![]() |
Cytat:
Prawo jazdy mam od grubo ponad 20lat, przejechałem w tym czasie ponad 900tys. km. W tej chwili mam auto z automatem, dokładnie to półautomat dwusprzęgłowy. W Mitsubishi taka skrzynia nazywa się SST, a w VW DSG. Jest to mój pierwszy samochód z taką skrzynia, ale nie ostatni. Do takiej skrzyni to chyba trzeba po prostu dorosnąć, bo ja nie widzę w tej chwili żadnej przyjemności z mieszania lewarkiem zmiany biegów. |
Cytat:
|
Cytat:
Proste życie prowadzą leniuchy, idąc dalej leniuchy mało myślą bo nie lubią się wysilać brak wysiłku skutkuje kiepskimi połączeniami neuronów w łepetynie i potem taki Steve to wykorzystuje :D Co do skrzyni biegów, jak Ci taki pączek (tzn Amerykanin) wsiądzie do takiego wozu to dużo miejsca nie zostaje :taktak::P stąd automat. |
Cytat:
|
Automaty są bardzo fajne, niestety trudne w naprawie, a samochód traci na osiągach.
W Ameryce, gdzie małolitrażowy samochód do niedawna to było V6 takiego znaczenia to nie ma, ale automatu w silniku 1.2 jakoś nie widze za bardzo :) A te nowe dwusprzęgłowe skrzynie... pewnie jak padnie to auto wysyłają za granicę na naprawe :D Jasne "manual rządzi", ale nie oszukujmy sie jak ktoś codziennie dojeżdża do pracy i stoi w korkach to można sie wreszcie wku***ć. Jak trzeba postać kilka zmian świateł pod górkę to można pomarzyć o automacie podczas zabawy sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec To nie jest jazda :szczerb: W niektórych samochodach noga od sprzęgła boli. W tym czasie posiadacz automatu ma: gaz..(ziewa).. gaz..(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz ... |
Cytat:
Automaty to skrzynie dla różowych blondynek w białych kozaczkach :] Ale Ty lubisz 'think different' i 'simple (live)' więc wybaczam, zarazem gdzieś czytałem - rozleniwianie głowy szkodzi na starość :] U mnie w książce serwisowej punciaka 2 fl pisze niestety aby na popych nie brać bo się katalizator uszkadza - skoro tak piszą to tak jest, sprawdzać nie zamierzam ;) |
Biega o koszt automatycznej skrzyni i ewentualnej jej naprawy i o paliwo, którego samochód z automatem spala więcej. Te koszty dla Amerykanów nie mają znaczenia, liczy się wygoda.
|
O to ze sa tanie jak barszcz:) I maja to w nosie czy rozbija jednego wiecej jednego mniej.
|
Mógłbyś rozwinąć swoją myśl edu bo nie rozumiem OCB :>
|
W USA większość samochodów nie jest dobrem luksusowym tak jak i benzyna, więc koszty nie mają takiego znaczenia...
|
dzisiaj można obejrzeć nawet w TV te ich automaty w tańcu na drodze:D:haha:
|
No tak :haha: lepiej wynaleźć pilot do telewizora/garażu bo to wygoda :taktak: zrobić/zjeść coś zdrowego? po co lepiej zamówić pizzę którą nam przyniosą pod drzwi-więc po co się ruszać :sciana: a że dupa rośnie i inne członki :> cóż tam Amerykanie są cool mają nawet skrzynie automatyczne w autach :taktak::taktak: po co wajchować ręką ??? pewnie i to ONI wynaleźli wibratory i lale dmuchane coby broń Borze nie trzeba było ruszać dupą :spoko:
|
A Amerykanie juz dawno dojrzeli do automatow... Osobiscie dziwi mnie brak popularnosci tego wygodnego rozwiazania w Europie...
|
Pasek zawsze może pęknąć albo przeskoczyć to wynika z zasady -widać że nigdy takiego czegoś nie miałeś -nie widziałeś .
Im wyższy bieg tym mniejsze ryzyko przeskoczenia ale zawsze jest ryzyko-dla tego zgodnie z zaleceniami producenta powinien rozrusznik uruchamiać silnik:)ale życie swoje |
ok' taka sytuacja,która pewnie przydarzyła się nie jeden raz każdemu z Was.:taktak: Miasto ,jedziemy sobie w korku i przy zmianie biegu z 2na3 wsadzamy 5 auto zdycha :sciana: co robimy:
A. wrzucamy 2 autko odpala(czyli na pych). B.zatrzymujemy się(lub tocząc się)/kręcimy rozrusznikiem :> Kolejna sytuacja już przy większej szybkości np.90/h podczas redukcji z 4biegu zamiast 5 wrzucamy 3 :sciana:duży moment obrotowy-można poważnie uszkodzić silnik? pasek może pęknąć? a może gumka :rotfl: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:12. |