![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Łączenie skryptów php
hey
![]() Mam mały problem posiadam dwa gotowe skrypty, które chciałbym umieścić w jednym pliku ![]() Pierwszy skrypt odpowiada za logowanie do strony, a drugi za wyświetlanie katalogów/plików na serwerze problem jest taki, że jeżeli umieściłbym obydwa skrypty w różnych plikach to możliwe byłoby pominięcie logowania przez wpisanie adresu skryptu drugiego. No i teraz pojawia się problem - jak połączyć obydwa skrypty tak aby znajdowały się w jednym pliku i przejście do przeglądana katalogów/plików było możliwe dopiero po wpisaniu prawidłowych danych ![]() Skrypt 1 Kod PHP:
Kod PHP:
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
:}
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
A nie mo***380;na zrobi***263; jakiego***347; if-a ***380;eby dopiero po podaniu loginu i has***322;a wrzyca***322; do dalszej cz***281;***347;ci kodu.
if ( login == jestOK and pass == jestOK) { i tutaj kod od uploadu } else { b***322;***261;d } Da si***281; to zrobi***263; w dw***243;ch plikach, wrzucasz w pliku gdzie masz upload j***261;***347; zmienn***261; kt***243;r***261; ustawiasz w pliku z logowaniem i sprawdzasz j***261; w uploadzie czy jest poprawna, mo***380;na to zrobi***263; r***243;wnie***380; na sesjach. php.net/docs
![]() |
#3 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kod:
<?php if (!isset($PHP_AUTH_USER)) { header('WWW-Authenticate: Basic realm="Tajne miejsce"'); header('HTTP/1.0 401 Unauthorized'); exit; } else if (isset($PHP_AUTH_USER)) { $plik = "/sciezka/do/hasla.txt"; $fp = fopen($plik, "r"); $zawartosc = fread($fp, filesize($plik)); fclose($fp); $linia = explode("\n", $zawartosc); $i = 0; while($i <= sizeof($linia)) { $dane = explode(":", $linia[$i]); if (($dane[0] == "$PHP_AUTH_USER") && ($dane[1] == "$PHP_AUTH_PW")) { $auth = 1; break; } else { $auth = 0; } $i++; } if ($auth != "1") { header('WWW-Authenticate: Basic realm="Tajne miejsce"'); header('HTTP/1.0 401 Unauthorized'); echo 'Brak dostępu'; exit; } } ?> Kod:
require_once('sciezka/do/logowania.php'); ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Wielkie dzi***281;ki
![]() ![]() Niestety nie wiem dlaczego jest problem z logowaniem, tzn loguje si***281; tylko na ostatni na li***347;cie login/has***322;o - czyli np. wygl***261;da to tak Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez gallus : 11.07.2006 o godz. 16:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Mnie ciekawi dlaczego ta petla kreci sie od 0 do sizeof($linia) wlacznie, skoro $linia[sizeof($linia)] jest chyba poza zakresem (o ile to dziala tak jak w C).
Ja bym jeszcze na poczaku dal po $i=0; rowniez $auth=0, bo pewnie po naprawieniu warunku petli trzeba bedzie sie zabezpieczyc przed tym, ze petla sie nie obroci ani razu. A dlaczego nie dziala - nie wiem. Moze break w php dziala jakos dziwnie ![]() EDIT: BTW - ten plik nie ma na koncu nowej linii? Bo jezeli tak, to tez Ci sie wywali pod koniec (jak petla nie odnajdzie hasla i dojdzie do konca). EDIT2: Hmm, a moze jeszcze sprawdz czy dobrze sie przekopiowaly klamerki ... Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 11.07.2006 o godz. 18:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Forum chyba obcina ostatni***261; pust***261; linijk***281;, ale sam j***261; wstawi***322;em, a co do skopiowania to chyba wszystko ok...
Po dostawieniu po $i=0; $auth=0, pojawi***322;a si***281; jedynie bia***322;a strona ![]() Ostatnio zmieniany przez gallus : 11.07.2006 o godz. 18:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
chodzilo mi o to czy plik /sciezka/do/hasla.txt nie ma na koncu nowej linii.
Tak czy inaczej powinno dzialac z tego co widze ... EDIT... zreszta zeby zrobic debuggowanie to trzeba w roznych miejscach powypisywac na ekran rozne rzeczy, wiec powypisuj sobie w roznych miejscach wartosci roznych zmiennych i bedziesz wiedzial co jest nie tak. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 11.07.2006 o godz. 18:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Witam po raz kolejny
![]() Ma mały problem ze skryptem, który napisałem po kilku godzinach spędzonych przy kursach php... skrypt ten ma porównywać login i hasło znajdujące się w bazie danych z danymi wprowadzanymi do formularza. Niestety mój skrypt nie działa i wydaje mi się, że wiem dlaczego ale nie wiem jak to poprawić... prawdopodobnie w poniższym fragmęcie tkwi błąd ponieważ karzę nim szukać w bazie danych ze zmiennych co chyba jest nie wykonalne... więc może zna ktoś jakiś lepszy sposób na porównanie tych danych? ![]() Kod:
$user1 == "SELECT name FROM users WHERE name='$userA'"; $pass1 == "SELECT pass FROM users WHERE pass='$passA'"; Kod PHP:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kod PHP:
|
![]() |