![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() |
Problem z partycjami na 160GB. Pomocy!!!
Witam. Tak jak w tytule, mam problem z partycjami na dysku 160GB (Samsung SP1614N). Kupiłem ten dysk kilka dni temu. Utworzyłem partycje w fdisk'u (9GB, 50GB, 50GB, 40GB). Dysk cały czas pracuje jako dodatkowy (nie chce mi sie na nim instalować systemu
![]() ![]() Parcuję w systemie Windows Me (bo 2000 i XP gryzie się z kartą telewizyjną). Wszystkie partycje mają system FAT32. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakieś informacje do rozwiązania mojego prolemu to pytajcie. Mam nadzieję, że ktoś wie co się dzieje i mi pomoże. Pozdrawiam.
Pozdrowienia dla fanów JW23!!! Szukam wszelkich materiałów o tej kultowej audycji. Jeśli masz jakieś nagrania lub coś innego PROSZĘ o kontakt na gg: 1299178. "Ludzie znają tysiące sposobów na zabicie czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić" Albert Einstein
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Fdisk źle obsługuje dyski powyżej 64GB. Może dlatego gubisz partycje. Ja podmieniłem na dyskietce fdiska na freediska. Wygląda identycznie jak angielski fdisk tylko obsługuje duże dyski. Wykrywa też rodzaje parycji innych niz fat. Masz go w załączniku
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Użyłem tego freedisk'a. Utworzyłem dyski logiczne na rozszerzonej partycji. Uruchomiłem ponownie system i... nie ma dysków
![]() ![]() @Ziele jak byś mógł to prześlij mi tego freedisk'a na ezaq@op.pl. A może ktoś zaproponuje inne programy do tworzenia partycji. Z góry dzięki.
Pozdrowienia dla fanów JW23!!! Szukam wszelkich materiałów o tej kultowej audycji. Jeśli masz jakieś nagrania lub coś innego PROSZĘ o kontakt na gg: 1299178. "Ludzie znają tysiące sposobów na zabicie czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić" Albert Einstein
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2002
![]() |
Cytat:
A moze sprobujesz Partition Magic 8 lub Acronis Partition Expert. Acronis jest rewelacyjny ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Ewentualnie można spróbować instalatora XP do tworzenia partycji. A teraz idę spać ![]() ![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
do robienia partycji to najlepiej uzyc zarzadzania dyskami z windowsa xp [sp1 or higer]
![]()
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja polecam podpięcie pod master, instalator XP, zrobienie partycji, przepięcie pod slave, format kolejnych partycji z wiersza polecenia (winda wwali tam syf i będzie chciała używać tego dysku (partycji) do przywracania systemu - więc format <literka> ble ble ble czy odłączyc? T i jazda) u mnie zadziałało na 120, której system normalnie nie widział.
Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 06.03.2005 o godz. 23:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
FATowskie partycje nie powinny być większe niż 32GB. Nie pamietam skąd to ograniczenie...
Ale mam 160GB (WD) i program producenta HDD nie pozwala ustawić partycji FAT większej niż 32GB. To są fakty, chociaż fdisk z winMe ustawia większe partycje FATowski... P.S. Z mojego doświadczenia wynika, że win98se jest stabilniejszy i wydajniejszy od winME. 8 )
![]() |
#9 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
@Ziele ...Fdisk umożliwia tworzenie partycji do maks. 512GB np. ten z WinME.
@esem ...Tak, starsze płyty miały problemy z zaadresowaniem więcej niż 65535 cylindrów. Płyty po 1997 nie powinny mieć już takich problemów. A do starszych wystarczy aktualizacja biosa pł.gł. @ezaq ...Taki duży dysk na FAT32 to marnotrastwo miejsca na dysku. WindowsXP posiada bariere 128GB, trzeba zainstalować przynajmniej ServicePack1.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 06.03.2005 o godz. 09:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mam 2 dyski po 160 gb, oba partycjonowane pqmagic8 (ntfs ze względu na obrazy dvd).
zero problemów. jeśli masz stresy z tworzeniem partycji, użyj programu gdisk (działa z wiersza poleceń). jest szybki i skuteczny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. pozdrawiam ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez woitas : 06.03.2005 o godz. 09:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
A co do zalacznikow ze strony sciagnij FlashGetem. Powinno nie być błedow..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Dzisiaj jeszcze raz się bawiłem tymi partycjami. Próbowałem użyć instalatora XP, ale wyktył tylko 128GB, więc sobie go odpuściłem. PartitionExpert też nic nie dał bo ściągnąłęm wersje demo
![]() ![]() ![]() Ale z tymi partycjami nadal jest coś nie tak ![]() Jak to zrobię to dam znać, co z tego wyszło. Dzięki za wszytkie propozycje rozwiązania mojego problemu i czekam na więcej ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Musisz użyć XP co najmniej SP1.
Albo programu producenta HDD. Użyj opcji SZUKAJ: identyczny wątek był niedawno: pomogłem userowi rozwiązać identyczny problem. 8 )
![]() |
#14 |
Gość
Data rejestracji: 12.12.2002
![]() |
Pod winme nie uzyjesz calej wielkosci dysku (160GB), nawet jak go zpartycjonujesz pod instalatorem winxp z sp1 lub sp2. WinMe powyzej 137GB bedzie odwolywac sie do poczatku dysku przez co dane beda nadpisywane przez co narazisz sie na strate danych i niepotrzebny stres.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Postaraj się zrobić porządek z kartą TV i przejść z Me na XP. Polecam program MoreTV - www.moretv.prv.pl jest darmowy i moja karta (BT848) działa z nim znakomicie (chociaż pod XP nie ma też sterowników). Pozdrawiam, |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|