![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
![]()
Witam !
Mam zamiar jak wiecie kupić 80GB dysk - posiadam płyte główną która jush przytsosowałem do takiego duzego dysku przez upgrade BIOSU. Mam teraz pytanie jak sie postepuje z kompletnie nowym dyskiem który bedzie SAM w kompie ? Co sie robi po zamontowaniu go aby mozna było go zformatować i podzielić na partycje ? Napotkałem tesh na pewnien problem jest on porushony takze na www MICROSOFTU http://support.microsoft.com/default...;EN-US;q263044 oraz jest o nim wzmianka na stronie producenta dysku WDC http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc....cGFnZT0x&p_li= Posiadam Windows 98SE Prosze o odpowiedzi - na zadane pytania oraz o to ograniczenie do 64GB Dzieki |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
niedawno do kompa qmpla zakupilismy segate 120gb - zagadał od razu bez żadnego problemu - podział oczywiscie nie fdiskiem tylko pqmagie
![]() |
#3 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
A jak załadowac PM na dyskietke ? To ma byc jedyny dysk w kompie ? I poprosze takze o odp na inne pytania ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.07.2001
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Odpowiem troche podchwytliwie :
Dlaczego nie można dzielić "fdiskiem" ? Można , w dodatku radzi sobie znakomicie . Chodzi tutaj oczywiście o nieco zmodyfikowany "fdisk" autorstwa Pana :"Brian E. Reifsnyder" . Co do wygladu ,to nie rózni się od swojego poprzednika z firmy "Microsoft" ,zamiana na dyskietce pliku orginalnego na tego nieco zmodyfikowanego odbywa się bez jakichkolwiek skutków ubocznych . Z racji iż program pomija długotrwałe sprawdzanie spójnosci dysku podczas partycjonowania jest dużo szybszy w działaniu . Wszysktie komendy ,jaki i wygląd zwnętrzny są praktycznie takie same jak w "fdisk-u" firmy Microsoft . Plik "waży" ok. 47kb ,udostepniany jest wraz z kodem źródłowym . Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt - przesłanie pliku nie będzie kłopotem . "Co sie robi po zamontowaniu go aby mozna było go zformatować i podzielić na partycje ?" 1.Zworki dysku ustawiasz na master 2.Podpinasz tasmę (80-żyłowa) do pierwszego kontrolera na płycie głównej . 3.Dysk podpinasz do taśmy (primary) . 4.Programem "fdisk" tworzysz partycje . 5.Stworzone partycje formatujesz . jaro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Oj nie czytacie dokładnie ! A jak jest z tym ze fdisk nie rozpoznaje prawidłowo dysków wiekszych nish 64GB 0 linki podałem wyżej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Chyba nie zdecydujesz się na FAT32
![]() A więc będzie to winXP lub 2000. ![]() Instalator załatwi problem za Ciebie tylko dorze wybierz. Zawsze potem będziesz mógł poprawić swoją decyzję PM. 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
mam zamiar nadal katowac win 98se na fat 32 mam za słaby sprzet na XP |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Jak się "machniesz" to zawsze skorygujesz PM, 6 już wystarczy. 8) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Wszystko by było ok gdyby nie to ze FDISK nie widzi poprawnie dysków wiekszych nish 64GB !!! http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc....ed=1014857672& p_sp=cF9zcmNoPSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9NTgzJ <br />nBfcGFnZT0x&p_li= http://support.microsoft.com/default...;EN-US;q263044 I nie wiem czy jest tak zawsze czy tylko to sa przypadki |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Ja nie mam zadnych problemow z moim dyskiem, normalnie zrobilem partycje fdiskiem i tyle
|
![]() |
![]() |
#12 |
OldBoy
![]() ![]() |
Nie zachowuj się jak dziewica. Spóbuj.
Najpierw załóż pierwszą partycję, jak zejdziesz poniżej 64GB to już następne FDisk też zobaczy. Jak się boisz FDiska to użyj PM. Jak się boisz PM to włóż HDD do kompa z winXP (2000) i na nim załóż partycje FAT32 i sformatuj. Zawsze jest rozwiązanie. A potem ile przyjemności. 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
No to przynajmniej podaj ten sprzet i jakiego dysku uzywasz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.12.2002
![]() |
OK
Możesz zrobić inaczejj. "Pożycz" na chwilę win XP lub 2000 i zacznij go instalować po załadowaniu jądra zapyta o partycję wtedy stwórz takie jakie cię interesują następnie sformatuj. i przerwij instalację przy restarcie. Robiłem to kiedyś działa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Gość
|
Jest w profilu :-/
A jak nie ma to barracuda 80gb, partycja byla robiona na jakims ECS'ie a teraz chodzi na ASUSIE KTORY tego dysku w biosie nie wykrywa, a jest pod WinMe i XP ehehhehe |
![]() |
![]() |
|
|