![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zawieszający się komputer..
Mam od kilku tygodni taki męczący problem z komputerem, że nagle wszystko się zawiesza i pojawia się mniej więcej taki ekran:
Podejrzewam grafikę ze względu na to, że dzieje się to albo przy jakiejś grze, albo przy wygaszaczu ekranu, ale skomplikowanym graficznie. Dodatkowo czasami (to w trakcie gry) potrafi jeszcze przez kilka sekund grać muzyka (ale komputer już wisi). Z tym, że nie wiem, co mogłoby to być w grafice, bo chłodzenie mam założone bardzo dobre, karta nie jest podkręcana (wręcz przeciwnie - skręciłem ustawienia na najniższy poziom z programu dołączanego z kartą). Zastanawiam się, czy może zasilacz, bo ten generalnie jest słaby i już planowałem jego wymianę, ale czy może się to w taki sposób objawiać? ps: karta to GeForce IV Ti4200 Gainwarda
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Precz z internetem
Data rejestracji: 20.10.2005
![]() ![]() ![]() |
Włącz aidę32 lub everesta (czujnik) następnie włącz jakiś wygaszacz lub wizualizację (i zminimalizuj) i zobacz czy napięcia się znacząco zmieniają.
Edit.Tak miałem na starym zasilaczu jak grałem w DOOM3.I gra się zawieszała. Ostatnio zmieniany przez Burt : 26.02.2006 o godz. 02:25 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
sprawdz połączenia kablowe-monitor>>grafa,może gdzie co nie łączy i osadzenie w slotach grafy i pamięci>>przeczyść styki
i jak kolega Burt radzi zerknij na temperatuty(szczególnie procesora) i napięcie albo jakimś programem lub bezpośrednio w biosie
|
|
|
|
#4 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Osadzenie grafiki sprawdzę, ale kabel pomiędzy nią a monitorem raczej też nie ma znaczenia, bo jakby coś nie stykało, to by się po prostu na monitorze pojawił komunikat, że nie ma sygnału z grafiki. Sprawdzę natomiast z tymi napięciami. Dzięki za pomysł.
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zawsze takie same wzorki sie pojawiaja na ekranie? to niestety mi wyglada na padnieta grafike...
oczywiscie moge sie mylic, ale procesor, plyta i zasilacz raczej powoduja BSOD lub wychodzenie aplikacji do windows, a wzorki na ekranie to raczej grafika.Czy programy obciazajace CPU a nie obciazajace grafy takze powoduja taki efekt? Najlepiej byloby sprawdzic czy z inna karta tez takie rzeczy sie dzieja
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Wzorki raczej są takie same, chociaż czasami kolorowe (zwłaszcza bezpośrednio po zawieszeniu). W przypadku zawieszania się przy wygaszaczu najczęściej jest po prostu czarny ekran i migająca dioda na monitorze (wtedy już wiem, że komputer jest zawieszony..). Teraz jestem na innym komputerze, ale potem wrócę do tamtego i będę się bawił.
|
|
|
|
#7 |
|
the one
CDRinfo VIP
Posprawdzałem napięcia i wygląda to tak, jak na screenach. Przy wygaszaczu nie udało mi się sprawdzić, bo kombinacja ctrl+tab jest jednoznaczna z jego zamknięciem. Na grze sprawdziłem, ale różnice są niewielkie. Z tym, że włączyłem ją na chwilę. Jeśli długość grania ma wpływ na wysokość napięć, to później to sprawdzę.
1) napięcia w "stanie spoczynku" 2) w trakcie gry
|
![]() |
|
|