Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ftp i przekierowany port (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ftp-przekierowany-port-40257/)

AleX69 29.09.2004 02:19

kronik@ tu ma racje ...
jesli admin przekierowal wczesniej umowiony port np. 9999 (a jest w czym wybierac z 65tys:)) - uzytkownik wnetrz sieci posluguje sie nr "zewnetrznym" sieci a uzadzenie jakim jest router zalaltwia wszystko ... czy to soft czy hard zasada jest ta sama ...
wiekszosc sieci przeze mnie admnistrowanych tak dziala - jeden router stojacy z FW a reszta serwerow wewnatrz sieci serwuje na zewnatrz (jedno IP) ... czy to pocztowe czy ftp staja wenatrz - i nie waze czy jest ktos z zewnetrz czy z wewnatrz sieci :spoko:

Ziele 29.09.2004 12:58

hmmmmmmmmmm no to ja juz nie wiem. U mnie serwer jest na linuxie i mam przekierowane dwa porty. Na nich pieknie śmiga emule, torrent, tlen, dc tak jakbym miał swoje własne ip. Natomiast ftp wogóle nie chce chodzić jesli chodzi o osoby będące też za serwerem. Widze tylko jak taka osoba się loguje i tyle. Po chwili rozłącza ją podając komunikat ze nie moze wysłać danych. Prawdopodobnie dlatego że te dane lecą już innym portem który juz nie jest przekierowany.

kornik 29.09.2004 18:45

Cytat:

Napisany przez Ziele
hmmmmmmmmmm no to ja juz nie wiem. U mnie serwer jest na linuxie i mam przekierowane dwa porty. Na nich pieknie śmiga emule, torrent, tlen, dc tak jakbym miał swoje własne ip. Natomiast ftp wogóle nie chce chodzić jesli chodzi o osoby będące też za serwerem. Widze tylko jak taka osoba się loguje i tyle. Po chwili rozłącza ją podając komunikat ze nie moze wysłać danych. Prawdopodobnie dlatego że te dane lecą już innym portem który juz nie jest przekierowany.

Po tej wypowiedzi to juz powoli jesteśmy w domciu. Nie powiem że jestem specjalistą języka angielskiego ale skonfigurowanie programu BulletProff FTP serwer z polsą instrukcją w ręce (jest polska strona tego programu i tłumaczona instrukcja) zajęło mi 2 dni!! z próbami z zewnątrz oczywiście. wystarczy nie zachaczyć jednego okienka konfiguracji i koniec - 2-3 dni szukania o co biega. Albo teoretycznie wszystko chodzi ktos sie łaczy widze jego numer, a po próbie wejścia do jakiegoś katalogu jakis bład 500 coś tam coś tam. Przetestowałem 4 programy.I tylko na tym chodzi bez zastrzezeń obecnie. Jakby coś moge podpowiedzieć ustawienia przez gg 1622175 w tym programie oczywiście i najlepiej wieczorkiem w domu.

Ziele 29.09.2004 18:53

Dziwne że na Bulletproff ftp działa. U mnie nie chciał nawet wpuszczać osób z zewnętrzym ip. Teraz jestem na serv-u.

Lolex 04.05.2006 21:16

Jak zrobic ots online ale niewiem o co chodzi z ip zawnetrzym a wewnetrznym ;/

napiszczie o co chodzi z ip wewnetrznym a zewnetrznym i jak moge zrobic aby typy mogli grac na mojim ots'sie
nie mam neostrady

KarolluZ 01.01.2007 05:03

chciałbym podpiąćsię do tematu...

Otóż od dwóch lat posiadam zewnętrzne IP, a od roku jestem posiadaczem routera d-linka DI-604. Czasami mi chodziła myśl, aby postawić sobie FTPa więc zainstalowałem za namową kolegi serv-u. Jednak problem jest tego typu, że serwer działa, wiem to logując się na ip 127.0.0.1, jednak gdy komuś podaje moje zewnętrzne ip:port to nie może się połączyć, gdyż pisze, że przekroczono limit połączenia. Nie chcę kombinować z instalacją kilku programów naraz do FTPa, gdyż sądzę, że obojętnie, ktory zainstaluje to konfigurację ma podobną... więc to nie rozwiąże mojego problemu...

joujoujou 01.01.2007 11:48

Spr***243;buj tego:
http://portforward.com/english/route...604/Serv-U.htm

Daj zna***263;, czy si***281; uda***322;o. :)

KarolluZ 01.01.2007 14:18

Ilość załączników: 2
Wziąłem tak jak bylo napisane na tej stronce... tak skonfigurowalem router.. i to samo, nie dziala... Poniżej zamieszczam dwa screeny..

joujoujou 01.01.2007 15:38

Je***380;eli masz ustawione statyczne IP w komputerze, to ju***380; nie wiem co to mo***380;e by***263;. :(

Piterniel 01.01.2007 15:41

Cytat:

Napisany przez KarolluZ (Post 723442)
Wziąłem tak jak bylo napisane na tej stronce... tak skonfigurowalem router.. i to samo, nie dziala... Poniżej zamieszczam dwa screeny..

Nie masz moze firewalla na tym routerze, albo na komputerze na ktorym server stoi. Ja tez mam Router (ADE-4000) i po przekierowaniu dziala wszystko na Serv-U ;>

gallus 01.01.2007 19:09

A mo***380;e ustaw kompa, kt***243;ry ma by***263; serwerem w DMZ, wtedy powinien by***263; w pe***322;ni dost***281;pny... wi***281;c i ftp powinien dzia***322;a***263; ;)

KarolluZ 01.01.2007 20:47

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 723506)
A może ustaw kompa, który ma być serwerem w DMZ, wtedy powinien być w pełni dostępny... więc i ftp powinien działać ;)

to znaczy ?

Piterniel 01.01.2007 22:00

To znaczy, ze jest wystawiony na adres publiczny. Opcja nazywa sie wlasnie DMZ :)

KarolluZ 01.01.2007 22:07

Cytat:

Napisany przez Piterniel (Post 723597)
To znaczy, ze jest wystawiony na adres publiczny. Opcja nazywa sie wlasnie DMZ :)

a gdzie mam cos takiego ustawic ?

BTW: moze sprobuje jutro odlaczyc calkiem router i wtedy podepne neta pod kompa i zobacze jak tosiebędzie mialo do tego wszystkiego. Wiem, że mam napewno stałe zewnętrzne IP, ale znając życie to oś naknociłem w routerze...

gallus 01.01.2007 22:54

Na screenach z Twojego routera widz***281; tak***261; opcje w menu nazywa si***281; DMZ ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:54.