Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   eMule predkość mnie dobija (https://forum.cdrinfo.pl/f5/emule-predkosc-mnie-dobija-43481/)

Arnold 05.12.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez Erald
Mam pytranko mozna sie dowiedziec jak stwierdzic czy jestem low id czy nie ? Bo mam neo+ 1024 przekierowalem porty i wysylam po limitowaniu okolo 12kb/s a sciagam tylko 3:(

W zakładce serwery w polu moje info jest napisane czy masz Low Id czy High Id

Erald 05.12.2004 22:27

jestem high id:D!!! teraz tylko cezkam a zamul zmieni sie w emula i zacznie pozadnie zaciac. Ile moze to trwac ten okres "zamulania ?:>

Arnold 05.12.2004 22:37

System kredytów polega na tym im więcej danemu użytkownikowi wyślesz tym szybciej wbijesz się na początek kolejki.
A prędkość pobierania jest tylko zależna od szybkości łacza z danym użytkownikem lub grupą użytkowników

Erald 05.12.2004 22:42

CZyli mam rozumiec przez to ze napoczatku najlepiej ustawic wysylanie na maxa tak??? aby sie nachapali troche a potem ja od nich bede ssal pliczki :D
P.S. na moim emulu istne szaleństwo z 4kb/s wzroslo sciaganie do 12!!!!!:D

Arnold 05.12.2004 22:56

Tak najlepiej na początku ustawić prędkość wysyłania na maksa.
(żeby nałapać kredyty)
Dobrą modyfikacją są osiołki z webcache (np pawcio) potrafi pobierać częsci plików z serwerów proxy (jeżeli ktoś je tam wysłał) bez czekania w kolejce u innych użytkowników (co odciąża innych użytkowników od wysyłania tych samych części)

raptor123 06.12.2004 10:45

a jakie sa serwery proxy dla ludzi nie będących w sieci tpsa (neo, dsl) z których dużo osób w miare korzysta ??

Arnold 06.12.2004 11:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez raptor123
a jakie sa serwery proxy dla ludzi nie będących w sieci tpsa (neo, dsl) z których dużo osób w miare korzysta ??

Użyj serwera proxy swojego operatora
W załączniku jest spis serwerów używanych przez osiołka (polskich też jest trochę)

http://www.osiol.com/index.php?showt...+serwer++proxy

Wawelski 06.12.2004 18:59

Na ekranie z serwerami masz info.

baliczek 06.12.2004 19:14

ja juz wysylam kilka dni z stala predkoscia 12kb a pobieram tyle co kot naplakal a teraz to juz wcale ani nie wysylam ani nie pobieram bo po interwencji u admina o przekierowanie portow przestlo trybic gg p2p - mul chyba zdech :)

Erald 06.12.2004 22:51

mam jeszcze jedno pytanko co to jest modyfikator DL/UP??/ I jak moge sprawdzic swoj ranking ogolny bo pewnie dzieki niemu szybciej wbijam sie w kolejke:D

Arnold 06.12.2004 23:30

Na podstawie wersji oficjalnych eMule mody mogą mieć inny system kolejek i modyfikatorów i kolejek
Rating
Na początku każdy klient w kolejce dostaje ratio = 100. Ta początkowa wartość jest modyfikowana w zależności od zapytań o pliki i innych czynników:

> Zbanowany
Modyfikator: x0
Banowani klienci nie dostają Ratio ani slota.
> Low ID
Modyfikator: [x0.8]
Wersje poniżej 27a przydzielają 0.8 modyfikatora dla klientów z low ID. Zostało to porzucone
> Połączony
Modyfikator: [x1.5]
Ten bonusowy modyfikator został porzucony od wersji .27a+.
> Kredyty
Modyfikator: x1 - x10

Sytem Kredytowy oblicza modyfikator na podstawie wysłanych i odebranych danych.
> Priorytet udostępnionych plików.
Modyfikator: x1.8 - x0.2
Użytkownicy pytający o plik otrzymują modyfikator proporcjonalny do priorytetu pliku.
Release: x1.8 [x5]
Wysoki: x0.9 [x2]
Normalny: x0.7 [x1]
Niski: x0.6 [x0.5]
Bardzo niski: x0.2 [x0.2]
> eMule starszy od .20a
Modyfikator: x0.5
Wersje starsze od .20a powodują większe obciążenie sieci dlatego otrzymują niższy modyfikator.

Przykład:
Klient poprzez duży upload zapracował sobie na modyfikator równy x8. Pyta o plik z wysokim priorytetem. Jego Ratio będzie wynosiło: 100 x 8 x 0.9 = 720

Score
Wartość ta jest obliczana na podstawie tego samego modyfikatora co Rating, ale jest również brany pod uwagę czas oczekiwania w kolejce.
Formuła obliczania jest następująca:
Score = Rating x [Czas w kolejce [s]] / 100
Klient z modyfikatorem > 1 otrzymuje żółtą ikonkę.
Podczas ściągania, klient dostaje bonusowe 900 sekund

Ziele 07.12.2004 01:08

Mi emule całkiem przyzwoicie ściąga... zazwyczaj od kopa. Jak mam bardziej chodliwe pliki na liście to wyciąga około 2GB/dzień

smolik 07.12.2004 14:16

Odczułem wyraźną poprawę w ściąganiu jak wyrzuciłem tego badziewnego firewalla Kerio i zainstalowałem Outposta. :spoko:

kiewas 10.12.2004 11:17

Ostatnio zacząłem ściągać emulem, ale jeszcze okres "rozpędzania" nie dobiegł końca - rzadko mam transfer większy niż 10-20kb.. A na torrencie ściągam na nockach po 150:) Jest więc chyba różnica ?:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:21.