![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dysk 30GB widziany jako 2...
Mam problem ze starym dyskiem IBM (i to już nie pierwszy...) Przez dłuższy czas go nie używałem, ale akurat przyszła taka potrzeba, więc go podłączyłem, znalazłem w biosie (trochę się zdziwiłem, że od razu znalazł, bo zworkami się jeszcze nawet nie bawiłem) i włączyłem windowsa. Ten od razu wykrył nowy sprzęt, wszystko sobie poinstalował, no i super. Do czasu... Sprawdziłem, czy dysk działa i po szybkim sformatowaniu owszem działał, ale jego pojemność była widoczna jako niecałe 2 GB..
Włączyłem sobie więc fdiska, wyczyściłem dysk do zera, założyłem jedną partycję, sformatowałem jeszcze raz porządnie, uruchomiłem Windowsa i... to samo. O co tu chodzi? W dosie widzi dysk normalnie, jako 30GB, tak samo w fdisku i tylko Windows pokazuje go jako 2GB... Próbowałem jeszcze zrobić defragmentacje, puściłem scan diska, ale wszystko na nic. Nie mam pojęcia, czego jeszcze można spróbować.. Jakieś pomysły?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
A co na to Partition Magic? Jesli jest wolna przestrzen nie zdefiniowana jako partycja to PM ja zobaczy i bedziesz mogl to odzyskac.
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Jeszcze się zacząłem zastanawiać, co do obsługi dużych dysków twardych, którą się włącza w dosie. Oczywiście to zrobiłem, ale o ile dobrze pamiętam to graniczną wielkością było właśnie 2GB. I to mi nie wygląda na zbieg okoliczności...
![]() |
![]() |
#4 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... gdyby cie przypadkiem zawiódł PM, sprobuj Partition Experta 2003.
![]() |
#5 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Rozmawialem przez telefon i jednoczesnie jednym ruchem - skasowalem cala partycje z danymi ![]() ![]() Potraficie tak ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Przeciez XP ma zarządzanie dyskami - tam tez powinieneś zobaczyć co i jak - nie jest to narzędzie wysokich lotów ale na początek do oceny sytuacji się nada - narzędzia administtracyjne-zarządzanie komputerem - dyskami
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
a nie masz może zazworkowanego ograniczenia pojemności do 2 GB?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
a nie mial partycji pod linuxem robionej?
bo chyba linuxowych partycji dos i winxp nie widzi... PS. pewnie glupoty gadam ![]()
Ostatnio zmieniany przez Andrzej_Lepper : dzisiaj o godz. 11:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
Data rejestracji: 12.12.2002
![]() |
Musze Cie zmartwic winxp widzi partycje linuksowa - patrz zarzadzanie dyskami - takie partycje oznaczone sa jako nieznane ale zdrowe. A co do fdiska to lepiej uzyc jakiegos kombajna niz to przestarzale narzedzie do tworzenia partycji.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
the one
CDRinfo VIP
Ok, dzięki wszystkim za propozycje, będę je testował, a tymczasem krótkie odpowiedzi:
@ Remix Partition Magix ściągnąłem i zainstalowałem. W ogóle coś mu się z tym dyskiem nie podoba i na razie nie chce mi go nawet sformatować. Z tym, że pojawia się komunikat o wersji demo, zastanawiam się, czy to nie jest jakieś ograniczenie. No nic, dla celów naukowych będę się musiał zaopatrzyć w wersję "mniej graniczoną" ![]() @ Zetoxa , Yahol No, może ewentualnie spróbuję, chociaż nie wiem, czy po takiej rekomendacji jeszcze będę chciał ![]() @ Mantar Mogę ewentualnie tego spróbować, chociaż chyba wymienione wyżej programy powinny sobie dać radę.. @ Igloo Nie sądzę, żeby IBM w ogóle coś takiego miał, ale jeśli nawet to w tym momencie na pewno nie jest ustawione. @ Edwardo Partycji Linuxowej nie miał, ale używany był na Amidze, więc to może na jedno wychodzić. Ale pod dosem widoczny jest jako 30GB i tak został jeszcze raz sformatowany. To Windows cholera tylko ma jakieś problemy.... No nic, spróbuję się jeszcze pobawić tym Partition Magic, ale wszelkie dalsze propozycje mile widziane ![]()
![]() |
#12 |
the one
CDRinfo VIP
Nie no, poddaję się, Partition Magic, jak i te narzędzia w Windowsie.. wszystko widzi dysk jako 2 GB.
Pytanie brzmi więc - co zrobić, jeśli w dosie dysk jest widoczny jako 30GB, a pod Windowsem jako 2?
![]() |
#13 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
yahol żartował, spróbuj PE 2003.
![]() |
#14 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja bym sprawdził w BIOSie płyty glównej.
PS. Jakiego masz Windowsa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
the one
CDRinfo VIP
Dobra, wygląda na to, że już wiem... Fdisk z jakiegoś powodu utworzył mi partycję jedynie na te właśnie 2 GB (co jest ciekawe, bo formatował ją później z pół godziny...). Uruchomiłem go jeszcze raz, utworzyłem na wszelki wypadek dwie partycje, w tym rozszerzoną i uruchomiłem Windowsa. Co prawda sam Windows dalej widzi dysk jako 2 GB, ale Partition Magic już widzi to dodatkowe miejsce. Szkoda tylko, że wersja demo jest tak okrojona, że nie mogę dysku nawet sformatować...
No nic, poszukam teraz wersji, w której będę mógł to zrobić i myślę, że będzie dobrze
![]() |
|
|