![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 20.12.2002
![]() |
Wyciszanie dzwiękiem
Witam
Po paru nieprzespanych nocach z powodu działąnia wiatraczków, pomyślałęm sobie jak można by było wyciszyć te dzwięki. Czy nie można przy użyciu mikrofonu nagrać pare sekund tego dzwięku który wydobywa się z komputera, następnie odtwarzać go jakoś w przeciwfazie, aby dzwięki te znosiły się i wypadkowa była zero czyli cisza ?? Czy jest to możliwe. Podobne rozwiązanie zastosowano kiedyś w jakimś samochodzie. Pomysł chyba baaardzo nowatorski. Pozdrawiam
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
realny i wykonalny - tylko ze tak zrobiona cisza bywa nieprzyjemna - bo jednak a) nigdy nie zrobisz tego idealnie b) fale nie naloza sie idealnie na siebie w calej przestrzeni - daje to efekt nibyciszy - bardzo szybko meczy - stosowano to kiedys w sluchawakch - gdzie wykonac to znacznie latwiej i tez efekty byly watpliwe
pozatym wiatrak szumi dosc losowo lepiej zainwestuj w WC, albo zastanow sie czy te wszsytkie wiatraki sa ci potrzebne - bo ostatnio to juz jest moda na 4 wiatraki w budzie i odrzutowiec na procu - pytanie tylko po co no i zawsze mozesz odkrecic procesor, bedzie sie mniej grzal, wiatrak puscic na 3.3 albo jeszcze mniej, tak samo reszte, do tego 'usolidnij obudowe', ustaw ja na czyms miekkim tlumiacym drgania, tak samo mocno docisnij jakas guma sciany boczne - bo najbardziej buczy to co rezonuje razem z obudowa [najczesciej fatalnej jakosci] - a nie wiem co moze rezonowac z guma... bedzie git ![]() ps. w tym wieku to sa lepsze powody na nieprzespane noce niz krecace sie wiatraczki - chyba ze ja czegos nie rozumiem ![]() ![]()
|
|
|
|
#3 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie bawie sie w podkrecanie, wiatraki zwolnilem, wygluszylem obudowe... mimo to pracujac w nocy buczy... czasem obloze go jeszcze poduszkami, ale boje sie ze przegrzeje sie za bardzo w srodku
mam nadzeje ze technika pojdzie naprzod i beda to niedlugo urzadzenia bezglosne... pamietacie czasy 386 albo 486 gdzie dzwieczal tylko wentylator od zasilacza, zazwyczaj cichutko, i dysk twardy, ale i jego bylo malo co slychac |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
W obudowie mam tylko dwa wiatraki, od procka i zasilacza. Dysk zamocowałem na gumkach pod CD-ROMem, ta opcja baardzo wyciszyła jego prace, prawie wogóle go nie słychać.
Jak można zwolnić prace wiatraczka na procesorze ?? THX
|
|
|
#5 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
Cytat:
PS: u mnie najwiecej wyje wiatraczek na dysku tw. ![]() ten od procka jest jeden(taki duzy z serii titanium) i baaardzo cichy pracuje z ok.2,5
|
|
|
|
#6 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
W speedfun zaznaczyłem Automatic fan speed, ustawilem w Configure/Speed Automatically variated, ustawiłem w Configure/Temperatures zalecaną temperature, ale pomino tego prędkość wentylatorka nie "spada" automatycznie (Ręcznie mogę zwolnić i słychać że zwalnia). Jest jakiś inny program który też umożliwia kontrole prędkości wentylatorka ??
Dodam jeszcze, ze ttemperatura procesora jest 39 st. a ja ustawilem zalecaną na 46 st, mimo to automatycznie nie zwalnia.
e-m@il Ostatnio zmieniany przez Patrixs : 23.02.2004 o godz. 14:03 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
a moze w biosie masz cos taskiego? szukales? zazwyczaj jest kontrola temp. i fankow
|
|
|
#9 |
|
Hit me if you can!
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
A mógłby ktoś podać namiary na ten program? Bo jakoś szukam i nie mogę znaleść
|
|
|
|
#10 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
np. tu: http://www.sofotex.com/SpeedFan-download_L4655.html
albo tu: http://www.almico.com/speedfan.php
|
|
|
#11 |
|
Hit me if you can!
![]() |
Dzięki Patrixs, na razie próbuję i za nic nie chce mi spowolnić, nawet ręcznie ale zobaczymy...
|
|
|
|
#12 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
Jeśli masz zasilanie wiatraka z płyty głównej to jest to możliwe, natomiast jeśli wiatrak zasilany jest tym samym kablem który służy do zasilania cd-romu dysku itp, wtedy jest to niemożliwe.
|
|
|
#13 | |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Hit me if you can!
![]() |
Ano kabelek podłączony jest do płyty głównej, czyli jak mówisz, można to zrobić. A więc teraz są dwie możliwości albo skopałem ustawienia (wątpię bo próbowałem chyba wszystkich możliwych, ale możliwe) albo program nie za bardzo chce współpracować z moim sprzętem.
Może ktoś zna jakiś inny tego typu program?
|
|
|
|
#15 |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
a po co program nie mozesz puscic po prostu wiatraka na 5v nie wiem czy twoj celek wykorzystuje ta smieszna wtyczke dla plyt pod p4
jezeli nie to podlaczenie do skrajnych przewodow (czerwony i czarny da ci 5V) w razie gdyby wiatrak nie ruszal - mi jeden tak nie chcial startowac - to polecam kupienie stabiliztora napiecia - ja zaopatrzylem sie w taki ktory z 12v robi 8v wiatrak jest cicho i nie ma problemow ze startem
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
![]() |
|
|