Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Formula 1 - sezon 2011 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/formula-1-sezon-2011-a-87361/)

Reetou 12.06.2011 18:21

Zobaczymy... Ale Vetel jest niezły na mokro, więc nic to nie powinno zmienić. Zapuszczam nagrywanie i obejrzę sobie wieczorkiem co się wydarzy...

joujoujou 12.06.2011 18:12

Wygląda na to, że Kanada będzie na mokro. http://img217.imageshack.us/img217/4474/deszczykrd4.gif

:mruga:

yahol 23.05.2011 15:10

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1162967)
Oczywiście ja zwróciłem. :taktak:
Zresztą, nie chwaląc się, przewidziałem ten wyczyn. :fiu:
http://forum-laptopy.info.pl/viewtop...?p=20604#20604

Ło! Matko!
Na laptokach??? :)

demek 23.05.2011 13:53

a ja sadze, ze kubica by mocniej punktowal niz obecni kierowcy

wroci w przyszlym sezonie, nie sadze zeby kolejny sezon musial sie leczyc

joujoujou 23.05.2011 13:49

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1162964)
Oczywiście nikt nie zwrócił uwagi na wyczyn Nicka :)
[...]

Oczywiście ja zwróciłem. :taktak:

Ale to było w telewizji, więc kto chciał, ten widział. :P

Zresztą, nie chwaląc się, przewidziałem ten wyczyn. :fiu:

http://forum-laptopy.info.pl/viewtop...?p=20604#20604

:czytaj:

yahol 23.05.2011 13:38

Oczywiście nikt nie zwrócił uwagi na wyczyn Nicka :)
Z 24 na 8 miejsce,to jest jednak wyczyn. I do tego pokonał Pietie :) który był 11.
No ale Kubica pewnie by z 24 wygrał wyścig "w cuglach" wiec......
Będzie rewelacją gdy Kubica w ogóle wróci do wyścigów.
IMHO - przynajmniej na 2 lata jest out, a później w jakimś słabszym zespole, lub rajdy.

demek 23.05.2011 13:28

a po co ma startowac?

joujoujou 23.05.2011 13:27

http://www.sport.pl/F1/1,96398,96476...m_sezonie.html

:smutny:

Chociaż wierzę, że to tylko plotki. :>

joujoujou 22.04.2011 00:06

Wywiad z Robertem Kubicą:

http://f1.pl/Artykul.82+M50cebf2bd24.0.html

Jarson 18.04.2011 20:44

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1157404)
Za bardzo nie mieli jak przytrzymać. Ok sekundy za nim jechał Vettel... zatrzymaliby, Button by sie zestresowal i zgasił auto... i cały wyścig Vettela poszedłby sie... kochać :D

Racja, dopiero na powtórce to zobaczyłem :)

demek 17.04.2011 19:52

widzielismy jak nick byl lepszy po miejscach gdy jezdzili razem...
:D

grzeniu 17.04.2011 19:00

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1157359)
Oj Grzeniu!
Małostkowa niechęć wyłazi ci z posta!
Bo Nick jest lepszy od Robertusia.
Lepszy bo jeździ, a tamten w szpitalu i nie wiadomo czy będzie.
Rozsadek i rozwaga zwycięża.
I to cie boli.

Oj Jasiu.
Żadna tam małostkowa niechęć, widziałeś wyścig?
Ribili Nicka jak chcieli dzisiaj, nie tylko czołówka, i to jest fakt. Może w bolidzie coś nie grało, nie wiem, ale rodził sobie gorzej od Pietrowa.
Tematy Kubicy, póki co, nie ma więc nie ma co gdybać.

SpeedFreaK 17.04.2011 18:19

Za bardzo nie mieli jak przytrzyma***263;. Ok sekundy za nim jecha***322; Vettel... zatrzymaliby, Button by sie zestresowal i zgasi***322; auto... i ca***322;y wy***347;cig Vettela poszed***322;by sie... kocha***263; :D

Jarson 17.04.2011 14:41

@Yahol
Biorąc pod uwagę stan obecny, to Nick rzeczywiście jest lepszy, bo Robert póki co za kółkiem nie mógłby zasiąść. Co nie zmienia faktu, że gdyby nie wypadek to niemal na pewno radziłby sobie lepiej.

@SpeedFreak
Gdyby byli dziadami, to jeszcze by go przetrzymali chwilę, mieli jeszcze sekundę czy dwie na to. No ale żeby pomylić niebieski z czerwonym to się trzeba nieźle zagapić :)

SpeedFreaK 17.04.2011 14:30

Dobry wyścig :D
Button pomylił boksy :rotfl:

yahol 17.04.2011 10:58

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1157346)
Nickusia walą jak chcą,

Oj Grzeniu!
Małostkowa niechęć wyłazi ci z posta!
Bo Nick jest lepszy od Robertusia.
Lepszy bo jeździ, a tamten w szpitalu i nie wiadomo czy będzie.
Rozsadek i rozwaga zwycięża.
I to cie boli.

andrzejj9 17.04.2011 10:57

Nie można..

Z większą pewnością niż ostatnio zaczynam się naprawdę przekonywać, że Formuła w końcu stała się ciekawa :) Jeszcze z jeden, dwa takie wyścigi i zacznie mnie ten sport naprawdę interesować.

grzeniu 17.04.2011 10:11

16 kółek do końca...to nie jest wyścig renault.
Nickusia walą jak chcą, a Witia jak to Witia - średnio na jeża.
Emocji jednak wyścigowi odmówić nie można.

joujoujou 17.04.2011 08:48

10 minut do startu - samochody stoją już na swoich miejscach na prostej start-meta - tamże mechanicy McLarena gorączkowo próbują znaleźć przyczynę zalewania silnika w bolidzie Hamiltona.

Jarson 16.04.2011 15:58

Taktyka niczego sobie przy założeniu, że wszystko będzie ok. Skoro zespół ma nadzieję na poprawne przejechanie przez bolid całego wyścigu liczącego kilkadziesiąt okrążeń, to tym bardziej może takie żywić co do jednego okrążenia. A teraz oni będą raczej na Pietrova chuchać i dmuchać, żeby dojechał do mety - stąd akcent na oszczędzanie opon może przybierać poziom wręcz absurdalny...

Vettela przesadzić do wolniejszego bolidu i od razu zrobiłoby się ciekawiej :]

Reetou 16.04.2011 11:38

Strasznie mocne widać czuje się Lotus Renault skoro wypuszcza zawodnika na tylko 1 okrążenie. Ja rozumiem, że trzeba oszczędzać opony, ale jeśli takie coś wchodzi w grę, to wypuszczają bolka zaraz po rozpoczęciu sesji, a nie w ostatnich minutach. Jak coś się wydarzy, to będzie mógł zrobić jeszcze jedno okrążenie. A tak życzę szczęścia w pogoni za podium z 16 pozycji.

Vettel - kurcze, to staje się nudne... Ponad 0,7 sek. przewagi.

joujoujou 16.04.2011 09:32

Pierwszy raz od bardzo dawna emocjonowałem się kwalifikacjami, szczególnie końcówką Q2 - kiedy na 2:02 do końca, po awarii bolidu Petrowa, czerwonej fladze i wznowieniu nastąpiła zgadywanka - zdąży, nie zdąży? :zongluje:

Wśród jedenastu bodaj szczęśliwców był też Heidfeld, który dzięki temu odbył swe jedyne w Q2 liczone okrążenie - zagrywka się jednak nie udała i do Q3 nie awansował.

Pole position (cóż za niespodzianka :] ) - Vettel.

andrzejj9 10.04.2011 13:07

To używanie tylko w określonym miejscu i tylko w określonym czasie jest dosyć sztuczne i to akurat niezbyt mi się podoba. Ale w całych wyścigach w ogóle więcej się dzieje, więcej jest zmian i generalnie jest po co oglądać (a nie, że dwie minuty po starcie można wyłączyć telewizor). Fakt, że największy w tym udział szybko zużywających się opon.

Jarson 10.04.2011 12:42

Cóż, a media po jednym wyścigu już prawie uczyniły go objawieniem tego sezonu...

Mi jak zwykle się podobało :) Z tym ruchomym tylnym skrzydłem to trochę przesada, ale przynajmniej wreszcie widać, że to się sprawdza, o ile zostanie użyte bezbłędnie i wraz z KERS. Ale zrobili poprawkę po Australii, znacznie wydłużyli obszar na którym można to stosować, teraz jest to możliwie najdłuższa prosta.

yahol 10.04.2011 12:21

Nuda i wyścigi wózków widłowych!!!
F1 idzie w kierunku wesołego miasteczka i objazdowego cyrku z klaunami.
Przepisy idiotyczne - zezwolenia na użycie....KERS-y smersy, ekologia - parodia wyścigów.

Natomiast Witja - po prostu mnie rozczulił, urywając kierownice :)

andrzejj9 10.04.2011 11:50

hmm.. jeszcze trochę i będę musiał stwierdzić, że te zmiany w Fomule wyszły jej na dobre. Nawet bez Roberta wyścigi zaczynają być ciekawe i ogląda się je z zainteresowaniem. Coś dziwnego jak na ten sport ;)

Swoją drogą to obydwa podia w tym sezonie właściwie takie same - Red Bull, Maclaren i Renault :)

demek 09.04.2011 09:58

q1 via live timing, q2 i q3 juz bede w tv ogladal

joujoujou 09.04.2011 09:19

Eddie Jordan znów ciekawie wygląda - koszula w duże, różowe grochy + różowe okulary na nosie. :haha:

ynsiwy 27.03.2011 09:48

W ko***324;cu urozmaicili opraw***281; graficzn***261; i pokazuj***261; pr***281;dko***347;ci. Wy***347;cig ca***322;kiem ca***322;kiem i ***322;adne obrazki na koniec wzgl***281;dem Roberta:)

demek 27.03.2011 09:38

pudlo dla niego
bardzo ladnie
:)

andrzejj9 27.03.2011 09:26

No i obejrzałem.. (znaczy się jeszcze oglądam ;) )

I wygląda na to, że w tym sezonie będziemy dopingowali Petrova :)

andrzejj9 26.03.2011 19:59

W Polsacie chyba bezsenną noc będą mieli w oczekiwaniu, jak bardzo na łeb na szyję spadnie oglądalność bez Kubicy..

Sam nie wiem, czy będę oglądał.. Może z rozpędu jeszcze na pierwszy wyścig wstanę i ciekawości zobaczę.. Ale ciekawość byłaby większa z pewną zmianą za kierownicą jednego z bolidów...

Reetou 26.03.2011 18:57

No to zaczynamy jeździć :jeep:

Vettel - jestem pod wrażeniem, objechał wszystkich o 0,8s. !

Heidfeld dał ostro dolną część pleców, tym bardziej że Pietrow wjechał na 6 miejsce - bardzo ładnie. Aż żal ściska to i owo co Robert mógłby zrobić w tym samochodzie.

McLaren pozbierał się ładnie po problemach w przedsezonowych testach, bardzo ładnie pokazali się nowicjusze w F1, Perez w Sauberze 13-ty w kwalifikacjach.

Schumacher chyba jednak nie wróci do dawnej formy, nie wiem, po co mu to było.

SpeedFreaK 22.02.2011 12:09

Nie ma co sie dziwić. W obecnej sytuacji nikn nie byłby w stanie zapewnić bezpiecznego przebiegu GP.

Reetou 21.02.2011 22:07

Inauguracja sezonu w Bahrajnie odwołana, czyli sezon wystartuje dopiero 27 marca w Australii :(

AleX69 08.02.2011 20:56

wizualizacja wizualizacja - tyle ze barierka zagiela sie przez srodek samochodu jak agrafka ...
moze rzeczywiscie jakis pastuch pozyczyl sruby z bariery do swojego fiata

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/26222/Italy_...p-sa.pl_3.jpeg

!edyta
a sledztwo toczy sie w sprawie a nie przeciwko

Reetou 08.02.2011 20:29

Prokuratura będzie rekonstruować wypadek. Jestem ciekaw tej rekonstrukcji, bo z symulacji wyżej wynika, że gdyby nie to połączenie barierki, a właściwie jego brak, to najprawdopodobniej do wypadku w ogóle by nie doszło, zdarli by tylko trochę lakieru i stracili kilka sekund. Tylko ile ta symulacja ma wspólnego z rzeczywistością...

demek 08.02.2011 20:14

ale to on moze byc winny za obrazenia a nie wypadek

Reetou 08.02.2011 20:01

A może baran, co zostawił niezabezpieczone, niepołączone dwie taśmy barierki? Bo tak słyszałem...

simian raticus 08.02.2011 19:52

A jakie śledztwo tutaj potrzebe? Sam się Kubica uszkodził zapewne! Kierowca czy pilot bardziej winni? A może obydwaj na raz?

AleX69 08.02.2011 16:22

byly podobno dwie kamery jedna z przodu druga z tylu (pewnie w srodku) samochodu
jak sadze pomocne beda w sprawie toczacego sie sledctwa

patrzac na wizualizacje samego wypadku to cud ze nikt nie zginal

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/26222/Italy_...p-sa.pl_3.jpeg

a tu filmik z samochodu startujacych chwile za robertem sylvii i giuseppe

povero ...

Prezesik 08.02.2011 11:50

Tutaj jest o tej śpiączce.

http://www.rmf24.pl/raport-wypadek-k...nej,nId,322734

Cytat:

"Został ponownie wprowadzony w stan śpiączki na kolejne 24 godziny. Lekarze chcą zastanowić się, jakie kroki powinni podjąć" - napisano na oficjalnej witrynie teamu Kubicy. Specjaliści nie wykluczają kolejnych zabiegów.
Przez chwilę ta informacja była na gazecie, ale szybko ją zdjęli.

demek 08.02.2011 10:54

a chyba w esce rock bylo albo rmf, nie wiem co lecialo

no i faktycznie nigdzie o czyms takim nie mowia

zene_k 08.02.2011 10:44

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1144142)
Maryja, a potwierdzone przez telewizje Trwam :taktak:

Tak właśnie myślałem:fiu:

icemac 08.02.2011 10:37

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1144139)
W jakim radiu, bo żadna stacja telewizyjna tego nie potwierdza:>

Maryja, a potwierdzone przez telewizje Trwam :taktak:

zene_k 08.02.2011 10:34

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1144126)
w radiu powiedzieli, ze wprowadzili go znow w spiaczke, na 24h tym razem...a wczoraj mowili, ze juz nie planuja tego robic...

W jakim radiu, bo żadna stacja telewizyjna tego nie potwierdza:>

demek 08.02.2011 08:59

w radiu powiedzieli, ze wprowadzili go znow w spiaczke, na 24h tym razem...a wczoraj mowili, ze juz nie planuja tego robic...

mocuk 07.02.2011 18:42

KUBICA WRACAJ DO ZDROWIA :(

demek 07.02.2011 14:08

no wychodzi, ze bylo nawet gorzej niz podawano

andrzejj9 07.02.2011 14:00

Tutaj też trochę na temat tego, w jakim stanie był:
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Leka...wiadomosc.html

Czyli naprawdę wyglądało to źle (i dalej jest nadzwyczaj poważne). Niektórzy chcieli już go na tor przywracać, a tu w ogóle nie było wiadomo, czy on to przeżyje, a jeśli to jakie będą konsekwencje. Chyba w sumie dobrze, że na początku nie wiedzieliśmy wszystkiego..

demek 07.02.2011 10:40

http://sport.onet.pl/f1/sokol-prawda...wiadomosc.html

Cytat:

Prawda jest taka, że Robert walczył o życie. Kiedy został przetransportowany do szpitala, po długiej i niezbyt sprawnej akcji ratunkowej, lekarze przede wszystkim zajęli się utrzymaniem go przy życiu, a nie leczeniem obrażeń, których doznał w wypadku

Zetoxa 07.02.2011 09:58

są kontrakty tak napisane,
że np. taki koszykarz NBA połamie sie na nartach, to płaci klubowi ciężka karę,
BMW miało taki zapis z Kubicą,
Renault dał dupy i tyle k***a

demek 07.02.2011 08:57

jesli bedzie musial stracic pol sezonu to w ogole w tym roku nie pojezdzi, nie wejdzie pozniej w rytm. no ale poki co gdybanie jeszcze. powiedza cos oficjalnie to bedzie mozna dyskutowac

andrzejj9 07.02.2011 08:50

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1143898)
To nie chodzi o to czy on go lubi czy nie. Yahol ma rację. Rajdy to nie jest gra w kręgle gdzie w najgorszym wypadku można stracić paznokieć. F1 to nie podwórkowe wyścigi kapsli. A Kubica był tym na którym chcieli oprzeć swoje dążenia do zwycięstwa w klasyfikacji.

Teraz postaw się w sytuacji faceta który inwestuje kilkaset milionów euro i opiera to na jednym gościu który się rozwala na miesiąc przed sezonem i na tydzień przed bardzo ważnymi testami auta którego testować w trakcie sezonu nie można.

Co z tego, że Kubica jest super, hiper, turbo, świetny, skoro leży w szpitalu i na 100% nie wystartuje w kilku pierwszych GP minimum?

Może i wypadek nie był winą Kubicy, ale to teraz nie ma najmniejszego znaczenia. Winę za obecną sytuację ponosi osoba która się zgodziła na taki a nie inny zapis w kontrakcie. Kubica tylko wykorzystał swoją mocną pozycję negocjacyjną, też nie do końca chyba zdając sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji.

To wszystko prawda. Ale znowu - piszesz z punktu widzenia osoby, dla której Formuła 1 jest najważniejsza. Dla Kubicy najwyraźniej nie była. I choć nie umniejszałbym tu jego winy w tym co się stało (a bardziej - w stworzeniu w ogóle możliwości takiego wypadku) to nawet z tego, co piszesz jednoznacznie wynika, że to właśnie ta osoba (te osoby), które tak dużo w niego zainwestowały powinny być najbardziej zainteresowane jego bezpieczeństwem. A tym samym zabronić mu takiego ryzyka. Ale.. łatwo się ocenia po fakcie.

Przy okazji - z jednych z ostatnich informacji:

Operacja Kubicy zakończona sukcesem
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Oper...wiadomosc.html

Cytat:

- Sytuacja była niewątpliwie poważna. Dłoń była niemal amputowana i wszystko zrekonstruowaliśmy przed złożeniem złamań. Potem pracowaliśmy nad połączeniem mięśni i nerwów. Operacja zakończyła się pomyślnie. Nie mogę zbyt wiele prognozować, ale jestem umiarkowanym optymistą. Kubica powinien odzyskać pełną sprawność dłoni dla funkcji życiowych. Być może będzie mógł nawet kontynuować pracę kierowcy. Ale to wymaga czasu. Rehabilitacja może nawet potrwać cały rok. Ogólnie wszystko przebiegło dobrze - serwis autoklub.pl cytuje słowa doktora Igora Rossello
Czyli jednak sprawa była (jest) bardzo poważna. Niemal amputowana dłoń, to nie kilka złamań (też poważnych), ale naruszona większość nerwów, mięśni, ścięgien itp. Szczęście w nieszczęściu prawdopodobnie, że namiejscu był ten specjalista, który mógł się tym odpowiednio zająć. Pytanie, czy to okaże się wystarczające.

Wszędzie głosy, ile wyścigów Kubica opuści, jak szybko to nadrobi itp. A tu widać, że nic nie jest jeszcze przesądzone i wcale nie jest jeszcze pewne, że odzyska sprawność na tyle, żeby móc się dalej ścigać.. Wszystko dopiero się rozstrzygnie.

Patrząc pozytywniej - jeśli jednak wszystko będzie w porządku, to myślę, że Kubica wróci 'do gry' szybciej niż po roku. Myślę, że w takim przypadku byłaby to kwestia kilku miesięcy, bo to jednak są twardzi zawodnicy i szybko się z różnych obrażeń wylizują. Żeby tylko miał na to szansę..

demek 07.02.2011 08:19

czyli wina lezy po stronie kubicy i teamu, on chcial jezdzic w rajdach a oni sie zgodzili. sa winni po rowno

pops 06.02.2011 23:20

To nie chodzi o to czy on go lubi czy nie. Yahol ma rację. Rajdy to nie jest gra w kręgle gdzie w najgorszym wypadku można stracić paznokieć. F1 to nie podwórkowe wyścigi kapsli. A Kubica był tym na którym chcieli oprzeć swoje dążenia do zwycięstwa w klasyfikacji.

Teraz postaw się w sytuacji faceta który inwestuje kilkaset milionów euro i opiera to na jednym gościu który się rozwala na miesiąc przed sezonem i na tydzień przed bardzo ważnymi testami auta którego testować w trakcie sezonu nie można.

Co z tego, że Kubica jest super, hiper, turbo, świetny, skoro leży w szpitalu i na 100% nie wystartuje w kilku pierwszych GP minimum?

Może i wypadek nie był winą Kubicy, ale to teraz nie ma najmniejszego znaczenia. Winę za obecną sytuację ponosi osoba która się zgodziła na taki a nie inny zapis w kontrakcie. Kubica tylko wykorzystał swoją mocną pozycję negocjacyjną, też nie do końca chyba zdając sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji.

andrzejj9 06.02.2011 21:48

Myślę, że jednak ciągle za wcześnie na pełny optymizm. Nawet jeśli ręka będzie sprawna, na co wszyscy mamy nadzieję, to w przypadku formuły i obsługi kierownicy ta sprawność musi być 100 procentowa. To nie wystarczy, że będzie mógł normalnie używać ręki - wszystkie reakcje nerwowe i ruchy fizyczne muszą być błyskawiczne i precyzyjne. Nie znam się na chirurgii, ale jeśli mowa cały czas jest o długich operacjach (zakończonej pierwszej i teraz kolejnej) to znaczy, że te różne nerwy i mięśnie były pouszkadzane. Pytanie na ile oraz kiedy i czy w ogóle wrócą one do pełnej sprawności. Pełnej nie tylko z punktu widzenia codziennego używania ręki (dłoni), ale także pełnego z punktu widzenia sytuacji trochę ekstremalnych, jakimi niewątpliwie są wyścigi formuły. Mam nadzieję, że będzie dobrze, ale wątpliwości i obaw mam dużo.

@ yahol

Ewidentnie nie lubisz Kubicy, co udowodniłeś już nie raz. Z tą nieodpowiedzialnością masz nawet częściowo rację, ale oceniasz ze swojego punktu widzenia. Jak wynika z chociażby dzisiaj przytaczanych wypowiedzi Kubicy i nie tylko, wyścigi rajdowe były i są jego pasją. Formuła niekoniecznie, wręcz bym powiedział, że ona jest to zarabiania pieniędzy, a dopiero rajdy dają prawdziwą radość. Dla kibiców Kubica to formuła, dlatego nie wyobrażają sobie, że mogłoby go w niej nie być, a wszelkie czynności, które mogą się do tego przyczynić, oceniają jako głupie i niepotrzebne. Ale dla niego, z tego co widzę, to rajdy są najważniejsze, a formuła jest potem. Priorytety wyglądają inaczej.

Nie da się tu oczywiście lekceważyć ogromnej pracy całego zespołu, z którym Kubica musi się także liczyć (jak również sponsorów i generalnie ogromnych zainwestowanych w to pieniędzy). Sytuacja jest teraz ciężka, ale ja bym tak pochopnie nie stwierdzał - rozbił się, więc jest idiotą.

A zakładają optymistyczny scenariusz powrotu do wyścigów nie wątpię, że teraz granice byłyby postawione znacznie surowiej..

yahol 06.02.2011 20:56

A ja się powtórzę:
-to była skrajna głupota i tak ze strony Kubicy (ego,- moje jest ważniejsze od zespołu)
jak i ze słabości zespołu, pozwalającego na takie starty.
Bo albo się jest w zespole i dla niego pracuje, albo nie.
Brutalne, ale prawdziwe.
Niezależnie od wyniku leczenia - a życzę mu jak najlepiej, to ewidentny błąd i narażenie zespołu na stracony sezon, a to są naprawdę koszmarne pieniądze.
Abo musi się dostosować do reguł, albo powinni go wywalić z zespołu.

grzeniu 06.02.2011 20:29

Będzie dobrze :spoko:
Nie potwierdzają się czarne przewidywania.
Pytanie tylko ile czasu Robert straci...

demek 06.02.2011 20:21

ja czekam na konferencje bo tak nieoficjalnie to sie kazdy cos innego dowiedzial
:P

Prezesik 06.02.2011 20:20

Cytat:

Wbrew wcześniejszym informacjom pojawiającym się w mediach, Kubica nie miał krwotoku wewnętrznego, a jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Głównym zadaniem lekarzy operujących Polaka jest nastawienie złamań kości powstałych podczas wypadku. Menedżer Kubicy Daniele Morelli poinformował, że lekarze próbują przywrócić funkcjonalność prawej dłoni Polaka i jak się nieoficjalnie dowiedział portal Moto.pl, jej sprawność została uratowana.
:spoko:

demek 06.02.2011 19:49

19:36 - do kliniki, w której operowany jest Robert Kubica, przybył jego przyjaciel z F1 - Fernando Alonso

siwymariusz 06.02.2011 17:59

można też i tu zaglądać na bieżąco http://sport.onet.pl/na-zywo/relacje...omentarze.html

joujoujou 06.02.2011 17:37

Cytat:

17:30 Włoska telewizja Sky poinformowała, że operacja Roberta Kubicy zakończy się dopiero około godziny 20 i do tego czasu nie pojawią się żadne oficjalne komunikaty. Telewizja Sky potwierdziła także słowa Daniele Morelliego o niekonieczności amputacji dłoni Kubicy. Z najnowszych informacji dowiadujemy się również, że nie ma krwawienia wewnętrznego
:spoko:

pops 06.02.2011 17:02

Cytat:

Kubica update: surgery set to finish at 8pm CET. No amputation of hand, but too soon to judge on functionality.
http://twitter.com/NobleF1

andrzejj9 06.02.2011 15:54

Na razie poczekajmy na informacje, że to w ogóle jest mowa o tymczasowej (tylko) niezdolności do wyścigów. Co prawda nowsze informacje są w tej kwestii raczej bardziej optymistyczne, ale na razie nic jeszcze nie jest pewne. O 16:30 ma być oficjalna konferencja, to pewnie będzie wiadomo coś pewnego.

Tymczasem:

Cytat:

15:39 Leszek Kuzaj w rozmowie z TVN 24 powiedział, że obecnie "nie ma tych najgorszych informacji, nie mówi się o żadnej amputacji". Kuzaj informacje posiada od pilota Kubicy Jakuba Gerbera. - Bądźmy wszyscy dobrej nadziei. Po tych informacjach jakie uzyskałem głęboko wierzę w to, że uda się poskładać Roberta. Jest wiele pozytywów. Nie ma tych najgorszych informacji, nie mówi się o żadnej amputacji. Ja w to głęboko wierzę. Apeluję o spokój i nie rozsiewanie dramatycznych informacji. Z moich informacji, samochód w ułamku sekundy zrobił się bardzo nadsterowny, obrócił się przy prędkości ponad 100 km/h i uderzył w barierę, która wbiła się w przód samochodu. To wielki pech Roberta, bo gdyby ta bariera nie pękła, to Robert i Jakub wyszliby z rozbitego samochodu - stwierdził Kuzaj.

15:30 Większość źródeł podaje, że to prawa ręka Kubicy najbardziej ucierpiała w wypadku. Przypomnijmy, że to właśnie w prawą rękę lekarze włożyli Kubicy 18 śrub i kilka metalowych płytek po groźnym wypadku jakiemu uległ w 2003 roku

pops 06.02.2011 15:32

No to teraz pozostają dwie opcje w zależności od stanu Kubicy po operacji.
1. Na kilka pierwszych GP do auta wsiada Senna, potem zastępuje go Kubica.
2. Na cały sezon biorą Heidfelda albo Raikkonena.

Cóż, człowiek uczy się na błędach. Kubica już pewnie nie zaryzykuje startu w trakcie testów, bo w ten sposób może zawalić sezon nie tylko sobie, ale i całemu zespołowi. Nie wszystko jest zależne od niego i jak się leci 200kmh po wiejskich drogach to wszystko się może zdarzyć.
No i z drugiej strony patrząc, Eric Boullier już nie zrobi takiej głupoty i nie pozwoli na tak idiotyczny zapis w kontrakcie. Zwłaszcza z osobą na której ma się opierać cała przyszłość zespołu.

AleX69 06.02.2011 15:26

Leszek Kuzaj: informacje o amputacji zbyt sensacyjne /TVN24

pops 06.02.2011 15:11

Cytat:

Robert Kubica has multiple fractures to right arm, leg and hand - Renault team confirms
http://twitter.com/#!/NobleF1

Cytat:

After extensive medical checks, Robert has been diagnosed with multiple fractures to his right arm, leg and hand. He is undergoing surgery.
http://twitter.com/#!/OfficialLRGP

joujoujou 06.02.2011 15:00

Wnętrze samochodu jest zmasakrowane. :wow:

Edit:

Cytat:

14:57 Nadal nie ma żadnych oficjalnych wiadomości ze szpitala. Konferencja zapowiadana na 14 nie odbyła się. Pojawiły się informacje, że zostanie zwołana po zakończeniu operacji, około godziny 16
Czekamy więc.

andrzejj9 06.02.2011 14:34

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1143807)

Edit:
Dziwne. Niby śledzę to samo co Andrzej, ale u mnie dopiero teraz pojawiła się ta informacja, którą Andrzej podał wyżej.

Szczerze mówiąc gówno warte są te wszystkie agencje prasowe, które tylko walą bzdury, żeby mieć dużo wejść na stronę (i skutecznie - pietraligure.net jest niedostępny). To, co ja napisałem, faktycznie 'przeskoczyło' na późniejszą godzinę. Ponieważ jednak pojawiło się także na innym serwisie, zakładam, że jest to bardziej potwierdzona informacja.

Co do tej ręki.. Też mam nadzieję, że to jednak niepotwierdzone doniesienia. W końcu kilka minut wcześniej była oficjalna (?) wypowiedź przedstawiciela szpitala, taka operacja raczej trochę trwa, no i nie ma potwierdzenia tych doniesień nigdzie indziej.

Tak czy siak, jakaś operacja chyba faktycznie teraz trwa. Pytanie jaka i w jakim celu (informacje są różne).

Ale.. i tak wygląda to źle...

-----
EDIT

/\ wyżej - no niestety w środku ten samochód wygląda znacznie gorzej niż na zewnątrz..

pops 06.02.2011 14:33

Prezesik 06.02.2011 14:19

Cytat:

14:14Portal pietraligure.net podał, że lekarze amputowali ramię Kubicy. Trzeba jednak podkreślić, że jest to wiadomość niepotwierdzona. Aby decyzja o amputacji mogła zostać podjęta potrzebne jest zwołanie konsylium lekarskiego
Oby tylko to się nie potwierdziło.

Edit:
Dziwne. Niby śledzę to samo co Andrzej, ale u mnie dopiero teraz pojawiła się ta informacja, którą Andrzej podał wyżej.

andrzejj9 06.02.2011 14:18

I najnowsze:

Cytat:

14:15 - Do szpitala udał się profesor Igor Rossello z regionalnego centrum chirurgii, by przeprowadzić operację zmiażdżonej prawej dłoni Kubicy - donosi dalej ANSA
No to jeśli jest mowa o operacji, a i wcześniej nic nie jest jeszcze wykluczane, to dobrze raczej nie jest. Ten sezon - cały - stoi więc już pod dużym znakiem zapytania (jeśli w ogóle jeszcze znakiem zapytania). Pytanie, jak w ogóle..

joujoujou 06.02.2011 14:02

Cytat:

13:55 Doktor Carrozzino ze szpitala Santa Corona poinformował, że Kubica został poddany badaniom w celu oszacowania ewentualnych uszkodzeń organów wewnętrznych i mózgu. Zapytany o możliwość amputacji ręki, Carrozzino odpowiedział, że żadna decyzja nie została jeszcze podjęta
Źródło jak wyżej.

andrzejj9 06.02.2011 13:28

Nie wygląda to aż tak źle na tych zdjęciach (na jakiejś włoskiej stronie jest więcej). Tzn. na pewno też nie dobrze, ale jak się czyta te kolejne doniesienia, to spodziewałbym się dużo większych zniszczeń samochodu..

Ale nie ma co gdybać. Około 14 mają się pojawić jakieś oficjalne informacje. Na pewno tym razem nie będzie tak dobrze, jak po wypadku w Kanadzie, ale mam nadzieję, że te doniesienia dotyczące dłoni jednak były przesadzone (na zdjęciach trudno się dopatrzyć możliwości tak dużych obrażeń - chociaż trudno cokolwiek mówić na pewno). Chociaż ta agencja, które te informacje podała, podobno jest uważana za wiarygodną...

-----
EDIT

Cytat:

13:38 Rzecznik szpitala: doniesienia o amputacji dłoni nieuzasadnione
http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Info...wiadomosc.html

pops 06.02.2011 13:22

Podobno to jego Skoda. Strona www.lotusrenaultgp.com padła.

http://img831.imageshack.us/img831/7140/normal14d.jpg

joujoujou 06.02.2011 13:18

Za około pół godziny ma zostać wydany oficjalny komunikat o stanie obrażeń Roberta.

Prezesik 06.02.2011 13:14

Podobno dłoń jest zmiażdżona i grozi mu amputacja. Do tego kilka złamań.
Mam nadzieję, że nie potwierdzą się te informacje.

pops 06.02.2011 12:39

Ilość załączników: 1
No nie mów hop. Po tym co piszą teraz w sieci to ja bym się nie zdziwił jakby LRGP podpisało Raikkonena jeszcze w tym tygodniu.

Ale trzeba poczekać na jakieś oficjalne info. Cóż zrobić, do tej pory wszystkie nieparzyste sezony miał *****we. Na razie wszystko wskazuje na to, że i ten taki będzie.

Załącznik 56657

Więcej zdjęć:
http://www.sportmediaset.mediaset.it...ncidente.shtml
http://www.flickr.com/photos/lorcarg...569490/detail/

yahol 06.02.2011 11:49

Z jakiegoś głupiego, nieistotnego powodu, w większości teamów, istnieje zakaz udziału w rajdach, lataniu paralotnia, wspinaczce i innych sportach wysokiego ryzyka.
No ale nasz [b]miszcz/b] wie lepiej, jest niezniszczalny i ogólnie własne potrzeby stawia ponad wartości zespołu.
Przy takiej postawie, powinien wylecieć z teamu duzo szybciej niz np. Pietrow.

Wojtek Toruń 06.02.2011 11:40

To Ruskie go magnesem sciągneli na barierę - wiadomo dla Pietrowa.
Maciarewicz będzie miał znów coś do powiedzenia.

czary2mary 06.02.2011 10:42

Kubica miał wypadek, śmigłowiec zabrał go do szpitala

http://www.rmf24.pl/sport/news-kubic...ala,nId,322467

Reetou 28.01.2011 14:37

Ale pieprzenie... F1 to królowa sportów motorowych, więc bolidu mają żreć paliwo, silniki mają ryczeć... Zaraz wstawią silniki od maluszka i niech się ścigają ekologicznie... Z tym wyprzedzaniem też znowu zaczynają chrzanić. Może niech zamontują w bolidach kierunkowskazy - włączenie światełka będzie obligowało kierowce poprzedzającego bolidu do zjazdu na pobocze i zatrzymanie się łącznie z wyłączeniem silnika - od razu będzie więcej wyprzedzania.

Ferrari pokazało nowy bolid http://www.formula1.pl/f1_foto-Preze...rari_f1g_.html a Domenicali nie uważa, żeby Lotus Renault stanowiło jakiekolwiek zagrożenie dla czołówki. Mam nadzieję, że się zdziwi...

prop123 08.12.2010 21:39

F1 powinno wskazywać kierunki rozwoju dla aut osobowych, więc jestem jak najbardziej za przepisami mającymi wpłynąć na zmniejszenie poboru paliwa lub opracowaniu nowej jego mieszkanki.

Już nie mogę się doczekać nowinek w 2011.

pops 08.12.2010 21:33

Ilość załączników: 4
No to będą dwa lotusy :haha:, a do startu sezonu będzie kłótnia :P. A teraz konkurs z cyklu "znajdź różnicę":

Lotus-Lada-Proton-Renault Kubicy:

Załącznik 56216

Załącznik 56217

Lotus-Renault Fernandeza:

Załącznik 56215

Tak czy siak, kupa śmiechu przez tych Azjatów. A spece od PR w wyżej wymienionych powinni dostać podwyżkę, bo ile by nie zarabiali to i tak za mało w stosunku do sytuacji którą im zgotowali szefowie.

No i tekst Mike Gascoyne-a:
Cytat:

"Congratulations to Tony Fernandes, Forbes Asia businessman of the year. Bet the guys from Proton have never won that!!!"
Bhaha, "a ja mam ładniejsze grabki" !!! Nie mogę normalnie, ktoś im powinien powiedzieć żeby dali spokój bo tylko ośmieszają F1. Chociaż w sumie to już nie wiem kto miałby interweniować bo on:

Załącznik 56218

też już trochę przegina. Pozostaje tylko Todt. Miejmy nadzieję, że chociaż on ma trochę rozumu w głowie i jakoś to ogarnie. Żeby chociaż jeden sezon nie mógł przebiec w spokoju, to jest niepojęte.

tom-as 08.12.2010 16:51

a niech i różowy będzie byle by się nie psuł :taktak:

andrzejj9 08.12.2010 16:35

Fakt, czerwone wstawki nie pasują najlepiej, ale nie są zbyt widoczne. Stwierdzam, bo dopiero jak o nich wspomniałeś, zwróciłem na nie uwagę ;)

Ale całość mi się podoba :) Dużo bardziej niż ta żółć z zeszłego sezony..

joujoujou 08.12.2010 14:48

Ilość załączników: 1
Czyli co, historia zatoczyła koło? :D

Lotus - Renault z lat 80tych:

Załącznik 56213

W tym "nowym" czerwone wstawki psują cały efekt. :|

andrzejj9 08.12.2010 14:05

F1: wielka fuzja stała się faktem, Kubica w "nowym" zespole
http://sport.onet.pl/f1/f1-wielka-fu...wiadomosc.html

Cytat:

Stało się to, o czym od dawna donosiły zachodnie media. Spółka Genii Capital, mająca dotychczas większość udziałów w teamie Renault, oraz grupa Lotus ogłosiły w środę informację o połączeniu sił i tak Robert Kubica w przyszłym sezonie będzie się ścigał w ekipie Lotus Renault GP.

To, jaka będzie nazwa zespołu, w sumie mało mnie interesuje (chociaż jeśli miałoby przełożyć się na większe środki i lepszy bolid..), natomiast jeśli bolid będzie wyglądał, jak na tej wizualizacji, to w końcu Kubica będzie jeździł czymś ładnym ;)

http://m.onet.pl/_m/4e07ff6c519fb0d7...ba5c5e,0,1.jpg

Serio, podoba mi się chyba najbardziej ze wszystkich :)

demek 06.12.2010 23:33

kers juz byl :D

SpeedFreaK 06.12.2010 22:35

Ta ekologia zabije F1.
Z rozżaleniem wspominam piękny dźwięk kręcących sie do 20 tys obrotów 3 litrowych V10-tek. Coś pięknego.

1.6? To tyle co ja mam w osobówce... Jeszcze niedługo wpadną na pomysł montowania silników od kosiarek, albo elektrycznych, bo to jest "eko". Porażka.

joujoujou 06.12.2010 13:38

Brzmienie rozkręconego do takich obrotów silnika jest piękne.

A przy pięknym drzemać, owszem, można. :]

andrzejj9 06.12.2010 11:21

Myślę, że to po prostu 'ciekawość' tego sportu, bo nie raz - zwłaszcza w wygodnym fotelu - zdarzyło mi się część wyścigu przedrzemać ;)

Jarson 06.12.2010 10:29

Mam tak samo - jeśli formuła była rano, to zwykle nie było siły, żebym w międzyczasie nie zasnął :szczerb:

tom-as 06.12.2010 09:54

>Jarson
do tej pory było tak, że z 10 okrążeń i spałem. no po prostu ten dźwięk silników kapitalnie relaksował i usypiał. już myślałem że nagrać to na CD i tym co mają problemy ze snem puszczać :taktak:

Jarson 06.12.2010 09:47

10 000 RPM? Jeszcze trochę i bolidy F1 będą z siebie wydawały odgłosy jak auta WRC :P Tyle dobrze, że z Teściową nie będzie wojny jak z Żoną na weekend zajedziemy do rodzinki, bo zawsze ją w F1 denerwuje (nie wiedzieć czemu) ten przyjemny i odprężający dźwięk silników.

Swoją drogą, ponad 450 KM z litra - imponujące :O

tom-as 06.12.2010 09:39

jeszcze trochę i dizelkami 1.3 się będą ścigać. moc max ustala na 150KM. :sciana:

--edycja--

to moj golf będzie miał większą pojemność :ysz: (od tego 1.6)

demek 06.12.2010 08:10

Formula 1 - sezon 2011

stary sezon sie zakonczyl
wiec ploty i inne mozna juz na nowy sezon dac ;]

http://sport.onet.pl/f1/sprzeciw-fer...wiadomosc.html

imo bezsens

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34.