![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.04.2005
![]() |
![]()
Witam. Nie wiedziałem gdzie napisać tenwątek ale mysle że "off topic" sie do tego świetnie nadaje. Może przejde od razu do rzeczy.
Parametry kompa płyta - "AS Rock K8NF3" Procek - Semphron 2800 Grafa - Radeon x700 (na AGP) Nagrywarka - LITEON SOHW 1653S CD-ROM - LG (modelu nie pamietam a mam go odłaczonego od kompa) GRC ![]() Twardziel - 80gb SAMSUNG Problem polega na tym że, jak włączam kompa to zanim wyskoczy ten ekran startowy WIN XP (co pod tym napisem takie kreski latają) to widze tą białą linię na moinitorze która ładuje (z tego wynika) ekran ładowania systemu a całe te ładowanie trwa około 3 min (+,- 1min). Na dodatek CD-ROM w DOS'ie chodzi bez problemu natomiast w WINDOWS'ie jak mu wsadze płytke to sie wiesza cały komp, ale z koleji jak ją wyjmę to komp ruszy i nie wymaga restartu. Dodam, że wcześniej miałem ten sam sprzęt oprócz płyty i procka (athlon 1,7). Jak pozamieniałem miejscami nagrywarke i CD-ROM (przełożyłem nagryware na "master" a CD-ROM "SLAVE") to przez kilka dni ta biała linia pojawiała się na jakieś 10 sek. a potem znowu to tak wolno chodziło. Odłączyłem CD-ROM ale to dalej nie pomogło. Może ktoś wie czego to może być przyczyna? Dodam że system przez to stawiałem 3 razy w ciągu tygodnia i dalej jest to samo. A Bios w nagrywarce jest wymieniony (ale na starszej płycie wszystko działało bez zarzutu). Byłbym wszięczny za jakie kolwiek propozycje pomocy bo moje pomysły się wyczerpały........ PS. Ponieważ nie któzi są czuli na błędy to tekst sprawdziłem 2 razy i jak jest błąd to og przeoczyłem za co jest mi przykro ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ze zworkami wszystko w porz***261;dku? Odepnij nagrywark***281; i sprawd***378;. Zobacz w managerze urz***261;dze***324; czy nie ma jakich***347; konflikt***243;w.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Horror Fan
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
co do linii to tez ja mam, ale pojawia sie i znika w ciagu sekundy. zdaje sie ze to po zainstalowaniu SP2
![]() co do reszty to zmien bios na mobo, chyba ze masz najnowszy ![]()
![]() |
#4 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
a tak z g***322;upia spytam: masz w w***322;aczone DMA, w bose i w systemie?
![]() |
#7 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Mnie to pachnie jakims konfliktem urzadzen.
Cos sie z czyms nie lubi. A moze walnieta plyta glowna ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.08.2005
![]() |
Witam
Prawdopodobnie zaczyna padac optyka napedu optycznego system nie potrafi w odpowiednio malym czasie rozpoznac typu nosnika dlatego start systemu trwa tak dlugo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.09.2004
![]() |
Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził zasilacz oraz płytę główną (szczególnie czy kondensatory nie są spuchnięte).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Jezeli objaw wyglada tak ze w momencie wlozenia plyty wszystko staje, nawet kursorem nie mozna ruszyc to jest to zasilacz. Mialem tak na poprzednim PC, po jakims czasie objawy sie pogorszyly i zaczol sie restartowac. Zmiana zasilacza pomogla.
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Ta***347;ma dysku mo***380;e by***263; uszkodzona (cho***263; mo***380;e wygl***261;da***263; na ca***322;***261;), po***380;ycz inn***261; od kolegi i sprawd***378; na niej. Sterowniki do p***322;yty (chipset nforce lubi p***322;ata***263; figle) instalowa***322;e***347; ? jak tak to usu***324; kontrolery IDE w mened***380;erze urz***261;dze***324; i przeskanuj w poszukiwaniu zmian sprz***281;tu - winda zainstaluje swoje sterowniki, mo***380;e to co***347; pomo***380;e.
![]() |
#14 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |