Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2003, 14:01   #1
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Duplikator za półdarmo ?

Zacząłem robić u siebie generalne sprzątanie, i okazało się, że pośród różnorakiego złomu leży u mnie sprzęt, z którego przy odrobinie dobrej woli da się złożyć komputer. Duron 900, 256 sdram, bez dysku, ale z kartą sieciową i z flopem. A do tego buda w postaci 4 kątowników i zasilacza 300W. Zastanawiałem się przez chwilę, co by najpierw z tego dało się zrobić i mnie olśniło ***8211; duplikator. Już dość dawno temu testowałem sprzęt Acard ARS-2021 z jedną nagrywarką i jednym cd-rom'em (albo dvd-rom'em - nie pamiętam już teraz), całość to mały komputerek z LCD, jednym dyskiem twardym i owymi dwoma napędami.

Czemu by nie zrobić podobnej konstrukcji na podstawie tej budy, którą mam? Najważniejsze to to, że Acard w najprostszej wersji to 2000 PLN netto, a taki sprzęt to 300 pln za bude + koszty nagrywarek. Tego typu komputerów, już nie pierwszej młodości jest wiele i ludzie nie wiedzą, co z nimi zrobić.

Zwracam się do Was z prośbą o wszelkie uwagi, pomysły etc, może ktoś na coś ciekawego wpadnie. Jest to projekt open-case-source , może napisało by się jakiś ciekawy artykuł o budowie takie urządzenia.

Pierwsza sprawa to pewne postanowienia, całość ma być możliwie jak najprostsza w budowie, więc jeśli coś jest zbędne - to pomijamy to. Budując taki sprzęt nie da się uniknąć wykorzystania jakiegokolwiek oprogramowania, więc i tutaj postarajmy się zejść z ceny tak jak to się da ***8211; może linux rozwiąże ten problem?

Kilka moich pomysłów:

a) Bootować całość z dyskietki, pod linuxem - tak żeby był dostęp z poziomu sieci i pliki z obrazem można było przekazywać poprzez net do duplikatora (tak jak i cała jego obsługa). Dzięki temu można by wykorzystać wszystkie kanały IDE, czyli 4 napędy do nagrywania, zrobić ram-dysk w pamięci (np. 100 MB) i do niego buforować dane.

b) Konfiguracja 3+1, czyli 3 nagrywarki i jeden czytnik. Znowu boot z dyskietki, linux i jakieś mini-jajko z obsługą nagrywarek.

W obu powyższych wypadkach pominąłem całkowicie wykorzystanie dysku twardego - bo podnosi to koszty. Pewne jest również, że kontroler IDE nie wytrzyma zapisu na 4 napędach jednocześnie z prędkością x52 dla CD-R. Więc prędkość redukujemy do np. x24. Myślę również o tym, żeby w jakiś sposób wyeliminować klawiaturę jako sterownik i podpiąć coś dedykowanego z kilkoma klawiszami do np. COM'a. Oczywiście boot może następować z jakiegoś z napędów CD, tworzony ram-dysk i potem do niego ładowane składniki.

Jak sądzicie, da się zrobić duplikator w cenie 400 PLN + koszty napędów? Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w tym projekcie.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.10.2003, 21:58   #2
SoBal
Były user

Tak sobie pomyślałem, że najłatwiej było by po prostu dodać ramu, tak żeby dało się załadować cały obraz nagrywanej płyty do ram-dysku. Odpada nam wtedy problem z prędkością odczytu czy przesyłania danych do nagrania. Niestety, podnosi to cenę dość drastycznie - bo kostka 512 MB kosztuje prawie połowę naszego testoweg komputera. Może pomyślimy o tym później.

Dwie rzeczy mają teraz priorytet - a)wybór oprogramowania oraz b)wybór metody sterowania urządzeniem.

Ad A) można wydzielić dwa zasadnicze rozwiązania, DOS lub Linux. Windows odpada z racji kosztów licencji - znowu byśmy przegieli z kosztami. Odpada też z innego powodu - nie mamy przeciez dysku twardego.

Ad B) Tu mamy trzy wyjścia,

1) kontrola przy pomocy klawiatury i monitora, jak normalnego komputera. Nie odpowiada mi z racji kolejnego wzrostu ceny - 30 PLN klawiatura, monitor - od 150 PLN.
2) kontrola przy pomocy dedykowanego kontrolera, pisałem gdzieś powyżej, podłączyć do COM'a i oprogramować port. Na pewno najtaniej, wystarczyła by lutownica i kilka układów. Ale czy najłatwiej? Może zapodac to jako klawiaturę (poprzez DIN albo PS/2) z kilkoma klawiszami i je oprogramować?
3) kontrola poprzez sieć wewnętrzną. Może być trudno z racji oszczędności miejsca i ramu, apache musiałby być uruchomiony na duplikatorze a to zawsze kilka MB w pamięci.

Zapraszam do dyskusji.
Stary 18.10.2003, 22:54   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dodać grafę, wygrzebać stary monitor, uruchomić jakiegoś mikro Knoppixa (lub inne lepsze) i śmiga.

Jakoś nie widzę sensu budowy duplikatora. Jeśli miałby coś duplikować, to załóżmy, że Audio: EAC radzi sobie najlepiej (stworzycie EACa w mikro-chipie?)
Załóżmy, że tym razem Dane: bez problemu
A teraz, że zabezpieczone Dane: czy zrobi EFM, RAW, subkanały i inne cuda? WĄTPIĘ

I na koniec wada najistotniejsza: nie da się nagrać tego, CO CHCESZ (tak jak na komputerze - trochę tego, trochę tego... )
Stary 18.10.2003, 23:04   #4
SoBal
Były user

Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Dodać grafę, wygrzebać stary monitor, uruchomić jakiegoś mikro Knoppixa (lub inne lepsze) i śmiga.
Jak pisałem, przy tym cena rośnie ale to jedna z opcji, bo mam stary monitor 14".

Cytat:

Jakoś nie widzę sensu budowy duplikatora. Jeśli miałby coś duplikować, to załóżmy, że Audio: EAC radzi sobie najlepiej (stworzycie EACa w mikro-chipie?)
Nie taki jest sens funkcjonowania duplikatora. Urządzenie to ma wydajnie powielać płyty. Czy to w firmie, gdzie musisz na wczoraj wykonać 500 kopii jakiejś prezentacji czy to w domu, gdzie trzeba skopiować 50 razy film z jakiegoś wesela. Można jednak pomyśleć o stworzeniu profili do odczytu konkretnych materiałów źródłowych.

Cytat:

Załóżmy, że tym razem Dane: bez problemu
A teraz, że zabezpieczone Dane: czy zrobi EFM, RAW, subkanały i inne cuda? WĄTPIĘ

Czy linuxowy soft nie radzi sobie poprawnie z zapisem RAW-DAO96? Jest tu ktoś kto bawi się długo linuxem i ma jakieś doświadczenie w tej materii?

Cytat:

I na koniec wada najistotniejsza: nie da się nagrać tego, CO CHCESZ (tak jak na komputerze - trochę tego, trochę tego... )
Jeszcze raz, to jest duplikator. Jeżeli jednak wybierze sie opcję z przesyłaniem plików do nagrywania przez sieć, to można wtedy zorganizować jakiś np. WinISO i przy jego pomocy tworzyć kompilacje.
Stary 18.10.2003, 23:15   #5
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ja zrobilbym z tego magnetowid
dokupic tania grafe karte tv, kontroler ata100 i barracude 20gb
wszystko np z gieldy polowe tansze moze w 300 zl by sie zmiescilo...
jak dodamy dvd i k. muzyczna to bedzie dobry odtwarzacz
ale wiem wiem to nie to, maja byc male koszty.

PS
fajnie jest miec tego typu rupiecie

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 18.10.2003 o godz. 23:17
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2003, 23:21   #6
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

Ad A) można wydzielić dwa zasadnicze rozwiązania, DOS lub Linux.
DOS - nie ma szans. Znasz jakiś soft dla DOSa, który nagrywa płyty i obsługuje współczesne nagrywarki ? W dodatku trzy na raz ?

Co do Linuxa - chyba byłoby to możliwe. Ale nie wiem, czy CDRDAO obsługują kilka urządzeń na raz.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

Ad B) Tu mamy trzy wyjścia,

1) kontrola przy pomocy klawiatury i monitora, jak normalnego komputera. Nie odpowiada mi z racji kolejnego wzrostu ceny - 30 PLN klawiatura, monitor - od 150 PLN.
Monitor można sobie odpuścić. Wystarczy klawiatura z kilkoma zaznaczonymi klawiszami i odpowiednio napisany batch. Oczywiście przy założeniu, że nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)
2) kontrola przy pomocy dedykowanego kontrolera, pisałem gdzieś powyżej, podłączyć do COM'a i oprogramować port. Na pewno najtaniej, wystarczyła by lutownica i kilka układów. Ale czy najłatwiej? Może zapodac to jako klawiaturę (poprzez DIN albo PS/2) z kilkoma klawiszami i je oprogramować?
O ile się nie mylę, to nie da się tego zrobić bez wykorzystania i8050/51, a przy tych kosztach (procesor, płytka i cała reszta) chyba wygodniej kupić klawiaturę.

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

3) kontrola poprzez sieć wewnętrzną. Może być trudno z racji oszczędności miejsca i ramu, apache musiałby być uruchomiony na duplikatorze a to zawsze kilka MB w pamięci.
Zapraszam do dyskusji.
Apache ?? Nie wystarczy konto użytkownika o odpowiednich uprawnieniach + jakiś batch ? Wada: interfejs nie przyciągałby typowych użytkowników, a duplikator musiałby być podpięty do sieci.

Jak na razie, najbardziej sensowny wydaje się być wariant z klawiaturą, bez monitora. Możnaby nawet zrobić jakiś mały panel z LEDami, podłączany do COMa albo LPT i sygnalizujący stan urządzenia, gdyby ktoś napisał dodatkowy program.

Twoim największym problemem jest na razie zmuszenie CDRDAO albo czegoś innego do stworzenia kopii płyty w locie i nagrania jej przy użyciu trzech nagrywarek na raz. Program musiałby też pracować w trybie, który nie powoduje przejęcia magistrali, jak ma to miejsce np. w przypadku Feurio. Nie wiem, jak to robi CDRDAO.

Poszukaj najpierw programu

Ostatnio zmieniany przez Marius_The_Mad : 18.10.2003 o godz. 23:24
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2003, 23:21   #7
SoBal
Były user

Cytat:
Patrix napisa***322;(a)
ja zrobilbym z tego magnetowid
dokupic tania grafe karte tv, kontroler ata100 i barracude 20gb
wszystko np z gieldy polowe tansze moze w 300 zl by sie zmiescilo...
jak dodamy dvd i k. muzyczna to bedzie dobry odtwarzacz
ale wiem wiem to nie to, maja byc male koszty.

PS
fajnie jest miec tego typu rupiecie
A jeżeli to będzie np. K6 450? To już raczej magnetowidu z tego nie zrobisz, a duplikator - tak. Co do rupieci, tyle czasu robię przy komputerach, że dinozaury zdążyły wyginąć a Ziemia zaokrąglić, więc to też nie problem

Z DOSoswych programów dobry będzie CDR-DAO z goldenhawka, tylko jak w DOSie dodać obsługię TCP/IP żeby przesyłać pliki ?
Stary 18.10.2003, 23:34   #8
SoBal
Były user

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
DOS - nie ma szans. Znasz jakiś soft dla DOSa, który nagrywa płyty i obsługuje współczesne nagrywarki ? W dodatku trzy na raz ?

Co do Linuxa - chyba byłoby to możliwe. Ale nie wiem, czy CDRDAO obsługują kilka urządzeń na raz.

Z changelog'a CDRDao: "Recording can now be started from the GUI. Simultaneous recording with multiple CD-recorders is possible if the hardware is suitable for it" wprowadzone w wersji v.1.1.3

Cytat:

Monitor można sobie odpuścić. Wystarczy klawiatura z kilkoma zaznaczonymi klawiszami i odpowiednio napisany batch. Oczywiście przy założeniu, że nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności.
Trzeba by zająć się wyjątkami.

Cytat:

O ile się nie mylę, to nie da się tego zrobić bez wykorzystania i8050/51, a przy tych kosztach (procesor, płytka i cała reszta) chyba wygodniej kupić klawiaturę.
Tu by sie przydał Sid.

Cytat:

Apache ?? Nie wystarczy konto użytkownika o odpowiednich uprawnieniach + jakiś batch ? Wada: interfejs nie przyciągałby typowych użytkowników, a duplikator musiałby być podpięty do sieci.
To jest dobre rozwiązanie - podpięcie duplikaotra do sieci, przesyłanie obrazów do nagrania, kontrola, etc. O interfejs na razie bym się nie martwił, to akurat problem na później.

Cytat:
Jak na razie, najbardziej sensowny wydaje się być wariant z klawiaturą, bez monitora. Możnaby nawet zrobić jakiś mały panel z LEDami, podłączany do COMa albo LPT i sygnalizujący stan urządzenia, gdyby ktoś napisał dodatkowy program.
Na klawiaturze też masz LEDy. Klawiatura ma jeden minus - rozmiar i dodatkowe okablowanie (Wiem, jestem malkontenetem )

Cytat:
Twoim największym problemem jest na razie zmuszenie CDRDAO albo czegoś innego do stworzenia kopii płyty w locie i nagrania jej przy użyciu trzech nagrywarek na raz. Program musiałby też pracować w trybie, który nie powoduje przejęcia magistrali, jak ma to miejsce np. w przypadku Feurio. Nie wiem, jak to robi CDRDAO.

Poszukaj najpierw programu
Z tego co się doczytałem do teraz, to wszystko z CDRDAO powinno być OK. Pytanie do linuxowców, czy knopix to pociągnie ?
Stary 18.10.2003, 23:40   #9
Marius_The_Mad

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)

Z tego co się doczytałem do teraz, to wszystko z CDRDAO powinno być OK. Pytanie do linuxowców, czy knopix to pociągnie ?
IMO, powinien. Ale nie jestem linuxowcem
Stary 18.10.2003, 23:42   #10
SoBal
Były user

No dobra, kolejny problem rozwiązany, jest obsługa TCP/IP pod DOS'em. Wszystko można znaleźć tutaj:http://www.wown.info/j_helmig/dosclnt3.htm.

Więc w tej chwili zarówno linux, jak i DOS wchodzą w grę. Teraz pora wybrać narzędzia do nagrywania, najlepiej darmowe. No właśnie, z racji wzrostu objętości programów, odrzucamy FDD jako nośnik. Boot z CD i potem do RAMdysku, innego wyjścia nie ma. Dodatkowo, jak kiedyś robiłem tego typu zagrywki jak uruchamianie większych programów z dyskietki - to je pakowałem RAR'em i potem rozpakowywałem do RAMdysku i kontynuowałem uruchamianie środowiska i danej aplikacji - ale to takie moje własne uwagi
Stary 18.10.2003, 23:45   #11
SoBal
Były user

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
IMO, powinien. Ale nie jestem linuxowcem
Tzn, czy nie będzie potrzebna jakaś rekompilacja jajka knopixa, żeby obsługiwał zapis CD-R/DVD-R ?
Stary 18.10.2003, 23:47   #12
Marius_The_Mad

Jeżeli do wyboru jest DOS i Linux, to zacząłbym próby od Linuxa Ale to taka luźna uwaga.
Stary 19.10.2003, 00:50   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmm - kontroler to zdecydowanie klawaitura

najtanszy itp - koszt zlozenia z klockow alternatywnego sposobu kontroli jest wiekszy niz 20 zeta za chicony

za to z monitora mozna zrezygnowac - przez port szeregowy mozna calkiem ladnie przesylac juz proste sygnaly

a jesli chcemy cos bardziej zaawansowanego to wyswietlacz led (8 seg) o kilku okienkach prosto i sprawnie kleci sie na jednym mikrokontrolerze i wykorzystuje port rownolegly

kiedys zrobilem na tym stopero-budzik - to i glupi sygnalizator da sie zrobic (byle by program potrafil zwrocic pare madrych informacji o swoim stanie pracy - ale to jest prawdopodobne)

wydaje mi sie ze sam duplikator raczej bedzie palil on the fly (mojej muchy juz nie ma ale kazdy pamieta jak konczyla) co pozwalac mu bedzie na kopiowanie tylko 'cywilnych' danych - nowego securoma robi sie przez modyfikacje obrazu, z safedisciem 3 to ledwo co sobie radzi...

skoro glupie nero potrafi palic na 3 na raz to czemu aplikacja pod boskeigo linuxa ma sobie nie poradzic? tylko to juz pytanie do linuksiarza - ja ten system omijam
Stary 19.10.2003, 11:59   #14
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
tylko to juz pytanie do linuksiarza - ja ten system omijam

tu polecam lakturke, moze sie przyda:
http://www.debianusers.pl/article.ph...top10=1#kernel
http://linux.sky.pl/jacek/burn.html

co do knopppixa - narazie odradzam ma w sobie jeszcze bledy,
niektorych doswiadczylem na swoim kompie

Twoje uprawnienia: