Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.03.2005, 01:51   #1
ezaq
Bywalec

Data rejestracji: 30.11.2004
ezaq zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z partycjami na 160GB. Pomocy!!!

Witam. Tak jak w tytule, mam problem z partycjami na dysku 160GB (Samsung SP1614N). Kupiłem ten dysk kilka dni temu. Utworzyłem partycje w fdisk'u (9GB, 50GB, 50GB, 40GB). Dysk cały czas pracuje jako dodatkowy (nie chce mi sie na nim instalować systemu). I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że po kilku dniach zniknęły mi 3 ostatnie partycje (dyski lokalne na partycji rozszeżonej). Myśle sobie: no nic takiego się nie stało (miałem jeszcze kopie utraconych plików na startym dysku). Utworzyłem znowu takie same partycje. Wszytsko chodziło pięknie, aż do dzisiaj kiedy to znowu staciłem te same partycje. Tym razem się wkurzyłem, bo straciłem kilka filmów i gier. I w związku z tym mam pytanie: czy da się odzyskać dane z tych utraconych partycji? I co zrobić, żeby to się już więcej nie powtórzyło
Parcuję w systemie Windows Me (bo 2000 i XP gryzie się z kartą telewizyjną). Wszystkie partycje mają system FAT32. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakieś informacje do rozwiązania mojego prolemu to pytajcie.
Mam nadzieję, że ktoś wie co się dzieje i mi pomoże.
Pozdrawiam.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.03.2005, 02:11   #2
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fdisk źle obsługuje dyski powyżej 64GB. Może dlatego gubisz partycje. Ja podmieniłem na dyskietce fdiska na freediska. Wygląda identycznie jak angielski fdisk tylko obsługuje duże dyski. Wykrywa też rodzaje parycji innych niz fat. Masz go w załączniku
Dołączone pliki
File Type: rar FreeDisk.rar (50.1 KB, 62 oglądane)

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 04:34   #3
ezaq
Bywalec

Użyłem tego freedisk'a. Utworzyłem dyski logiczne na rozszerzonej partycji. Uruchomiłem ponownie system i... nie ma dysków . Powtórzyłem tę operację kilka razy i nic. Dysków jak nie było, tak nie ma. Może ten freedisk nie działa jak trzeba, bo po ściągnięciu załącznika winrar wywalał komunikat o uszkodzonym nagłówku i nieoczekiwanym końcu archiwum (a przy okazji napiszę, że wszyskie archiwa, które ściągam z forum wywalają błędy o nieoczekiwanym końcu archiwum - może ktoś wie co jest grane).

@Ziele jak byś mógł to prześlij mi tego freedisk'a na ezaq@op.pl.

A może ktoś zaproponuje inne programy do tworzenia partycji.
Z góry dzięki.
Stary 06.03.2005, 05:03   #4
bubson
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.07.2002
bubson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ezaq
A może ktoś zaproponuje inne programy do tworzenia partycji.
Z góry dzięki.

A moze sprobujesz Partition Magic 8 lub Acronis Partition Expert. Acronis jest rewelacyjny
bubson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 06:21   #5
ezaq
Bywalec

Cytat:
Napisany przez bubson
A moze sprobujesz Partition Magic 8 lub Acronis Partition Expert. Acronis jest rewelacyjny
Całą noc spędziłem na czytaniu forum i z tego co się dowiedziałem to PM8 nie radzi sobie z dyskami powyżej 137GB i ogólnie jest odradzany. A co do Partition Expert 2003 to właśnie zasysam...
Ewentualnie można spróbować instalatora XP do tworzenia partycji.
A teraz idę spać . Jak wstanę to się zacznę bawić z tym dyskem .
Stary 06.03.2005, 06:29   #6
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
do robienia partycji to najlepiej uzyc zarzadzania dyskami z windowsa xp [sp1 or higer]
Stary 06.03.2005, 06:38   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ja polecam podpięcie pod master, instalator XP, zrobienie partycji, przepięcie pod slave, format kolejnych partycji z wiersza polecenia (winda wwali tam syf i będzie chciała używać tego dysku (partycji) do przywracania systemu - więc format <literka> ble ble ble czy odłączyc? T i jazda) u mnie zadziałało na 120, której system normalnie nie widział.

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 06.03.2005 o godz. 23:45
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 08:46   #8
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
FATowskie partycje nie powinny być większe niż 32GB. Nie pamietam skąd to ograniczenie...
Ale mam 160GB (WD) i program producenta HDD nie pozwala ustawić partycji FAT większej niż 32GB.
To są fakty, chociaż fdisk z winMe ustawia większe partycje FATowski...
P.S. Z mojego doświadczenia wynika, że win98se jest stabilniejszy i wydajniejszy od winME. 8 )
Stary 06.03.2005, 09:13   #9
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
@Ziele ...Fdisk umożliwia tworzenie partycji do maks. 512GB np. ten z WinME.
@esem ...Tak, starsze płyty miały problemy z zaadresowaniem więcej niż 65535 cylindrów. Płyty po 1997 nie powinny mieć już takich problemów. A do starszych wystarczy aktualizacja biosa pł.gł.
@ezaq ...Taki duży dysk na FAT32 to marnotrastwo miejsca na dysku. WindowsXP posiada bariere 128GB, trzeba zainstalować przynajmniej ServicePack1.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 06.03.2005 o godz. 09:22
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 09:26   #10
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
mam 2 dyski po 160 gb, oba partycjonowane pqmagic8 (ntfs ze względu na obrazy dvd).
zero problemów.

jeśli masz stresy z tworzeniem partycji, użyj programu gdisk (działa z wiersza poleceń).
jest szybki i skuteczny.
Dołączone pliki
File Type: zip gdisk.zip (258.8 KB, 60 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez woitas : 06.03.2005 o godz. 09:29
woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 11:11   #11
Damianos L
Guru

Data rejestracji: 23.08.2004
Damianos L zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co do zalacznikow ze strony sciagnij FlashGetem. Powinno nie być błedow..
Damianos L jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 23:42   #12
ezaq
Bywalec

Dzisiaj jeszcze raz się bawiłem tymi partycjami. Próbowałem użyć instalatora XP, ale wyktył tylko 128GB, więc sobie go odpuściłem. PartitionExpert też nic nie dał bo ściągnąłęm wersje demo (może ma ktoś wersję "mniej ograniczoną" ). Zabrałem się wiec znowu za freedisk'a od @Ziele. I okazało się, że zadziałał. Błąd jaki popełniłem wcześniej - uruchamiałem go pod windowsem. W DOS'ie wszystko poszło szybko i sprawnie. Utworzyłem identyczne partycje jakie miałem poprzednio. I jakież było moje zdziwienie , gdy po restarcie systemu, 2 z 3 partycji dały się odczytać bez żadnego problemu (tzn. odzyskałem dane, z utratą których już się pogodziłem).
Ale z tymi partycjami nadal jest coś nie tak . Teraz niby działają, ale PartitionExpert we właściwościach 3 ostatnich partycji pokazuje "File system error: Invalid format". Jak tylko zabezpieczę dane z tych partycji, utworzę nowe partycje (4x35BG), bo chyba FAT32 nie radzi sobie z tamtymi wielkościami. Kiedyś na starym dysku 40GB małem jedną partycję 37,2GB i działa, więc 35GB powinno wystarczyć.
Jak to zrobię to dam znać, co z tego wyszło.
Dzięki za wszytkie propozycje rozwiązania mojego problemu i czekam na więcej .
Stary 07.03.2005, 07:31   #13
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Musisz użyć XP co najmniej SP1.
Albo programu producenta HDD.
Użyj opcji SZUKAJ: identyczny wątek był niedawno: pomogłem userowi rozwiązać identyczny problem. 8 )
Stary 07.03.2005, 08:52   #14
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pod winme nie uzyjesz calej wielkosci dysku (160GB), nawet jak go zpartycjonujesz pod instalatorem winxp z sp1 lub sp2. WinMe powyzej 137GB bedzie odwolywac sie do poczatku dysku przez co dane beda nadpisywane przez co narazisz sie na strate danych i niepotrzebny stres.
luminat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2005, 09:05   #15
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ezaq
(...)Parcuję w systemie Windows Me (bo 2000 i XP gryzie się z kartą telewizyjną).(...)
Jaką masz kartę telewizyjną? Co się gryzie?
Postaraj się zrobić porządek z kartą TV i przejść z Me na XP.
Polecam program MoreTV - www.moretv.prv.pl jest darmowy i moja karta (BT848) działa z nim znakomicie (chociaż pod XP nie ma też sterowników).

Pozdrawiam,
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: