![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.05.2003
![]() |
Duzy problem PIO i DMA
Mam wlasnie zainstalowany system operacyjny XP i do tego CD-Rom Teac 540E(sam na Secondary - Master)... klopot lezy w tym ze nie moge przestawci cd-rom'u w tryb DMA (Teac obsluguje ten tryb - w ME dziala i nie zasmieca systemu) natomiast w XP - zawala... (100% - proca przy kopiowaniu CD)....
Opcja w windzie jest dostepna "DMA jezeli dostepne" - lecz po przelaczeniu cd-rom nadal pozostaje na PIO. Mam Plyte na Sis'ie wiec te cale Intel app acc - odpada. W BIOS'ie tez nic nie moge zmienic zeby na stale przelaczyc go na tryb DMA... Ktos wie jak to zmienic ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cos takiego kiedyś juz czytałem. Poszukaj wstecz.
Może wystarczy pokombinowac z taśmami, zamienić je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
kupilem specjalnie nowa szelke...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
a stery do tego sisa zapodane? bo zwykle zaistalowanie softu do płyty od producenta załatwia problem /to co w widzie jest od początku to moze i jest stabilne ale nie wykorzystuje potancjału komponentów/
jeśli jednak stery dio tego sisa są już zainstalowane to spróbuj usunąć kontroler i pozwól widzie niech sama znajdzie to czesto pomaga
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Nie mam XP, ale problem ten jest bardzo często zgłaszany przez użytkowników - właśnie XP. Podobno XP ma jakiś mechanizm wykrywania błędów, i jeśli błąd - w tym przypadku w transferze danych - wystąpi kilkakrotnie, XP automatycznie ogranicza transfer do bezpieczniejszego trybu.
A w ogóle - tryby DMA wymagają dobrej pamięci RAM i właściwych ustawień jej taktowania - jeśli z RAMem jest coś nie tak, tryby DMA się wysypują (i to nie tylko dla napędów IDE - także np. dla karty dźwiękowej).
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
to tak ... mam Zainstalowane Smieci od Sis'a - nic nie daja....
Pamieci mam 400 Samsunga ... w chwili obecnej chodza na 386 Mhz... dzialaja poptrawnie - sprawdzalem... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Może spróbuj pomanipulować ustawieniami pamięci w BIOSie, albo pożycz od kogoś inne kości na próbę.
Koledze zdarzyło się, że na komputerze, na którym przedtem działało W 98 - i to bez problemu, za żadne skarby nie chciało się zainstalować XP. Ostatecznie wymienili kości pamięci na inne - na pierwszy rzut oka ani lepsze, ani gorsze, tylko inne - i instalacja ruszyła bez problemu. Inni ludzie też to zgłaszali, także tutaj na tym forum. Okazuje się, że XP nie na wszystkim pójdzie.
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
sprzet do XP mam spox...... wierz mi....
Udalo mi sie rozwiazac problem poprzez usuniecie kontrolera IDE w menadzerze urzadzen... zobaczymy jak dlugo pociagnie... THX wszystkim za wypowiedzi.. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|