Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dzisiejsze zamieszki górników w Warszawie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzisiejsze-zamieszki-gornikow-warszawie-25454/)

pepperman 11.09.2003 20:28

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nie nie do usa
bylem tam, podobalo mi sie (kobiety w kaliforni...) ale nie chcialbym tam mieszkac

jeden z krajow europejskich ew. nowa zelandia - ale to jeszcze 3 lata przedemna...

NZ to straszne zadupie :). tez kiedys o tym myslalem.

eloise 11.09.2003 20:33

Cytat:

a Kwasniewska nie bedzie startowac to bedzie jazda, bo Lepper jest na drugim miejscu
God! Save the Queen

eee raczej Boże! Chroń Polskę

simensm35 12.09.2003 00:26

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
w sumie rozumiem tych ludzi, ale mysle, ze sa oni przyzwyczajeni od czasow panowania komunizmu u nas (niech mi ktos powie, ze teraz nie panuje ;)) do uprzywilejowanego traktowanaia gornikow i w glowach sie poprzewracalo. ja nie zycze sobie, aby dluzej doplacano z naszych pieniedzy do tego nierentownego interesu.
W sumie rozumiesz? Bujda! Nic nie wiesz poza tym co czym Cię nakarmiła przemiła TV. Że zarobki wielkie(1250 zetów na średnio 4 osoby),przywileje(jakie?),że dopłaty...Słyszałeś o KRUS-ie? Długi kopalń wynoszą ok.18 mld, a coroczna dopłata do ubezpieczenia rolników(KRUS) to "tylko" 16 mld. Tylko ten jeden mały przykład.
O likwidowanych spółkach mie piszę bo otym wspomniał jusz kto inny.Grosz do grosza a zbierze sie niezła sumka.Weź jakąkolwiek gazetę- afera za aferą: ukradli, wyprowadzili,zdefraudowali.Ile u Ciebie kosztuje tona węgla? Kopalnia sprzedaje tę tonę za średnio 120-140 zł.Kto zgarnia rsztę?O podatkach jakie zakład górniczy jest zobowiązany płacić nie mówię ale jest ich co najmniej kilka.
Dalej twierdzisz że rozumiesz? Można by tak długo i o gazie, i o miedzi, i o polskiej siarce, o stoczniach , itd.Temat-rzeka.
Koniec. Wkońcu to jest forum CDRINFO a nie sejm.
Pozdrowienia, simensm35

pepperman 12.09.2003 00:49

Cytat:

simensm35 napisa***322;(a)
W sumie rozumiesz? Bujda! Nic nie wiesz poza tym co czym Cię nakarmiła przemiła TV. Że zarobki wielkie(1250 zetów na średnio 4 osoby),przywileje(jakie?),że dopłaty...Słyszałeś o KRUS-ie? Długi kopalń wynoszą ok.18 mld, a coroczna dopłata do ubezpieczenia rolników(KRUS) to "tylko" 16 mld. Tylko ten jeden mały przykład.
O likwidowanych spółkach mie piszę bo otym wspomniał jusz kto inny.Grosz do grosza a zbierze sie niezła sumka.Weź jakąkolwiek gazetę- afera za aferą: ukradli, wyprowadzili,zdefraudowali.Ile u Ciebie kosztuje tona węgla? Kopalnia sprzedaje tę tonę za średnio 120-140 zł.Kto zgarnia rsztę?O podatkach jakie zakład górniczy jest zobowiązany płacić nie mówię ale jest ich co najmniej kilka.
Dalej twierdzisz że rozumiesz? Można by tak długo i o gazie, i o miedzi, i o polskiej siarce, o stoczniach , itd.Temat-rzeka.
Koniec. Wkońcu to jest forum CDRINFO a nie sejm.
Pozdrowienia, simensm35

chyba nie zrozumiales tego o czym napisalem. zapomniales rowniez o czasach minonych.
gornicy mieli bardzo dlugo dobrze za czasow socjalizmu. byla to jedna z najbardziej holubionych grup zawodowych. nawet po przewrocie w naszym kraju byla to grupa, z ktora sie liczono. niestety (dla gornikow), ale te czasy minely. a za to co zrobili w Warszawie winni powinni miec zalozone sprawy karne. niech rzucaja kamieniami w okna u siebie.

Pawel_k 12.09.2003 00:52

sprawa z gornictwem wyglada tak ze ciagle cos likwiduja a nowe miejsca pracy niepowstaja [bo niby z czego] :blee:
z 2 strony kopalnie moga byc rentowne jesli tylko przestana byc panstwowe( tzn. z przerosnieta administracja, niepotrzebne dodatki takie jak osrodki, 14,15,16, niekompetentne zarzady) :(
jak narazie wszystko idze "po staremu" czyli najgozej jak moze :blee:

simensm35 12.09.2003 02:07

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
chyba nie zrozumiales tego o czym napisalem. zapomniales rowniez o czasach minonych.
gornicy mieli bardzo dlugo dobrze za czasow socjalizmu. byla to jedna z najbardziej holubionych grup zawodowych. nawet po przewrocie w naszym kraju byla to grupa, z ktora sie liczono. niestety (dla gornikow), ale te czasy minely. a za to co zrobili w Warszawie winni powinni miec zalozone sprawy karne. niech rzucaja kamieniami w okna u siebie.

Nie zapomniałem-mam 45 lat i wiem jak było w czasach "przywilejów" i przed nimi.Był taki gość ktury zawołał: kraj potrzebuje węgla i stali, dacie? Damy towarzysze, niech nasz kraj rośnie i rozwija się!
Potem było: Pomożecie? Zgadnij jaki był odzew! Ateraz troszkę o samej robocie.Od poniedziałku do soboty po (teoretycznie) 7,5 godziny, bo tyle wynosi dniówka na dole.Czemu teoretycznie?Bo na miejsce wydobycia trzeba było dojechać,potem dojść i czasem doczołgać.Około 1 godziny tam i 1 godziny spowrotem.Liczysz?A zmiany na miejscu wydobycia. System 4-ro zmianowy- 3 wydobywcze i 1 remontowa.Mądre, co?
A kupa!Pada chasło"Chopy, tam czekajom ludzie wsi i miast na nasz węgiel. nie ma remontowej, muszymy nafedrować!"Konsekwencje takiej gospodarki możesz sobie wyobrazić.Acha, soboty były normalnym dniem pracy, za zwykłą dniówkę, nie za 300%,to było później.No ale w niedziele to se wypoczne!Zapomnij! ("chopy, tam czekajom..."itd)Były niedziele czynowe(darmowe),dla wsi,dyrektorskie, ku pamięci, itp.A wszystkie za zwykłe wynagrodzenie albo jak był ważny powód za darmo!
Fakt,tow.Edward dał zarobić trochę więcej, ale ten ogon (książęczki G)
ciągnie się do tej pory.A teraz fakt autentyczny, kturego byłem świadkiem:pokład wydobywczy, wysoki na jakieś 140 cm, przenośnik ciągnie urobek,wrębiarka tnie ścianę węgla. Nagle niewielki obwał(zawalenie chodnika). Zagrożonych dwóch górników odskakuje i jeden dostaje się w bezpośrednie działanie maszyny urabiającej.Jego kolega ratuje mu życie przecinając kabel zasilający wrębiarkę.Maszyna staje, chłopina blady już się żegnał z życiem, nie może uwierzyć że jednak wyjdzie na własnych nogach.Jeden szczęściarz i jeden bohater?Nie!Dwóch sabotarzystów kturzy działając w zmowie zatrzymali wydobycie atam przecierz kraj czeka! Takie było orzeczenie panów z SB.Strach, szykany-to było na pożadku dziennym.Potem sporo się zmieniło, bo kraj i towarzysze z bratniego kraju czekali na czarne złoto, to i forsa poszła szerszym korytem do kopalń. Nowsze maszyny, nowe technologie i wydobycie na zawał!Zrujnowane dzielnice,ba-całe miasta,szkody górnicze
zmieniały krajobraz.Nie zmieniło się tylko hasło "chopy, tam kraj i towarzysze...".
Ci ludzie którzy dzisiaj, sorki, wczoraj w Warszawie dali upust swojej
złosci chcą wiedzieć że jutro pójdą do pracy i zapewnią jedzenie swojej rodzinie.Mają dość wyżeczeń, czekania na konkrety,mają dość indolencji naszych elit władzy i ich zakłamania i nie poszanowania prawa, prawa które sami ustanowili!
Znowu się rozpisałem, admin chyba mnie nie wywali,co?Przepraszam za błedy.
simensm35

-Sid-The-Rat=> 12.09.2003 10:09

nie, nie wyrzuci

LECHWOS 12.09.2003 11:50

:buu: na demenstracji nie bylem mialem na noc do roboty.FEDROWALEM wygiel.pracuje na kopalni 12 lat w dzien dzien ,pod ziemie za marne pieniadze i jeszcze strasza ze naz zwolnia ,zlikwiduja.lecz juz zapomnial kazdy jak slask byl sponsorem dla polslki kopalnie huty.jaka kasa byla wypompowywana ze slaska .a teraz kazdy tylko *******i ze doplaca do górnictwa.do mojej kopalni nikt nie doplaca jest sp.zoo.
a jeszcze odprowadza pieniadze do holdingu.NIE WIERZCIE W TO CO MÓWI RZAD ONI NIECH U SIEBIE PRZEPROWADZA REKSTRUKTURYZACJE.:boks:

CIAPEK 12.09.2003 12:06

a najgorsze jest to, że sami wybraliśmy sobie taką władzę (SLD :( ). To pamiętam, że za czasów AWS-u nie było tak źle. I niech SLD nie gada, że przejęli Polske w strasznych warunkach, bo sami gówno naprawili. AWS rządził w trudnych czasach, a jednak wiele zmienili, wiele się polepszyło. To teraz jest coraz gorzej i gorzej już być właściwie nie może.
Miejmy nadzieje, że będzie lepiej :) Ja jestem optymistą.

ThanatoS 12.09.2003 12:48

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
a najgorsze jest to, że sami wybraliśmy sobie taką władzę (SLD :( ). To pamiętam, że za czasów AWS-u nie było tak źle. I niech SLD nie gada, że przejęli Polske w strasznych warunkach, bo sami gówno naprawili. AWS rządził w trudnych czasach, a jednak wiele zmienili, wiele się polepszyło. To teraz jest coraz gorzej i gorzej już być właściwie nie może.
Miejmy nadzieje, że będzie lepiej :) Ja jestem optymistą.

Ogolnie jest zapasc gospodarcza na calym swiecie. Nie moza polemizowac ze za AWS to bylo HoHo. To byla inna rzeczywistosc, a zreszta to oni doprowadzili do przesycenia gospodarki. Radze poczytac ttroche o cyklach koniunkturalnych to zrozumiecie co sie stalo. I faktycznie SLD przejmowalo rzady w zapasci gospodarczej, a inaczej jeszcze gospodarka sie dolowala, bo by ja ratowac to jest potrzebny czas.

LECHWOS 12.09.2003 12:57

powiem wam ze wydobycie wegla tona 170 zl.a kopalnia sprzedaje wegiel po 220 <po tyle mozna kupic z pod kopalni> i z tego trzeba oplacic nas prad biurokracje spółki weglowe
urzad miasta pozwolenie na fedrowanie .A teraz zorientujcie sie ile tona korztuje u was posrednictwo i jak tu morze taka kopalnia prosferowac.a to dzieki uni myslicie ze z unia nie wie ze nasza gospodarka bez wegla wytrzyma elektrownie wszystkie weglowe.pozamykajmy wszystkie kopalnie i kupujmy z uni bedziemy zmuszeni ciekawe ile tona bedzie korztowac:'( .niemcy tez zamykali kopalnie ale nie zalewali piaczem i betonem . tylko woda a odwodnienie takiej kopalni to kwestia 3 miechów i wegiel sie sypie.a u nas juz amen szyb za***any betonem.ta unia nas za***ie,wraz z naszym rzadem :boks: .pozdrawiam.

ThanatoS 12.09.2003 14:20

Wegiel najczesciej z RPA, i tam nie jest zasiarczony oczywiscie.

Ormianin 12.09.2003 15:04

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nie nie do usa
bylem tam, podobalo mi sie (kobiety w kaliforni...) ale nie chcialbym tam mieszkac

jeden z krajow europejskich ew. nowa zelandia - ale to jeszcze 3 lata przedemna...

europa zachodnia - nie, wiesz ze tam nas nie chca?

Australia, Nowa Zeladnia i ... Kanada, RPA to sa kraje gdzie przestepnie mozan sie jeszcze schronic

pozdrawiam:)

pepperman 12.09.2003 15:17

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
europa zachodnia - nie, wiesz ze tam nas nie chca?

Australia, Nowa Zeladnia i ... Kanada, RPA to sa kraje gdzie przestepnie mozan sie jeszcze schronic

pozdrawiam:)

jesli chodzi o trzy pierwsze to dzisiaj juz jest znacznie trudniej tam sie dostac niz kiedys. z tych trzech wybralbym Australie, bo nie jest tak latwo dostac pozwolenie na prace w NZ, NZ to zadupie, Kiwusi wcale nie patrza tak laskawie na przyjezdnych, dla wielu ludzi z NZ to wlasnie Australia jest ich przyczolkiem. Kanada jakos mi nie lezy podobnie jak USA choc w sumie nie mialbym nic przeciwko. do wszystkiego mozna sie jednak przywyczaic.
Australia ma wiele plusow, ale wcale nie jest tam latwo osiasc na stale. kiedys bylo latwiej.

mallow 12.09.2003 16:12

tym gornikom to sie we lbach poprzewracalo ... zgarniaja niemale pieniadze ... ZUSU nie placa i jescze im malo ... dorosli ludzie placa podatki i skladki na ich emerytury a oni chca jeszcze wiecej :blee:
to wszystko wina Suchockiej ... po upadku komunizmu powiini zwolnic polowe
jak zliwkidowali PGR`y to 450000 tys ludzi stracilo prace .. a co z ich rodzinami ? im sie nawet nie snilo zeby do warszawy przyjechac bo nawet na bile autobusowy nie maja
PARANOJA

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:17.