![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Jaki program najlepiej radzi sobie z rozpoznawaniem zeskanowanego pisma. Kupilem wczoraj skaner i na razie probowalem FineReaderem dolaczonym na plytce (Fine Reader 4.0 Sprint) i kompletnie nic nie jest w stanie rozpoznac. To znaczy z czcionka drukowana jeszcze jakos mu poszlo, ale w pismie recznym nie rozpoznal nawet jednej literki (no nie, raz rozpoznal dwa slowa). Probowalem dodatkowo na bialej kartce cos jeszcze bardzo wyraznie napisac, takze literami drukowanymi i z tego rowniez nic nie rozpoznal (w zadnej rozdzielczosci). Zaczynam sie zastanawiac, czy nie sa mu potrzebne jakies wzorce, wedlug ktorych dopiero by pismo rozpoznawal, ale przynajmniej ta wersja Sprint (bo mam jeszcze demo Professional) nie ma kompletnie zadnych funkcji.
Moze wiecie, co powinienem zrobic, albo mozecie mi polecic jakies inne programy do tego zastosowania?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
sprobuj FineReader'a 5.0 tu jest opis i sam plik oczywiscie jest to wersja na 30 uruchomien ale chyba wiesz jak sobie z tym poradzic ![]()
![]() |
#3 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
sa rozne programy, ale najlepszym chyba jest wlasnie FineReader
ostatnia wersja jaka jest to 6, taka posiadam i dziala bez zarzutow a z recznym pismem to roznie bywa, sprawdze jak FR6 sobie poradzi i dam zaraz znac
![]() |
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
ok, jesli chodzi o pismo reczne, to z drukowanym sobie radzi, ale musi byc to pisane dokladnie, inaczej tworzy krzaczki jesli cos nierowno napiszemy
zalezy to tez od rozdzielczosci skanowania, jak dawalem nieco mniejsza (200 dpi) to dokladnosc sie troche zwiekszala najlepiej jest skanowac w rozdzielczosciach od 200 do 600, tak tez chce program jako zalecane
![]() |
#5 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Dzieki za link, chociaz poki co sprobuje zdobyc nowsza wersje w inny sposob, bo z internetem lacze sie przez modem. Sciagalem juz wieksze pliki niz ten, ale teraz troche zalezy mi na czasie.
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Używaj najnowszej wersji Fine Readera jest to najlepszy program OCR jaki znam, a przetestowałem wiele - jak kupiłem skaner to naściągałem z internetu i ze stadionu wiele softu OCR - jednak Fine Reader bił wszystkich na głowę. Rozdzielczość 300dpi, pismo ręczne - musi być wyraźnie pisane, jeśli dobrze pamiętam jest opcja dodawania wzorców pisma ręcznego, musisz poszukać w helpie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Tak FineReader jest super, ja rowniez uzywam wersje 6.0 Pro. Najlepiej jest wszystko skanowac do pliku graficznego TIFF nie skompresowany, rozdzielczosc dla tekstu 300 dpi, odcienie szarosci.
Tak jest o wiele lepiej niz skanowanie przez FineReader'a. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|