Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ford Mondeo Mk II - Kilka pytan (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ford-mondeo-mk-ii-kilka-pytan-73336/)

Patrix 27.12.2010 22:33

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1135872)
Ale chodziło im raczej o coś innego, niż zmieniania biegów głową...

To było właśnie tak nawiasem do m@x'a...
Proste życie prowadzą leniuchy, idąc dalej
leniuchy mało myślą bo nie lubią się wysilać
brak wysiłku skutkuje kiepskimi połączeniami neuronów w łepetynie
i potem taki Steve to wykorzystuje :D

Co do skrzyni biegów,
jak Ci taki pączek (tzn Amerykanin) wsiądzie do takiego wozu to dużo miejsca nie zostaje :taktak::P stąd automat.

DejaVu 28.12.2010 05:06

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1135871)
Automaty są bardzo fajne, niestety trudne w naprawie, a samochód traci na osiągach.
W Ameryce, gdzie małolitrażowy samochód do niedawna to było V6 takiego znaczenia to nie ma, ale automatu w silniku 1.2 jakoś nie widze za bardzo :)
A te nowe dwusprzęgłowe skrzynie... pewnie jak padnie to auto wysyłają za granicę na naprawe :D

Jasne "manual rządzi", ale nie oszukujmy sie jak ktoś codziennie dojeżdża do pracy i stoi w korkach to można sie wreszcie wku***ć.
Jak trzeba postać kilka zmian świateł pod górkę to można pomarzyć o automacie podczas zabawy
sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec sprzęgło 1 gaz sprzęgło luz hamulec

To nie jest jazda :szczerb: W niektórych samochodach noga od sprzęgła boli.

W tym czasie posiadacz automatu ma: gaz..(ziewa).. gaz..(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz...(ziewa)...gaz ...

zmień pracę-bo jak masz pod górkę to źle :sciana:

zene_k 28.12.2010 10:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1135866)
Ponieważ tacy wygodniacy są w PL na szczęście mniejszością.
Automaty to skrzynie dla różowych blondynek w białych kozaczkach :]

Osobiście, ani nie wyglądam jak blondynka w białych kozaczkach, ani się tak nie czuję, więc może byś trochę pomyślał, zanim coś napiszesz.:>

Prawo jazdy mam od grubo ponad 20lat, przejechałem w tym czasie ponad 900tys. km.
W tej chwili mam auto z automatem, dokładnie to półautomat dwusprzęgłowy. W Mitsubishi taka skrzynia nazywa się SST, a w VW DSG. Jest to mój pierwszy samochód z taką skrzynia, ale nie ostatni.
Do takiej skrzyni to chyba trzeba po prostu dorosnąć, bo ja nie widzę w tej chwili żadnej przyjemności z mieszania lewarkiem zmiany biegów.

Oktawian89 28.12.2010 11:00

Automat jest jak najbardziej wygodny ... Wszystko byłoby ok gdyby nie idąca za automatem ekonomia , mówię o starych skrzyniach.

Bo DSG i pokrewne to już bajka :D nic tylko jeździć.

Patrix 28.12.2010 13:56

Koszty, koszty!
Manuala naprawę sam z kolegą w garażu, tylko części kupić a automatu to już niestety nie.

ed hunter 28.12.2010 14:14

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1135962)
Koszty, koszty!
Manuala naprawę sam z kolegą w garażu, tylko części kupić a automatu to już niestety nie.

No to gratuluję wiedzy i sprzętu w tym garażu. ;)

Automatem jeździ się wyśmienicie, nie miałem wielu okazji, ale i tak mi się to spodobało baaaardzo!
Szczególnie automat w Mercedesie, jeden, to była Beczka 280E, drugi, to 500 dwudrzwiowy, też stary, ale dawno to było, miał przełącznik na sport, sama radość. Maleńka Toyota sprowadzona z USA, pomimo tylko 3 biegów, też dawała radość z jazdy w mieście, najgorzej sprawdzał się 3 litrowy Ford Taurus, bo był wołem.
Jeździłem jeszcze jakąś furgonetką Plymouth, tam ta automatyczna skrzynia robiła tylko taką różnicę, że trafiałem nogą w pustą podłogę przy hamowaniu, bo odruchowo chciałem wcisnąć sprzęgło.

Ogólnie automat, to świetna sprawa, ale jak każda świetna sprawa kosztuje. Napierniczanie się czy to mądre, czy nie, ma taki sam sens jak kłócenie się, czy ABS ma sens. :]

DejaVu 28.12.2010 16:02

mięczaki i gieje :>

czary2mary 28.12.2010 16:23

Tak:ysz:
Przeciętny mieszkaniec USA ucieknie, gdy zobaczy manualną skrzynię biegów.;)

DejaVu 28.12.2010 16:27

Bo to mięczaki są :taktak: teraz napadało im 50cm.śniegu i od razu paraliż :haha:
Z ciekawości pytam-jak takim automatem jeździ się/wyjeżdża z głębokiego śniegu ???

czary2mary 28.12.2010 16:30

Jak nie ma ESP i zimowego trybu to nigdzie nie pojedziesz:haha:

rycho 28.12.2010 16:31

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1135927)
...W tej chwili mam auto z automatem....

Wygląda na to, że jesteś giejem i o tym nie wiesz...

zene_k 28.12.2010 17:03

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1135989)
Wygląda na to, że jesteś giejem i o tym nie wiesz...

Na to wygląda...:P

Mam ESP, zimowy tryb i napęd na 4 buty, więc...:P
:spoko:

Patrix 28.12.2010 17:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1135964)
No to gratuluję wiedzy i sprzętu w tym garażu. ;)

Nie przeceniaj mnie...
Kolega mechanik (wiedza) ja od czarnej roboty jestem :D
Garaż też jego a że on mechanik to ma tam trochę ponadprzeciętnie.
Wolę do znajomego podjechać jemu dać w łapę (przy okazji taniej) no i trochę zabawy (przy piwie) i pewność, że jest dobrze.

joujoujou 28.12.2010 17:33

Zen_kowego lancerka nie ma co porównywać do "cywilnych" automatów. :spoko:

Sam bym sobie chętnie zafundował autko z tego rodzaju skrzynią. :ja_chce:

Tym bardziej, że to Made in Japan. :tak!:

ed hunter 28.12.2010 17:33

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1135984)
Tak:ysz:
Przeciętny mieszkaniec USA ucieknie, gdy zobaczy manualną skrzynię biegów.;)

Przeciętny mieszkaniec naszego kraju klęknie na kolana obydwoma kolanami :P przed obsługą klimatyzatora pokojowego. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:20.