![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
![]()
Mam telefon Nokia 5110. Chciałem wymienić podświetlenie na niebieskie, w tym celu kupiłem na allegro niebieskie diody smd. Sprzedawca zapewniał, że pasują do każdego telefonu (w tym właśnie Nokia).
Przylutowałem dwie diody i okazało się, że nie działają, i to nie z powodu złej polaryzacji ani ich uszkodzenia. Telefon daje na diody napięcie jedynie 2V. Sprawdziłem i okazało się, że te diody w ogóle nie włączają się przy 2 V, ledwo świecą przy 2,3V, a dobrze jest dopiero przy 3,5V. W obecnym stanie po prostu nie świecą, bo telefon daje za niskie napięcie. Może ktoś mi powie, czy inne Nokie podają na diody wyższe napięcie, bo sprzedawca stwierdził, że były montowane do 3210, 3310, 3410, 5110, 5510, 6210, 8210 i działały. Może ktoś też mi da jakieś rozwiązanie problemu, poza wymianą diod, które wcale tanie nie były?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak wymienic na inne diody. Te co kupieś są na standardowe napięcie.
![]() |
#3 |
Wyjadacz
![]() |
Sprzedawca mi napisał, że jak wstawię tylko kilka diod, to nie będą świecić. Napisał, że muszę wymienić wszystkie, to wtedy będą działać. Pod wyświetlaczem standardowo jest 6 diod, wymieniłem 2 zielone na niebieskie, ale świeciły tylko pozostałe 4 zielone. Wymieniłem wszystkie na niebieskie i działa
![]() Może ktoś mi wyjaśni dlaczego tak jest, dlaczego nie świeciły jak było wymienione tylko kilka? Tak w ogóle to po tej operacji żywot baterii został znacznie skrócony (większy pobór prądu przez nowe diody) ![]()
![]() |
#4 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
![]()
![]() |
#5 |
Wyjadacz
![]() |
dzieki za odp, nie pomyslalem ze diody są łączone szeregowo, ścieżek na płytce drukowanej przeciez nie śledziłem
![]()
![]() |
|
|