Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2003, 15:14   #1
kryjak
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2002
kryjak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dostep do sieci przez elektryke

Mam pytanko . A mianowicie czy ktoś z forumowiczów ma dostęp do netu przez (mityczne) gniazdko elektryczne? jesli tak to prosze o krótki opis modemu? urządzenia do tego celu i jak to działa

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2003, 15:17   #2
-=KoWaLiK=-
Gość

Re: Dostep do sieci przez elektryke

Cytat:
kryjak napisa***322;(a)
Mam pytanko . A mianowicie czy ktoś z forumowiczów ma dostęp do netu przez (mityczne) gniazdko elektryczne? jesli tak to prosze o krótki opis modemu? urządzenia do tego celu i jak to działa

O mamo, juz sie da, juz jest mozliwosc !? Bylem przekonany w 100% ze to dopiero plany
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2003, 15:29   #3
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co wiem :
1. Były gdzieś robione testy - na razie cały zamysł to przyszłość (niedaleka).
2. Przecieki były również na temat samego łacza dla szarych użytkowników - prawdopodobnie bedą limity czyli X GB ,MB miesięcznie .

Jak na razie dysponuje tylko wiadomościami z nieoficjalnych źródeł więc prosze nie traktować tego postu dosłownie .jaro

PS.
Z drugiej strony jestem przyzwyczajony już do realiów panujacych w naszym kraju :
jeśli coś tanio wychodzi (bo nie wierze aby nakłady elektrowni były kosmiczne aby lącze to mogło funkcjonować) to zawsze provider chce zarobić na pomyśle olbrzymie pieniądze ,oczywiście kosztem przeciętnego Kowalskiego .
Ten sam przypadek dotyczy sieci komurkowych :
taka sieć wychodzi ok . 12X taniej od instalacji stacjonarnego telefonu ,a koszt połaczenia jest 12X od niego wyższy .
Z tego co wiem to na szumnie nazwanym "Zachodzie" to właśnie koszta utrzymania stacjonarnego telefonu są znacznie wyższe od "komórek" - u nas akurat odwrotnie .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2003, 15:30   #4
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Dostep do sieci przez elektryke

Cytat:
-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
O mamo, juz sie da, juz jest mozliwosc !? Bylem przekonany w 100% ze to dopiero plany
W Warszawie już jest! Czytałem w gazecie!

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2003, 15:34   #5
-=KoWaLiK=-
Gość

Re: Re: Re: Dostep do sieci przez elektryke

Cytat:
kizio napisa***322;(a)
W Warszawie już jest! Czytałem w gazecie!

Eh, tym w stolycy to dobrze. Teraz powiedzenie "idz i przynies wiadro fazy" rozwinelo sie do formy "idz i przynies wiadro netu, najlepiej gdzies ze 128kb/s". ^_^
Stary 13.04.2003, 16:09   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
koszt dla elektrowni to montaz dosc drogiego nodulatora na koncowce trafo i doprowadzenie tam lacza 'tradycyjnego' i zapewnienie koncowemu userowi mozliwosci rodzielenia sygnalu - czyli jakis modem czy cos

testy byly prowadzone w krakowie - wypadly calkiem calkiem - wyszly jednak solidne wady - pasmo emitowanych przez 'zasieciowana' siec elektryczna pokrywa sie z czescia pasm wojskowych - nie wiem co z tym zrobiono - wiem ze wojsko zwalnia te pasma na kozysc wysokich pasm typu 'gsm' - ale ile to potrwa -0 nikt nie wie
dochodza tez zaklocenia ze strony krotkofalowcow i innych radioamatorow ktorzy rowno sra#$#%^ na ograniczenia i sieja wszedzie gdzie tylko moga - a niestety siec 'z gniazdka' jest wrazliwa na zaklocenia (srednia predkosc byla polowe mniejsza od teoretycznej)

w wawie bedzie ta siecia rzadzil Stoen - na stronach tej firmy powinny byc jakeis ciekawe informacje

predkosc ma oscylowac wokol 256/256

co do oplat - to jakis rok temu czytalem ze firmy krakowskie proponowaly cennik wyjety z sufitu - czyli cos kolo 150 zeta za 700mb danych - jak wszyscy wiedza taniej jest dzwonic przez modem jak teraz wyglada taryfikator - nie mam bladego pojecia - ale musi byc atrakcyjny - bo neo+ jest BARDZO atrakcyjna oferta (jesli ktos potrzebuje szybkiego lacza)

musi byc atrakcyjna jeszcze z jednego powodu - dostepnosc neo+ jest i bedzie zawsze wieksza niz 'pradu z gniazdka' - nowa centrala telefoniczna z natury ma odp. sprzet, a ten modulator na centrali trzeba dopiero instalowac - a na mala ilosc useorw to si epo prostu nie oplaca
Stary 13.04.2003, 16:12   #7
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Warszawski STOEN to wprowadza, ale ceny nie są rewelacyjne.
Tu i ówdzie jest sieć przez radio, we Wrocławiu np. TELE2 to ćwiczy.
Natomiast rewelacją dla mnie jest wrocławski MPEC: rozprowadzają po budynkach sieć w oparciu o węzły cieplne do których doprowadzone są światłowody (praktycznie 100% we Wrocławiu). Realizują starą ideę: wszystko z jednego gnizdka: Internet, telefon, wypożyczalnia filmów DVD itd (czyli koncepcja z lat 70ych). Dostęp do Internetu: ryczałt 68zł brutto miesięcznie. 8)
Stary 13.04.2003, 19:01   #8
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy ktos sie orientuje jaka mam alternatywe do neo+ i sdi w Poznaniu? Tele2 tez mnie nie lapie. Kablowka tez nie bo nie mieszkam w bloku kabla nie chca doprowadzic. Chyba nic juz nie ma.
Stary 13.04.2003, 19:28   #9
przemas
wafel

Data rejestracji: 05.12.2000
przemas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
odysyłam do tego linka.

nie jest to dostęp do sieci bezpośrednio z gniazdka elektrycznego ale przy wykorzystaniu infrastruktury elektrowni
przemas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2003, 20:11   #10
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
przemas napisa***322;(a)
odysyłam do tego linka.

nie jest to dostęp do sieci bezpośrednio z gniazdka elektrycznego ale przy wykorzystaniu infrastruktury elektrowni
Dostep do netu przez gniazdko elektryczne w warunkach polskich, nie bedzie adekwatny do tego co jest na Zachodzie, nawet jesli to postawia, jak pisal Sid za duze zaklocenia... tymczasem oplaty sa horendalne... albo chore, niestety taki to kraj

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2003, 20:20   #11
GOLOMB
Gość

W wraszawie tą usługę wprowadził STOEN i jest LIMIT przesyłu danych bodajże 2 GB .... aha i instalacja 1100zł
Stary 13.04.2003, 20:22   #12
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Czy ja wiem....
Net przez prąd...
Czarna magia...
Stary 13.04.2003, 20:30   #13
-=KoWaLiK=-
Gość

Cytat:
kraluk napisa***322;(a)
Czy ja wiem....
Net przez prąd...
Czarna magia...

Nie magia tylko fakty jak sie okazalo, bylem pewien ze to nadal only plan a Stolyca prosze, fiu fiu...
Stary 13.04.2003, 20:59   #14
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Nie magia tylko fakty jak sie okazalo, bylem pewien ze to nadal only plan a Stolyca prosze, fiu fiu...
O ile mi wiadomo to tylko na jednym czy dwóch osiedlach ...jest dostęp poprzez sieć energetyczną ...
Stary 13.04.2003, 21:01   #15
-=KoWaLiK=-
Gość

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
O ile mi wiadomo to tylko na jednym czy dwóch osiedlach ...jest dostęp poprzez sieć energetyczną ...
Macieju, nie wnikajmy na ilu - wazne ze fakt stal sie faktem dokonanym i prawdziwym, tylko podobno te koszta Ale co ma zalety musi miec wady

Ostatnio zmieniany przez -=KoWaLiK=- : 13.04.2003 o godz. 22:03
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: