Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Frytki - dobry sposób (https://forum.cdrinfo.pl/f5/frytki-dobry-sposob-61623/)

Calme 28.01.2006 22:40

Cytat:

Napisany przez mikas
Ale studząc je ta skrobia twardnieje na wierzchu i przez to te frytki są chrupiące, bo skropia to taka galaretka. Próbowałem różnie je smażyć, ale ten sposób wydaje mi się najlepszy, ale może się mylę.

Choooopy nie knujta sie - ja zjem wszystko i tak :serdusz::serdusz::serdusz:

mgit 28.01.2006 22:37

nie no cza ten przepisy wypróbować

mikas 28.01.2006 22:29

Cytat:

Napisany przez mp666
nic nowego, tylko z tym przerywaniem to lekkie przegięcie, od lat wiadomo, że frytki należy smażyć na początku w niskiej temp, a potem podkręcić. wyjdzie na to samo, a nie trzeba wyciągać, studzić, smażyć kilka razy...

Ale studząc je ta skrobia twardnieje na wierzchu i przez to te frytki są chrupiące, bo skropia to taka galaretka. Próbowałem różnie je smażyć, ale ten sposób wydaje mi się najlepszy, ale może się mylę.

pops 28.01.2006 22:25

nic nowego, tylko z tym przerywaniem to lekkie przegięcie, od lat wiadomo, że frytki należy smażyć na początku w niskiej temp, a potem podkręcić. wyjdzie na to samo, a nie trzeba wyciągać, studzić, smażyć kilka razy...

Calme 28.01.2006 22:22

Moze nie nawiazuje to do frytek ale polecam do zwyklych ziemniakow na czas gotowania wrzucic obrana ale nie posiekana glowke cebuli - nabieraja fajnego smaku :)

siwy_mw 28.01.2006 22:19

ja gdzies czytalem za warto wymoczyc pokrojone ziemniaki kilka minut w oslodzonej wodzie

s_tuden_t 28.01.2006 22:16

Cytat:

Napisany przez mikas
Dokładnie leci to na Discovery Sci-Trek jest to program Kuchenna Chemia. Bardzo fajny program :)

:piwo:

mikas 28.01.2006 22:09

Cytat:

Napisany przez s_tuden_t
tez czesto ogladam discovery ale tego akurat nie widzialem. szkoda bo zapowiada sie to ciekawie... :spoko:

bede musial sprobowac :D

Dokładnie leci to na Discovery Sci-Trek jest to program Kuchenna Chemia. Bardzo fajny program :)

s_tuden_t 28.01.2006 22:03

tez czesto ogladam discovery ale tego akurat nie widzialem. szkoda bo zapowiada sie to ciekawie... :spoko:

bede musial sprobowac :D

mikas 28.01.2006 21:59

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
nie próbowałem jutro mam na obiad frutky wiec mozę sie uda

Naprawdę warto spróbować

piotrek123 28.01.2006 21:59

No i kurde, przez ciebie muszę iść zrobić sobie kolacje, bo zgłodniałem :)

FatAlbert 28.01.2006 21:58

nie próbowałem jutro mam na obiad frutky wiec mozę sie uda

mikas 28.01.2006 21:54

Frytki - dobry sposób

Ostatnio oglądałem fajny program, na Discovery, pokazywali w nim jak zrobić dobre frytki. Zrobiłem jej dzisiaj i naprawdę wyszły smaczne. Postanowiłem podzielić się z Wami tą wiedzą:)
Więc zabieramy się za obieranie ziemniaków, potem je kroimy a następnie podsmażamy. Smażymy je przez parę minut w 130C następnie wyjmujemy je studzimy i powtarzamy to . Dopiero za trzecim razem smażymy je w 190C.
W taki sposób usmażone frytki będą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie.
Cały sekret polega na tym, że w ziemniakach jest skrobia, która podczas smażenia wydostaje się z niego. Ale jeśli podsmażymy je w małej temperaturze i wystudzimy to na wierzchu wytworzy się taka szklista powłoka. Co uniemożliwi wydostanie się skrobi na wierzch. I w ten sposób zrobione frytki smakują wyśmienicie i są chrupiące.
Mam nadzieje, że komuś przyda się ten przepis, jak wiadomo dużo osób uwielbia jeść frytki:)
Może od nich tyjemy, ale czemu mamy sobie odmawiać wszystkiego

Smacznego***8230;

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22.