Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dzielenie łącza na dwa kompy!!help (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzielenie-lacza-dwa-kompy-help-46226/)

andrzejj9 10.01.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Kupujesz net na jedno gospodarstwo domowe na jeden komputer - jesli chcesz miec na 2 kompach to prosze bardzo, ale bedziesz biegal z kablem i sie przalaczal recznie
.

A czym się takie ręczne przełączanie różni od podłączenia dwóch komputerów na raz? Przecież to to samo.. Nic, naprawdę nie przejmowałbym się takimi zakazami. Dla mnie są po prostu nielogiczne...

Maciej 10.01.2005 22:39

Dwa komputery można podłączyć bez problemowo przez port równoległy (LPT) lub szeregowy (RS 232), ale udostępnić neta to chyba już gorzej :)

Eliasz 10.01.2005 22:30

Skoro juz o sieciach i dzieleniu łacza to ja mam pytanie. Czy da sie udostepnić net na drugiegi kompa ktory nie ma sieciowki tylko przez port com albo usb??

mr_spock 10.01.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez Wawelski
A jakie znaczenia ma, czy IP zewnętrzne, czy nie?
W Chello wykupujesz na konkretny komputer (i musisz zarejestrować konkretną kartę sieciową). Jak zmieniasz, to nie bulisz dodatkowo, ale zmieniasz numer MAC u dostawcy.

A jak jest tutaj albo tutaj - i nie ważne, że tutoriale są do czego innego, działa tak samo.

A jak mam podlaczenie przez USB? to co z MAC karty sieciowej? :P

mr_spock 10.01.2005 22:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co to znaczy, że nie wolno dzielić wewnątrz domu? Przecież to kpina. Wykupuję łącze nie na określony komputer, ale do użytkowania w danym domu. A jeśli komputer mi się zepsuje i kupię nowy to co, też mam płacić dodatkowo za dzielenie łącza? Dla mnie kpina i jakimikolwiek takimi zakazami, jeżeli rzeczywiścię są, zupełnie bym się nie przejmował...

Kupujesz net na jedno gospodarstwo domowe na jeden komputer - jesli chcesz miec na 2 kompach to prosze bardzo, ale bedziesz biegal z kablem i sie przalaczal recznie

A jak jest w windowsem? teoretycznei po zmienia mobo test to juz nowy komp i trzeba nowego wina.

Wawelski 10.01.2005 20:51

A jakie znaczenia ma, czy IP zewnętrzne, czy nie?
W Chello wykupujesz na konkretny komputer (i musisz zarejestrować konkretną kartę sieciową). Jak zmieniasz, to nie bulisz dodatkowo, ale zmieniasz numer MAC u dostawcy.

A jak jest tutaj albo tutaj - i nie ważne, że tutoriale są do czego innego, działa tak samo.

andrzejj9 10.01.2005 17:21

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Niestety nie wolno i technicznie tez to ciezko zrobic (podobno)

Co to znaczy, że nie wolno dzielić wewnątrz domu? Przecież to kpina. Wykupuję łącze nie na określony komputer, ale do użytkowania w danym domu. A jeśli komputer mi się zepsuje i kupię nowy to co, też mam płacić dodatkowo za dzielenie łącza? Dla mnie kpina i jakimikolwiek takimi zakazami, jeżeli rzeczywiścię są, zupełnie bym się nie przejmował...

misieksc 10.01.2005 17:02

mam kablówke NIE z chello, tylko inną, w sumie mozna legalnie podzielic ale wtedy abonament wzrosta o 50zł, wiec wole samemu, przeciez to mój dom, a co do neta to sie dowiedzialem że kolesie w kablówce mają moj nr karty, i wiem że jak bym włożyl inną karte sieciwoą to net mi nie bedzie chodził, i czy jak kupie tego routera D-link za 160zł czy on da rade to zrobic dac sygnal na 2 kompy???

AleX69 10.01.2005 15:01

co za filozofia ... da sie ...
zrob tak jak napisal Ghost_mode@
kupujesz D-Linka DI-604 za 160,- zeta ... firewall, dhcp, dmz .... rock'n'roll :D

mr_spock 10.01.2005 14:46

Cytat:

Napisany przez Air
Ale w jednym mieszkaniu chyba wolno.

@Spock co się z Avatarkiem stało??

Niestety nie wolno i technicznie tez to ciezko zrobic (podobno) - zapoznalem sie z lektora z google
misieksc'a tez tam odsylam

@Air - No wlasnie nie wiem, wcielo :( - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46203

Air 10.01.2005 14:38

Cytat:

Napisany przez mr_spock
@misieksc - jesli z kablowki to pewnie z Chello, a z tego co wiem to w umowie zakazuja dzielenia lacza ;)

Ale w jednym mieszkaniu chyba wolno.

@Spock co się z Avatarkiem stało??

mr_spock 10.01.2005 14:19

@misieksc - jesli z kablowki to pewnie z Chello, a z tego co wiem to w umowie zakazuja dzielenia lacza ;)

misieksc 10.01.2005 14:16

MAM WEWNĘTRZNE IP, ale czy napewno Router za 160zł D-Link da rade ???

Ghost_mode 10.01.2005 13:44

polecam metodę:
Kupić router za 160zł D-Link i będzie dobrze :)
skrętkę z kablówki do routera a z routera 2 kable do kart sieciowych w obu kompach,
w D-Linku jest prosta instrukcja...

PS ładnie działa klonowanie MAC ADDRESS'ów ;)

Ormianin 10.01.2005 13:19

Cytat:

Napisany przez misieksc
Witam. Chce sobie podzielic łacze, mam 2 kompy w domu i chce zeby był na oby dwóch net,mam łacze z kablówki 128/kb kabel z neta mam wpięty do sieciówki(skrętka) wiem że musze kupic 2 sieciówki tylko do swojego jeszcze 1 i do tego drugiego ale jak to skonfigurowac ??? są jakieś programy do tego ?? help !!!czekam na odpowiedzi

Zapewne masz wewnetrzny IP, bedzie Ci trudno to podzielic

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:49.