![]() |
Cytat:
Proste życie prowadzą leniuchy, idąc dalej leniuchy mało myślą bo nie lubią się wysilać brak wysiłku skutkuje kiepskimi połączeniami neuronów w łepetynie i potem taki Steve to wykorzystuje :D Co do skrzyni biegów, jak Ci taki pączek (tzn Amerykanin) wsiądzie do takiego wozu to dużo miejsca nie zostaje :taktak::P stąd automat. |
Cytat:
|
Cytat:
Prawo jazdy mam od grubo ponad 20lat, przejechałem w tym czasie ponad 900tys. km. W tej chwili mam auto z automatem, dokładnie to półautomat dwusprzęgłowy. W Mitsubishi taka skrzynia nazywa się SST, a w VW DSG. Jest to mój pierwszy samochód z taką skrzynia, ale nie ostatni. Do takiej skrzyni to chyba trzeba po prostu dorosnąć, bo ja nie widzę w tej chwili żadnej przyjemności z mieszania lewarkiem zmiany biegów. |
Automat jest jak najbardziej wygodny ... Wszystko byłoby ok gdyby nie idąca za automatem ekonomia , mówię o starych skrzyniach.
Bo DSG i pokrewne to już bajka :D nic tylko jeździć. |
Koszty, koszty!
Manuala naprawę sam z kolegą w garażu, tylko części kupić a automatu to już niestety nie. |
Cytat:
Automatem jeździ się wyśmienicie, nie miałem wielu okazji, ale i tak mi się to spodobało baaaardzo! Szczególnie automat w Mercedesie, jeden, to była Beczka 280E, drugi, to 500 dwudrzwiowy, też stary, ale dawno to było, miał przełącznik na sport, sama radość. Maleńka Toyota sprowadzona z USA, pomimo tylko 3 biegów, też dawała radość z jazdy w mieście, najgorzej sprawdzał się 3 litrowy Ford Taurus, bo był wołem. Jeździłem jeszcze jakąś furgonetką Plymouth, tam ta automatyczna skrzynia robiła tylko taką różnicę, że trafiałem nogą w pustą podłogę przy hamowaniu, bo odruchowo chciałem wcisnąć sprzęgło. Ogólnie automat, to świetna sprawa, ale jak każda świetna sprawa kosztuje. Napierniczanie się czy to mądre, czy nie, ma taki sam sens jak kłócenie się, czy ABS ma sens. :] |
mięczaki i gieje :>
|
Tak:ysz:
Przeciętny mieszkaniec USA ucieknie, gdy zobaczy manualną skrzynię biegów.;) |
Bo to mięczaki są :taktak: teraz napadało im 50cm.śniegu i od razu paraliż :haha:
Z ciekawości pytam-jak takim automatem jeździ się/wyjeżdża z głębokiego śniegu ??? |
Jak nie ma ESP i zimowego trybu to nigdzie nie pojedziesz:haha:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam ESP, zimowy tryb i napęd na 4 buty, więc...:P :spoko: |
Cytat:
Kolega mechanik (wiedza) ja od czarnej roboty jestem :D Garaż też jego a że on mechanik to ma tam trochę ponadprzeciętnie. Wolę do znajomego podjechać jemu dać w łapę (przy okazji taniej) no i trochę zabawy (przy piwie) i pewność, że jest dobrze. |
Zen_kowego lancerka nie ma co porównywać do "cywilnych" automatów. :spoko:
Sam bym sobie chętnie zafundował autko z tego rodzaju skrzynią. :ja_chce: Tym bardziej, że to Made in Japan. :tak!: |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:20. |