![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Ile moge urzadzen podpiac kabla z napieciem 12V
Mam taki problem bo tego nie wiem, otoz chodzi mi o taki kabel z zasilania w kompie bo na jednym kablu mam 3 urzadzenia (HDD i 2 wiatraki) na tym jednym kablu mam 3 rozgalezniki, czy to jest bezpieczne, czy kable sie nie przepala i najwazniejsze, czy moge podpiac 3 wentylator?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
U mnie z powodzeniem chodziły 2 dyski, cdrom, nagrywarka i 3 wntylatory na zasilaczu 200W. Ty zapewne masz 300W. Kabli nie spalisz nawet gdybyś je zwarł, conajwyżej bezpiecznik w zasilaczu pójdzie który kosztuje ok 1zł
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.10.2002
![]() |
Ziele ma rację, nie spalisz kabli ale nie koniecznie bezpiecznik zabezpieczy zasilacz przed przeciążeniem i ewentualnymi uszkodzeniami tranzystorów mocowych. Sprawdz moc zasilacza jeżeli masz 200W to trzeba by było trochę poprzeliczać ale nie radził bym zwiększać odbiorników w tym przypadku.
Ilość rozgałęźników na "jednym kablu" też nie ma znaczenia gdyż i tak w zasilaczu wszystkie kable spięte są do "siebie"
![]() |
#4 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Teraz jest taka dobra praktyka - producent zasilacza podaje maksymalne obciążenie prądowe na poszczególnych napięciach zasilacza - sprawdź na naklejce zasilacza.
Dla napięcia stałego maksymalna moc (obciążenie) na tym wyjściu to iloczyn 12V i iluśtam amperów. Znając moc poszczególnych odbiorników będziesz wiedział ile jeszcze (po jej zsumowaniu) możesz doczepić. W Twoim przypadku na spoko możesz podłączyć ten wentylator.
![]() |
#5 |
Gość
|
Chyba mnie nie zrozumieliscie. Chodzi mi o to:
Mam powiedzmy tylko jeden kabel wychodzacy z zasilacza AT z i ten kabel powiedzmy przerobilem i Zamiast jednego urzadzenia mam podlaczne 3 na tych samych przewodach i balem sie ze kable moga sie przepalic albo cos, ale juz wiem ze nie ma oco greetz |
![]() |
![]() |
#6 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Kable by się nie spaliły nawet gdyby miały dwa razy mniejszy przekrój. Takie grube dają chyba dlatego żeby "inteligentny" monter ich nie urwał.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
Przepraszam, w życiu żadnego kabla nie urwałem :-D ^_^ :-D
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|