Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.08.2004, 08:34   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kilka pytan odnosnie www

Otóż zlecono mi bym zrobił stronkę podobną do TEJ. Więc postanowiłem po prostu ją przerobić. Jednak napotkałem na pewien problem. Otóż w każdym pliku html, na samym jego początku mam dwie takie linijki:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<!-- saved from url=(0047)http://www.kamieniarstwo.lublin.pl/historia.htm -->

Wiem, że tu jest adres url stronki, której zapisałem. Jednak jak wykoszę te dwie linijki to strona w ogóle mi się nie otwiera. A mi już zabrakło pomysłów jak to naprawić.

A tak w ogóle czy znacie jakieś stronki, z których można pobrać jakieś fajne przyciski na stronke ?
Dołączone pliki
File Type: zip Strona.zip (63.0 KB, 24 oglądane)

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.08.2004, 10:15   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wykos tylko druga linijke

pierwsza jest niezbedna - poniewaz definiuje w jakim standardzie zakodowana jest dana strona [nie chodzi o kodowanie znakow, tylko o system tagow - jesli chcesz wiedziec wiecej, poczytaj o DTD na stronach typu w3schools czy ZVON]

druga linijka nie dosc ze jest w zakomentowana <!-- i --> to komentarz w html'u [i nie tylko] to jeszcze nie jest zadnym tagiem - wywalaj smialo
Stary 28.08.2004, 10:21   #3
KarolluZ
Guru

wiesz SID... wywaliłem tą drugą linijke, bo [wcześniej bawiłem się w htmlu i wiem że to komentarz], ale po wywaleniu jej też mi strona nie działa. Co naprawdę mnie zaskoczyło. I wpisywałem już wszędzie tą pierwszą linijke i po prostu jakaś część strony sienie odpala. Na przykład tam na stronce jest takie menu [cała stronka jest wykonana w ramkach]. Więc zająłem się zmienianiem struktury HTML samego menu i jak tam usunąłem czy obie czy tylko pierszą linijke to ta ramka z całym tym menu sienie pokazuje. Zresztą sam możesz zobaczyć ropakowując archiwum i zmieniając to własnoręcznie.
Stary 28.08.2004, 10:34   #4
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A wg mnie możesz zrobić tak:
Pierwsza linijka musi zostać. to już wytłumaczył Sid i sam o tym wiesz..., ale w tej drugiej zrób tak, oczywiście w każdym pliku :
<!-- saved from url=(0047)/historia.htm -->
U mnie działa
-edit-
qrwa już nowu nie działa, a nic nie zmieniłem tylko kilka razy włączyłem na nowo...
-edit-
U mnie wywalało błąd javascriptu, wiec wywaliłem wszystkie skrypty i działa, ale nie wiem do czego oen były potrzebne

Ostatnio zmieniany przez gallus : 28.08.2004 o godz. 10:42
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2004, 22:53   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
karoluz - mam takie jedno smieszne pytanie, ogladasz te strony w zewnetrznym IE czy w tym wbudowanym we frontpage? bo u mnie objawy nie wystepuja [pozatym ze strona nadaje sie tylko do kosza w mojej, lekko juz fachowej ocenie ]

odpalilem jedita, wywalilem wszystkie te linijki i odpalilem strone w operze - pozatym ze jest brzydka i sie krzaczy to wyglada tak samo jak przed operacja...

frontpage sucks
Stary 29.08.2004, 08:16   #6
KarolluZ
Guru

Oczywiście, że stronke odpalam w zewnętrzym IE. A tak w ogóle czy jest jakaś różnica ?
Stary 29.08.2004, 11:25   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
KarolluZ nie jestem jakimś guru html ale szczerze radze napisz ją od nowa i na miłość boską nie używaj frontpage
Kiedyś miałem wątpliwą przyjemność poprawiania strony napisanej w tym czymś
dziewczyna kumpla miała zrobić stronkę na zaliczenie właśnie przy pomocy tego gówna
i coś tam nie działało.
Gdyby nie to, że to musiało być we frontpage to szybciej napisałbym tą stronkę od nowa bo poszukiwanie i poprawianie błędów zabrało mi ponad dzień czasu. Przy okazji wykasowałem chyba kilkaset (tak dobrze widzisz) kilkaset linijek kodu który nie robił nic poza tym, że sobie był (chociaż robił - powodował przyrost wagi strony oraz psuł ją bardzo jeżeli chodzi o standardy). Niestety nie mogłem wyciąć wszystkich zbędnych rzeczy bo wtedy to ten pseudo informatyk zorientowałby się, że to już nie front page

dlatego na prawdę możesz podpatrzeć źródło ale dla własnego dobra - nawet dla ewentualnych późniejszych poprawek - napisz ją od nowa - może się wydawać, że to zabierze o wiele więcej czasu ale uwierz - wprowadzanie poprawek do tego co namieszał front page na prawdę ostatecznie będzie trwało dłużej a na koniec najprawdopodobniej i tak się wkurzysz i zrobisz to od nowa

powodzenia

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: