Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.09.2003, 14:38   #1
elephant
Bywalec

Data rejestracji: 05.05.2003
elephant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Talking Procesor do smazenia i pieczenia

Witam Mam takie male pytanie Czy jednorazowe wydarzenie zwiazane z wylaczeniem wiatraczka na procesorze <celeron 1300> i podwyzszenie temperatury do 100 stopni wplynie od razu negatywnie na prace procka ? Zrobilem cos takiego podczas czyszczenia kompa - nie podlaczylem wiatraczka od procka i zaczal szalec i wyskoczylo 100 stopni Czy to od razu bedzie mialo wplyw uboczny ? Komp chodzil tak jakies 3min, potem usunalem usterke 8)
elephant jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.09.2003, 14:53   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Talking

nic sie procesorowi niestalo bo:
- Celerony grzeja sie powoli
- 100*C to naprawde malo
- produkty Intela maja zabezpieczenia anty takze jakby temp podksoczyla do naprawde wysokiego poziomu to komp: zaczal by wolniej dzialac/wylaczylby sie
- jesli po wlaczeniu wiatraka wszystko dziala to znaczy ze nic sie nie popsulo :zeby:
Stary 27.09.2003, 15:37   #3
elephant
Bywalec

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
nic sie procesorowi niestalo bo:
- Celerony grzeja sie powoli
- 100*C to naprawde malo
- produkty Intela maja zabezpieczenia anty takze jakby temp podksoczyla do naprawde wysokiego poziomu to komp: zaczal by wolniej dzialac/wylaczylby sie
- jesli po wlaczeniu wiatraka wszystko dziala to znaczy ze nic sie nie popsulo :zeby:
Dziekuje Tylko to chialem wiedziec Teraz komp dziala ok i temperatura jest w granicach 44 stopni
Stary 27.09.2003, 15:47   #4
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
miałeś farta, że nie wydarzyło się to na procesorze Athlon XP, na moim XP 1700+ jakiś badziewny wiatrak w trakcie pracy odczepił się, moja reakcja była szybka tzn. wyciągnąłem wtyczkę zasilania z zasilacza po ok. 5 sekundach, niestety procek już umarł, biedny Athlonik....
Stary 27.09.2003, 15:52   #5
RoKFoR
d[-.-]b

Data rejestracji: 12.08.2003
RoKFoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a zeby na drugi raz takie cos sie nie wydarzylo to ustaw w biosie zeby jak procek osiagnie jakas temp. to zeby komp sie automatycznie wylanczyl.
ja bym na twoim miejscu przetestowal procka primem, zeby miec pewnosc ze nic jednak sie nie stalo z nim.
RoKFoR jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2003, 15:53   #6
Pawel_k
User

Red face

Cytat:
eloise napisa***322;(a)
miałeś farta, że nie wydarzyło się to na procesorze Athlon XP, na moim XP 1700+ jakiś badziewny wiatrak w trakcie pracy odczepił się, moja reakcja była szybka tzn. wyciągnąłem wtyczkę zasilania z zasilacza po ok. 5 sekundach, niestety procek już umarł, biedny Athlonik....
niestety mimo iz Athlony maja fizyczna mozliwosc reagowana w "sytulacjach kryzysowych" to jednak producenci plyt glownych niewykorzystuja tego dobrodziejstwa
Stary 27.09.2003, 16:02   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja na kompie mam filmik przedstawiający proceosor VIA, Pentium oraz AMD bez wiatraków. Test odbywał się na grze Q3A. Dla VIA praca bez wiatraka w niczym nie przeszkadza. Pentium 3 oraz 4 spowolniają pracę, natomiast w przyapdku procesorów AMD procesory palą się...8) Fajnie to wygląda...
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2003, 16:09   #8
elephant
Bywalec

Cytat:
RoKFoR napisa***322;(a)
a zeby na drugi raz takie cos sie nie wydarzylo to ustaw w biosie zeby jak procek osiagnie jakas temp. to zeby komp sie automatycznie wylanczyl.
ja bym na twoim miejscu przetestowal procka primem, zeby miec pewnosc ze nic jednak sie nie stalo z nim.
Moze to glupie pytanie, ale co tojest prim ? Ja tam moge przetestowac tylko co to ?
Stary 27.09.2003, 16:42   #9
RoKFoR
d[-.-]b

Data rejestracji: 12.08.2003
RoKFoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://www.plikoskop.pl/wynikposzuki...x=0&Szukaj.y=0
prime sluzy do testowania CPU na maksymalnych jego obrotach, ustawia sie czas jak dlugo ma chodzic i jak przez ten czas nie zawiesi sie komp ani nic innego nie bedzie sie dzialo to bedzie mozna stwierdzic ze CPU jest dobry, ten program najlepiej sie nadaje do testowania przetaktowanego procka.
RoKFoR jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2003, 16:55   #10
Pawel_k
User

Cytat:
RoKFoR napisa***322;(a)
http://www.plikoskop.pl/wynikposzuki...x=0&Szukaj.y=0
prime sluzy do testowania CPU na maksymalnych jego obrotach, ustawia sie czas jak dlugo ma chodzic i jak przez ten czas nie zawiesi sie komp ani nic innego nie bedzie sie dzialo to bedzie mozna stwierdzic ze CPU jest dobry, ten program najlepiej sie nadaje do testowania przetaktowanego procka.
z wlasnego doswiadczenia wiem iz takze United Devices dobrze testuje stabilnosc procesora - jesli jest choc troche niestabilny to nastepuje zwis systemu w ciagu 5 minut :cool:
Stary 27.09.2003, 17:39   #11
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
100 stopni to DUZO
krzem staje sie amroficzny w temp ok 110 stopni - staje sei zwyklym izolatorem a nie polprzewodnikiem - zmiana jest nieodwracalna - a temeratura jaka ma OBUDOWA procesora (bo tam ja mierzysz) jest nizsza niz ta wew ukladu - powiem ci tyle ze miales wielkiego farta

bo przy bardzo gwaltownym nagrzewaniu zabezpieczenia celerona (ktore on posiada) nie zadzialaja a wtedy masz breloczek
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: