Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ford Mondeo Mk II - Kilka pytan (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ford-mondeo-mk-ii-kilka-pytan-73336/)

zene_k 28.12.2010 10:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1135866)
Ponieważ tacy wygodniacy są w PL na szczęście mniejszością.
Automaty to skrzynie dla różowych blondynek w białych kozaczkach :]

Osobiście, ani nie wyglądam jak blondynka w białych kozaczkach, ani się tak nie czuję, więc może byś trochę pomyślał, zanim coś napiszesz.:>

Prawo jazdy mam od grubo ponad 20lat, przejechałem w tym czasie ponad 900tys. km.
W tej chwili mam auto z automatem, dokładnie to półautomat dwusprzęgłowy. W Mitsubishi taka skrzynia nazywa się SST, a w VW DSG. Jest to mój pierwszy samochód z taką skrzynia, ale nie ostatni.
Do takiej skrzyni to chyba trzeba po prostu dorosnąć, bo ja nie widzę w tej chwili żadnej przyjemności z mieszania lewarkiem zmiany biegów.

DejaVu 28.12.2010 05:06

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1135871)
Automaty są bardzo fajne, niestety trudne w naprawie, a samochód traci na osiągach.
W Ameryce, gdzie małolitrażowy samochód do niedawna to było V6 takiego znaczenia to nie ma, ale automatu w silniku 1.2 jakoś nie widze za bardzo :)
A te nowe dwusprzęgłowe skrzynie... pewnie jak padnie to auto wysyłają za granicę na naprawe :D

Jasne "manual rządzi", ale nie oszukujmy sie jak ktoś codziennie dojeżdża do pracy i stoi w korkach to można sie wreszcie wku***ć.
Jak trzeba postać kilka zmian świateł pod górkę to można pomarzyć o automacie podczas zabawy
sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec

To nie jest jazda :szczerb: W niektórych samochodach noga od sprzęgła boli.

W tym czasie posiadacz automatu ma: gaz..(ziewa).. gaz..(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz ...

zmień pracę-bo jak masz pod górkę to źle :sciana:

Patrix 27.12.2010 22:33

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1135872)
Ale chodziło im raczej o coś innego, niż zmieniania biegów głową...

To było właśnie tak nawiasem do m@x'a...
Proste życie prowadzą leniuchy, idąc dalej
leniuchy mało myślą bo nie lubią się wysilać
brak wysiłku skutkuje kiepskimi połączeniami neuronów w łepetynie
i potem taki Steve to wykorzystuje :D

Co do skrzyni biegów,
jak Ci taki pączek (tzn Amerykanin) wsiądzie do takiego wozu to dużo miejsca nie zostaje :taktak::P stąd automat.

Reetou 27.12.2010 22:17

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1135866)
zarazem gdzieś czytałem - rozleniwianie głowy szkodzi na starość :]

Ale chodziło im raczej o coś innego, niż zmieniania biegów głową...

sobrus 27.12.2010 22:14

Automaty są bardzo fajne, niestety trudne w naprawie, a samochód traci na osiągach.
W Ameryce, gdzie małolitrażowy samochód do niedawna to było V6 takiego znaczenia to nie ma, ale automatu w silniku 1.2 jakoś nie widze za bardzo :)
A te nowe dwusprzęgłowe skrzynie... pewnie jak padnie to auto wysyłają za granicę na naprawe :D

Jasne "manual rządzi", ale nie oszukujmy sie jak ktoś codziennie dojeżdża do pracy i stoi w korkach to można sie wreszcie wku***ć.
Jak trzeba postać kilka zmian świateł pod górkę to można pomarzyć o automacie podczas zabawy
sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec

To nie jest jazda :szczerb: W niektórych samochodach noga od sprzęgła boli.

W tym czasie posiadacz automatu ma: gaz..(ziewa).. gaz..(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz ...

Patrix 27.12.2010 22:00

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1135842)
A Amerykanie juz dawno dojrzeli do automatow... Osobiscie dziwi mnie brak popularnosci tego wygodnego rozwiazania w Europie...

Ponieważ tacy wygodniacy są w PL na szczęście mniejszością.
Automaty to skrzynie dla różowych blondynek w białych kozaczkach :]
Ale Ty lubisz 'think different' i 'simple (live)' więc wybaczam,
zarazem gdzieś czytałem - rozleniwianie głowy szkodzi na starość :]

U mnie w książce serwisowej punciaka 2 fl pisze niestety aby na popych nie brać bo się katalizator uszkadza - skoro tak piszą to tak jest, sprawdzać nie zamierzam ;)

ed hunter 27.12.2010 21:08

Biega o koszt automatycznej skrzyni i ewentualnej jej naprawy i o paliwo, którego samochód z automatem spala więcej. Te koszty dla Amerykanów nie mają znaczenia, liczy się wygoda.

loki7777 27.12.2010 20:49

O to ze sa tanie jak barszcz:) I maja to w nosie czy rozbija jednego wiecej jednego mniej.

DejaVu 27.12.2010 20:20

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl edu bo nie rozumiem OCB :>

ed hunter 27.12.2010 20:16

W USA większość samochodów nie jest dobrem luksusowym tak jak i benzyna, więc koszty nie mają takiego znaczenia...

czary2mary 27.12.2010 20:10

dzisiaj można obejrzeć nawet w TV te ich automaty w tańcu na drodze:D:haha:

DejaVu 27.12.2010 20:00

No tak :haha: lepiej wynaleźć pilot do telewizora/garażu bo to wygoda :taktak: zrobić/zjeść coś zdrowego? po co lepiej zamówić pizzę którą nam przyniosą pod drzwi-więc po co się ruszać :sciana: a że dupa rośnie i inne członki :> cóż tam Amerykanie są cool mają nawet skrzynie automatyczne w autach :taktak::taktak: po co wajchować ręką ??? pewnie i to ONI wynaleźli wibratory i lale dmuchane coby broń Borze nie trzeba było ruszać dupą :spoko:

M@X 27.12.2010 19:53

A Amerykanie juz dawno dojrzeli do automatow... Osobiscie dziwi mnie brak popularnosci tego wygodnego rozwiazania w Europie...

czary2mary 27.12.2010 18:25

Pasek zawsze może pęknąć albo przeskoczyć to wynika z zasady -widać że nigdy takiego czegoś nie miałeś -nie widziałeś .

Im wyższy bieg tym mniejsze ryzyko przeskoczenia ale zawsze jest ryzyko-dla tego zgodnie z zaleceniami producenta powinien rozrusznik uruchamiać silnik:)ale życie swoje

DejaVu 27.12.2010 17:50

ok' taka sytuacja,która pewnie przydarzyła się nie jeden raz każdemu z Was.:taktak: Miasto ,jedziemy sobie w korku i przy zmianie biegu z 2na3 wsadzamy 5 auto zdycha :sciana: co robimy:
A. wrzucamy 2 autko odpala(czyli na pych).
B.zatrzymujemy się(lub tocząc się)/kręcimy rozrusznikiem :>
Kolejna sytuacja już przy większej szybkości np.90/h podczas redukcji z 4biegu zamiast 5 wrzucamy 3 :sciana:duży moment obrotowy-można poważnie uszkodzić silnik? pasek może pęknąć? a może gumka :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:12.