![]() |
Cytat:
Mam obraz systemu wykonany Ghostem. Tylko jak go przywrócić kiedy system się sypnie ??? Ghost zrobi dyskietkę startową ale jak masz fdd. Ja np. w laptopie nie mam. Tak samo z winzgrozą-moja płyta instalacyjna jest "niebootowalna". Trzeba się trochę nagimnastykować żeby wszystko ruszyć np. po formacie. Moje pytanie: Jak w powyższej sytuacji (Ghost) zmusić kompa do startu z CD no i jak taki CD zrobić ? |
Cytat:
Pytam z czystej ciekawości, zapewne nigdy mi się to nie przyda; chciałbym poprostu wiedzieć |
Cytat:
Tworząc obraz dysku/partycji : Pożycz od kogoś płytę bootowalną, którą wykonał wcześniej ghost. Nie ważne, jaki jest tam obraz, chodzi o to, że uruchamiasz kompa z tego cd. Po odpaleniu ghosta wybierasz wszystko po kolei i przy pytaniu czy chcesz wykonać dysk bootowalny dajesz ***8211; tak, czy dysk startowy znajduje się w stacji - znowu tak i w tym momencie wszystkie potrzebne do startu pliki zostaną zgrane z cd !, nie potrzeba flopa, następnie wkładasz czystą płytkę i obraz się pięknie nagrywa a płytka startuje. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć, to trzeba (u kogoś kto ma stację dyskietek i win98) zrobić ją sobie samemu. - wykonać dyskietkę startową win98 (wykasować niepotrzebne pliki) - dograć do niej plik ghostpe.exe - w nero wykonać płytkę startową - postąpić tak jak pisałem wyżej Taki dysk wykonujesz tylko raz, gdyż później przy każdej nowej kopii dysku/partycji pliki startowe zgrywane są z cd (najczęściej z wcześniejszym obrazem). W tym przypadku rzeczywiście warto zrobić sobie na przyszłość obraz dyskietki programem np.: winimage (jak : http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/ghost/ghost.php). Można go potem edytować (dodawać pliki) i wykorzystywać w robieniu płytek startowych. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:26. |