Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.02.2006, 02:11   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Zawieszający się komputer..

Mam od kilku tygodni taki męczący problem z komputerem, że nagle wszystko się zawiesza i pojawia się mniej więcej taki ekran:

Podejrzewam grafikę ze względu na to, że dzieje się to albo przy jakiejś grze, albo przy wygaszaczu ekranu, ale skomplikowanym graficznie. Dodatkowo czasami (to w trakcie gry) potrafi jeszcze przez kilka sekund grać muzyka (ale komputer już wisi).

Z tym, że nie wiem, co mogłoby to być w grafice, bo chłodzenie mam założone bardzo dobre, karta nie jest podkręcana (wręcz przeciwnie - skręciłem ustawienia na najniższy poziom z programu dołączanego z kartą). Zastanawiam się, czy może zasilacz, bo ten generalnie jest słaby i już planowałem jego wymianę, ale czy może się to w taki sposób objawiać?

ps: karta to GeForce IV Ti4200 Gainwarda

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.02.2006, 02:17   #2
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Włącz aidę32 lub everesta (czujnik) następnie włącz jakiś wygaszacz lub wizualizację (i zminimalizuj) i zobacz czy napięcia się znacząco zmieniają.

Edit.Tak miałem na starym zasilaczu jak grałem w DOOM3.I gra się zawieszała.
Dołączone obrazki
-schowek01.jpg 

Ostatnio zmieniany przez Burt : 26.02.2006 o godz. 02:25
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2006, 08:47   #3
**mondeo**
*Dziadziuś*

Data rejestracji: 27.10.2005
**mondeo** zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprawdz połączenia kablowe-monitor>>grafa,może gdzie co nie łączy i osadzenie w slotach grafy i pamięci>>przeczyść styki
i jak kolega Burt radzi zerknij na temperatuty(szczególnie procesora) i napięcie
albo jakimś programem lub bezpośrednio w biosie
Stary 26.02.2006, 12:34   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez **mondeo**
sprawdz połączenia kablowe-monitor>>grafa,może gdzie co nie łączy i osadzenie w slotach grafy i pamięci>>przeczyść styki
i jak kolega Burt radzi zerknij na temperatuty(szczególnie procesora) i napięcie
albo jakimś programem lub bezpośrednio w biosie
Pamięć niedawno wymieniałem więc nie przypuszczam, żeby problem leżał po jej stronie (ale problemy nie zaczęły się przy wymianie pamięci tylko później).

Osadzenie grafiki sprawdzę, ale kabel pomiędzy nią a monitorem raczej też nie ma znaczenia, bo jakby coś nie stykało, to by się po prostu na monitorze pojawił komunikat, że nie ma sygnału z grafiki.

Sprawdzę natomiast z tymi napięciami. Dzięki za pomysł.

Stary 26.02.2006, 13:01   #5
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zawsze takie same wzorki sie pojawiaja na ekranie? to niestety mi wyglada na padnieta grafike... oczywiscie moge sie mylic, ale procesor, plyta i zasilacz raczej powoduja BSOD lub wychodzenie aplikacji do windows, a wzorki na ekranie to raczej grafika.
Czy programy obciazajace CPU a nie obciazajace grafy takze powoduja taki efekt?
Najlepiej byloby sprawdzic czy z inna karta tez takie rzeczy sie dzieja
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2006, 13:45   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez sobrus
Zawsze takie same wzorki sie pojawiaja na ekranie? to niestety mi wyglada na padnieta grafike... oczywiscie moge sie mylic, ale procesor, plyta i zasilacz raczej powoduja BSOD lub wychodzenie aplikacji do windows, a wzorki na ekranie to raczej grafika.
Czy programy obciazajace CPU a nie obciazajace grafy takze powoduja taki efekt?
Najlepiej byloby sprawdzic czy z inna karta tez takie rzeczy sie dzieja
Inną grafikę móglbym generalnie sprawdzić, ale to nie będzie do końca wiarygodny test, bo jeśli to jednak zasilacz, to inna słabsza grafika (bo drugiej takiej samej nie mam) będzie potrzebowała niższego napięcia i tym samym może nie powodować podobnych problemów..

Wzorki raczej są takie same, chociaż czasami kolorowe (zwłaszcza bezpośrednio po zawieszeniu). W przypadku zawieszania się przy wygaszaczu najczęściej jest po prostu czarny ekran i migająca dioda na monitorze (wtedy już wiem, że komputer jest zawieszony..). Teraz jestem na innym komputerze, ale potem wrócę do tamtego i będę się bawił.

Stary 26.02.2006, 19:59   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Posprawdzałem napięcia i wygląda to tak, jak na screenach. Przy wygaszaczu nie udało mi się sprawdzić, bo kombinacja ctrl+tab jest jednoznaczna z jego zamknięciem. Na grze sprawdziłem, ale różnice są niewielkie. Z tym, że włączyłem ją na chwilę. Jeśli długość grania ma wpływ na wysokość napięć, to później to sprawdzę.

1) napięcia w "stanie spoczynku"

2) w trakcie gry

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: