![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#31 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A wracaj***261;c do w***322;a***347;ciwego tematu (mo***380;e w ko***324;cu..) to dosta***322;em dzisiaj w spamie co***347; takiego:
http://www3.ing.pl/1/u235/navi/38695 Te***380; troch***281; poczytam, bo jednak ING ma ca***322;kiem niez***322;***261; opini***281;.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Jak masz zamiar grac aktywnie, spekulowac gotowka w krotkoterminowe inwestycje, to fundusz parasolowy jest dobry, bo jak wycofujesz z subfunduszu akcji na np. obligacji to nie placisz podatku belki.
ALE Tam jest napisane ze nie pobieraja oplat za wplaty do 31. lipca. Co jest wiec z oplatami za wplaty, wyplaty i konwersje po 31. lipca. W mbanku np. placisz podatek belki od zyskow, bo nie maja zadnych parasoli, ale nie placisz podatku od 'obrotu', czyli od tych wszystkich czynnosci. |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
) - to naprawdę nie jest źle - to praktycznie pensja minimalna - więc zarobek niezły - a co ważne - skoro mieszkanie nie jest z czasów PRL'u, w dobrej lokalizacji - to będzie zyskiwać na wartości i to sporo - więc jeśli nie potrzebujesz tych pieniędzy dziś - to przy tej kwocie zarobku i wieku mieszkania - ja bym nie sprzedawał ...Zwłaszcza, że te 16 % zysku z funduszu - nie orientuję się, ale czy jakiś fundusz na 100 % zapewni Ci te 16% - nierealne - owszem na 60-70% to może - ale jak będziesz miał pecha to dostaniesz z 4% i w sumie więcej chyba nerwów z tym, niż z posiadaniem tego mieszkania ... A skoro jak wiadomo kończysz studia - to nie zamierzasz się wyprowadzić - skoro masz mieszkanie Oczywiście potrzebna jest w takim przypadku praca - i to w miarę dobrze płatna A w kwestii tego, że niektórzy krytykują zakładane przez Ciebie @andrzejj9 tematy - cóż - dla mnie akurat każdy z nich był - w mniejszym czy większym stopniu - ale ciekawy - i zawsze warto - jak sam piszesz - poznać opinię innych . A tak polecane Google czy wyszukiwarka na Forum - owszem - korzystam z tego i z tego - i bardzo często się przydaje - ale to nie idealne rzeczy - więc zgodzę się z Tobą, że mi także już wiele razy pomogły - ale też też często niestety nie .. I przecież po to są fora, żeby móc wymienić opinie itd. - nieprawdaż ?? Pozdrawiam ro29 |
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Polecam zabawe w www.funduszeinwestycyjne.info. Gram od siedmiu dni i na dzisiaj jestem czwarty ![]() Natomiast co do mieszkania - trzeba brac pod uwage zysk z wynajmu oraz wzrost wartosci. Czyli mamy odesetki z funduszu vs wzrost wartosci mieszkania + zysk z wynajmu. Nie wiem jeszcze czy wynajmujesz legalnie - tzn czy Twoj zarobek jest zalegalizowany, ale jednoczesnie lokator ma sporo praw, m.in. zakaz eksmisji w szczegolnych przypadkach nawet jak nie placi. W przypadku TFI wszystko sie legalizuje automatycznie - podatek Belki jest od razu odliczany od zysku przy sprzadazy. Jednak TFI nie jest w 100% pewne. W tym roku mozna bylo zarobic 40%, czy nawet 60%, za rok moze byc 5% strat ... W przypadku mieszkania, raczej nie bedziesz nigdy w plecy ... chyba ze zdemoluja
|
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
A pensja minimalna.. no niby tak, chociaż nie lubię w ten sposób na to patrzeć. Owszem, wiele jest osób, które za takie pieniądze muszą utrzymać siebie, a czasem i rodzinę i szanuję je. Wolę jednak porównywać i dążyć do osób, którym się w życiu zdecydowanie lepiej powodzi. To tak, jak nie lubię, jak ktoś Polskę porównuje np. do Rumunii i mówi - macie dobrze, nie ma powodu do narzekań. Może w takim porównaniu nie, ale czemu nie porównać się np. do Niemiec? A większe pieniądze mnie zainteresowały, bo tak, jak generalnie tych pieniędzy z mieszkania nie ruszam i odkładane są na przyszłość, tak jednak gdyby były większe, to od czasu do czasu można by coś wziąć, żeby w domu coś zrobić - czy tak, jak ostatnio kupić lodówkę, może pralkę, bo już też trzeba, wyremontować piwnicę, wymienić okna.. Sam wiesz, że potrzeb jest dużo i pieniądze zawsze się przydadzą. Poza tym chodzi też zawsze o to, że jak można pieniądze zaiwestować w bardziej opłacalny sposób, to czemu tego nie robić.
|
|
|
|
#36 | |||
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Inna sprawa to wzrost wartości i to przemawia za tym, że pozostać przy mieszkaniu. Ostatnio to już w ogóle wartość rosła dramatycznie i z tego, co czytałem, to przez kilka miesięcy cena metra wzrosła nawet o 25%. A to jest dużo, nawet bardzo. Tendencja ta podobno ma się teraz ustabilizować, niemniej jednak ceny mieszkań jeszcze na pewno długo będą rosły. Cytat:
Cytat:
Ale też w przypadku funduszy w grę wchodziłby jedynie taki, który ryzyko ogranicza do możliwości niewystąpienia zysku, ale na pewno nie straty. Wiadomo, że potencjalny zysk na pewno będzie mniejszy, ale nie czuję się jeszcze na siłach, żeby 'grać' takimi pieniędzmi
|
|
|
|
#37 | |||
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
Bo właśnie też mam niezbyt dobre doświadczenia - po ludziach po których bym się tego nie spodziewał - ale jak się pewnych spraw nie ustali z góry to tak bywa niestety ... Co nie oznacza, że jak się przed wszystkim zabezpieczysz - nawet oficjalnie - to masz spokój - ale zasada jest taka - im mniej ustalone, tym więcej każdy będzie interpretował na swoją stronę - zwłaszcza, że ludzie traktują często na zasadzie - "nie moje, więc po co będę dbał" ... Cytat:
A jeśli się już pracuje i zarabia przyzwoicie - to można ten dochód po prostu odkładać na konretny zakup na przykład - czy po prostu jako oszczędność (jak teraz robisz) na jakaś przyzwoitą lokatę . Albo przeznaczać np. na wydatki dodatkowe - hobby czy coś w tym stylu - oczywiście bez przesady Cytat:
Ja bym ew. rozejrzał się za jakimś przyzwoitym kontem oszczędnościowym - bo z tego co pisałeś, te pieniądze z wynajmu lokujesz na takim słabo oprocentowanym - lub zakładał co miesiąc nową lokatę - co da Ci dodatkowo około 3-4 procent zysku - niby niewiele, ale zawsze więcej niż 0,1 czy nawet 1% na zwykłym koncie - a spokój gwarantowany. Wiesz - w fundusze nigdy nie inwestowałem - ale kilka lat temu grałem trochę na giełdzie I powiem tak - w sumie wyszedłem średnio - tzn. zarobiłem powiedzmy tyle, ile bym zarobił na bardzo dobrej lokacie (no może troszkę więcej) - bo na niektórych inwestycjach sporo zarobiłem, na innych straciłem. Pieniądze co lokowałem nie były duże - a wręcz małe - ale jednak sporo to nerwów mnie kosztowało - a do tego zbyt dużo czasu zajmowało, aby być w miarę na bieżąco (zwłaszcza przy tak małej skali inwestycji) - więc wiem po tych doświadczeniach jedno - lepiej zarobić mniej ale spokojniej - chyba, że mamy na tyle środków finansowych - że możemy spokojnie powiedzieć - biorę 5 czy 10 tysięcy i mogę je stracić - i w takim przypadku można się bawić jak najbardziej Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 24.07.2006 o godz. 22:18 |
|||
|
|
|
|
|
#38 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
ODŚWIEŻAM Jak sprawa wygląda teraz z lokatami, funduszami itp.? Mam trochę złotówek na "zbyciu" i wolałbym, aby nie leżały tak sobie w domu lub na koncie, bo tracą wartość. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Numer prawdopodobnie jeszcze dzisiaj pojawi się w wersji elektronicznej (http://www.e-kiosk.pl/) jeśli ktoś nie ma ochoty szukać papierowego wydania.
|
|
|
|
#40 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Kupi***322;em Newsweeka i troch***281; sobie czytam o tym.
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ja kupi***322;em i.. na razie nie czytam
Ale na pewno kiedy***347; do tematu wr***243;c***281;.
|
|
|
#42 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
na pocz***261;tek mo***380;e spr***243;buj eMax+ w mBanku. 3,8% i w ka***380;dej chwili mo***380;esz fors***281; zabra***263;. Wiem ***380;e to nie to samo co 6%, ale zawsze lepiej ni***380; 0,1%. Nie ma ryzyka (no chyba ***380;e bank ma zamiar bankrutowa***263; ale zostawmy takie scenariusze) i nie kosztuje nawet grosza miesi***281;cznie
U***380;ywam i jestem zadowolony.btw. Te***380; jestem zainteresowany funduszami czy czym***347; podobnym ale jestem z natury ostro***380;ny i wola***322;bym nie ryzykowa***263; je***380;eli nie da to jakiego***347; znacznego "ulepszenia" wzgl***281;dem emax+. Orientuje si***281; na jakie % mo***380;na uzyska***263; (np w supermarkecie FI) za co***347; bez znacznego ryzyka? Chyba najlepiej kupi***263; jak***261;***347; ziemi***281; jednak - to nigdy nie traci na warto***347;ci
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.06.2007 o godz. 09:09 |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
|
|
|
|
#44 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak musisz tylko zadzwoni***263; na infolinie - przez internet nie da rady. Zak***322;adaj***261; od razu (jak sko***324;czysz gada***263; to ju***380; je masz)
To jest takie konto-lokata. Dzia***322;a jak zwyk***322;e konto (pojawia si***281; na li***347;cie rachunk***243;w i ma sw***243;j numer) ale ma ograniczenia: - masz 1 darmowy przelew na swoje eKonto na miesi***261;c. Za nast***281;pne sporo si***281; buli, chyba 15z***322; (ale to niewielka wada przynajmniej dla mnie) - nie dostajesz do niego karty - nie mo***380;esz z niego do***322;adowywa***263; kom***243;rki itp. Oczywi***347;cie przelewy z eKonta na eMax+ s***261; b***322;yskawiczne i darmowe. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.06.2007 o godz. 10:00 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
the one
CDRinfo VIP
Dzi***281;ki, chyba si***281; w takim razie zdecyduj***281;. P***322;atne przelewy mog***261; by***263; pewnym problemem, ale raczej da si***281; z tym ***380;y***263;, pozosta***322;e rzeczy nie maj***261; dla mnie znaczenia. Zadzwoni***281; dzisiaj na infolini***281; i pogadam.
|
![]() |
|
|