sek na każde 100 odbiorców (w moim budynku jest 57 mieszkań) co daje minimum 2MB/100 = 20kB/sek. Będę miał sieć u siebie za parę dni - zobaczymy jak jest to naprawdę. Aha, do tego jest duża poczta (gratis) na ich serwerze i w perspektywie gry. Będzie też szansa na połączenia między sąsiadami (sieciowe oczywiście).8)
Ja tez mam siec 2MB/sek na ok 100 osob. Ale trzeba zalozyc ze zawsze 100 osob naraz nie siedzi przy komputerze. Np. u mnie w godzinach szczytu czyli ok. 20:00 siedzi jedyne 30 osob. Teraz 23:50 tylko 12 , a za jakies 2h cale lacze bedzie moje Wiec mam wlaczonego na noc kompa i ssie sobie gierki filmy i takie tam *******ki......
Acha abonament 30zl.
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2002, 00:47   #7
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W Wawie za chello.pl udostępnione przez kablówkę UPC płacę miesięcznie 139zł + VAT (instalacja była za 1zł w promocji). Wydajności łacza nie mierzyłem, z dobrego serwerka ciągnę w granicach 75-80 kilobajtów na sek.

Stary 17.10.2002, 10:21   #8
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: Dostawcy Internetu - jak wybrać

Cytat:
fantomas napisa***322;(a)
Szanowni Forumowicze.
Opłata abonamentowa za nielimitowany dostęp z transferem 128kbit/s ma wynosić 70zł+7%VAT (instalacja 200zł+22%VAT). Drogo to, czy tanio?
To jest calkiem tanio, jesli chodzi o mozliwosci operatorow w calym kraju, nie wiem jak to wyglada w Toruniu.
W wielu miejscowosciach jedynym laczem umozliwiajacym wejscie do internetu jest linia telefoniczna i TPSA... wiec co tutaj wybierac?
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2002, 12:58   #9
Fantomas
=F=

Widząc posty niektórych z Was, zadzwoniłem do operatora kablówki marudząc, że 70 zł netto, to zbyt wysoka cena. W odpowiedzi usłyszałem, że do czasu, kiedy to będzie możliwe podłączenie mojego bloku (styczeń-luty 2003 - dopiero), cena będzie niższa (najprawdopodobniej).

Sprawdzałem www.intelink.pl ta firma nie założy dla mnie (ew. jeszcze 2 osób) internetu w akceptowalnej cenie, może jeszcze fastnet, ale muszę znaleźć namiary na nich. Jeśli nic nie wyjdzie z radia, wtedy trzeba będzie poczekać na Internet via TVKab.

A tak przy okazji, zmienił mi się status. Owszem zjadłem kanapkę z pasztetem i popiłem herbatą, no dla ścisłości: dwie kanapki - ale żeby zaraz "Wjadacz" :-) :-):-D Chyba ktoś przesadza. Pewnie jak zjem w domu obiad, to wtedy już na pewno będę nie tylko wyjadaczem, ale i Pożeraczem. :-D :-D :-D

Miłego dnia, pożeracze i inne takie tam stworki.
Stary 17.10.2002, 15:55   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Victorek napisa***322;(a)
W Wawie za chello.pl udostępnione przez kablówkę UPC płacę miesięcznie 139zł + VAT (instalacja była za 1zł w promocji). Wydajności łacza nie mierzyłem, z dobrego serwerka ciągnę w granicach 75-80 kilobajtów na sek.
chello ma duzo zalet - ma jednak wade - przynajmniej mialo kiedy ja sie tym interesowalem - jest limit przesylu danych (chyba 5gb miesiecznie) i co prawda nie trzeba nic placic ale transfer po przekreoczeniu spada chyba do 128kbit [normalnie 512]

Stary 17.10.2002, 23:19   #11
Ice
***Fakt jest faktem..***

Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fantomas pochodz i popytaj wsrod ludzi na osiedlu czy chcieliby miec internet ? Jezeli mieszkasz w bloku to popytaj nawet jakis dzieciakow ktore maja komputery. Posciemniaj z ich rodzicami i moze cos tam wyjdzie.
U mnie na poczatku byly ze mna 3 osoby w sieci (sdi). Kiedy ludzie zauwazyli ze to dziala i ze mozna miec net za niewielka kase zaczeli do mnie przychodzic i pytac czy nie mozna sie przylaczyc - wczesniej nie bylo wiecej chetnych niz na poczatku. Ostatecznie przylaczylem jeszcze 3 i mam net za darmo + 50zł do kieszeni. Mysle o przylaczeniu jeszcze reszty (4 osoby) i zalozeniu czegos szybszego. Myslalem O DSL, ale niestety do mnie nie dociera ta usluga. Wiec szukam cos o podobnych parametrach w podobnej cenie.

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2002, 23:35   #12
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)

chello ma duzo zalet - ma jednak wade - przynajmniej mialo kiedy ja sie tym interesowalem - jest limit przesylu danych (chyba 5gb miesiecznie)
Małe sprostowanie wypowiedzi Sida, limit miesięcznego przesyłu danych w chello.pl wynosi 15GB.

Stary 18.10.2002, 10:09   #13
Fantomas
=F=

Ice, problem w tym, że mieszkam w bloku, gdzie średnia wieku ostatnio spadła, bo wprowadził się chłopak z żoną i małym dzieckiem, spadła - tzn. z 60 lat na 55 lat - tak jest prawie na całym osiedlu (zgadnij gdzie to jest -> prv), więc nie mam z kim się złożyć na taki internet. A we dwóch na SDI czy NEO+, to i tak chyba będzie drożej niż przez kablówkę. Poza tym dochodzi kwestia ciągnięcia kabli w bloku - tu obawiam się problemów ze strony administracji budynku. Chwilowo mi się nie pali z tym podłączeniem, zobaczę ja sprawy się rozwiną. Pogadam z tym chłopakiem, może jednak kogoś jeszcze znajdę.
Miłego dnia

Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 18.10.2002 o godz. 10:11
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: