![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Mam zamiar zakupić kartę sieciową która będzie służyć tylko i wyłącznie do podłączenia z netem. Moje pytanie jest następujące na co zwrócić uwagę przy wyborze karty tak aby była wystarczająco wydajna przy kożystaniu i internetu?? Może jakieś konkretne propozycje??
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Taz nie ma w czym wybierac, wszystkie te karty ktore sa dostepne w granicy 40zl sa montowane na tym samym chipsecie realtek`a, poprostu idz do sklepu i kup najtansze co jest, ja mam osobiscie planeta, mialem tez surecoma i wszytskie chodza tak samo, dalsza sprawa to dobry kabel i polaczenie internetowe. A te lepsze np. 3com sa juz od 150zl i wedlug mnie do zwyklego domowego uzytku nie oplaca sie ich kupowac.
|
|
|
#3 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
D-Link DFE - 550 TX ok 200PLN |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Realtek RTL 8139/810 PCI FastEthernet NIC 100MB - 50 zlp. Bardzo dobra i tania. Nie zakłóca żadnego innego urządzenia - używam od roku.
|
|
|
|
#5 |
|
Gość
|
Genius GF 100TXR III Series - ok. 50 pln
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Dowolny 3COM, drogi i niezawodny
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
posiadałem juz realteka 10mb ( spłoneła -buuu )
dlinka 10mb ( dokłądnej nazwy nie pamietam. w tej chwili mam dLink DFE 530 tx tansza od wersji 550 ( i to duzo ) ale troszke mniej wydajna. Natomiast radze sie wystrzegac karty dlink 32tx (jest na chipsecie realteka ;( (,(kosztuje cos koło 30zł - moze wiecej moze mniej ) ale ja bym jej za darmo nie wział. U mnie w sieci kilka osób je mieli i niby jest 100 a np film kopiuje ok 7~10min a moja 530 niewiele ponad 3min. - Czasami jak ma odpał to za chiny ludowe sie nie uruchomi. Dlatego polecam dLinka ale na sswoim chipsecie - jezeli masdz za duzo kasy to juz tylko 3com.
|
|
|
#8 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
[QUOTE]Sniper napisa***322;(a)
posiadałem juz realteka 10mb ( spłoneła -buuu ) dlinka 10mb ( dokłądnej nazwy nie pamietam. Czasami jak ma odpał to za chiny ludowe sie nie uruchomi Witam ! Co przez to mam rozumieć że ta karta ma humorki i czasami tylko działa
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Wyciag to co wyprawiała u nas w sieci kata dlink 32tx
- Podłączamy nowego gostka do naszej sieci ( z przyczyn technicznych na 10mb ) a ty za pieruna nic ani otoczenia sieciowego amba ( połączenie jest diody nawet mrygaja - przylatuje qumpel z laptkiem wsio ok podłączamy spowrotem gostka nic nagle ktos wpadł na pomysł i przepielismy go na 100mb - i ciekawostka karta ruszyła no to my ja na 10 i znowu kibel no to my zmieniamy auto na stałe na 10 i znowu ciemnota. Kiedy juz wszystkich szlag o mało nie trafił karta z radoscia zagadała na 10 a teraz to nawet i na 100 działa . - Jak juz wspomniałem kopiowanie trwa koszmarnie dłuuuugo ( na dysietce jest akcellerator (podobno) ale po zainstalowaniu u jednego zadziałał a u drugiego wywaliło system. - najzabawniej było jak system stwierdził ze to niejest karta sieciowa a muzyczna - no i oczywiscie nagminne jest to ze niechce przyjac swoich sterowników twierdzac ze sa nie doniej. takich zabaw mielismy wiele na sieci i ludzie tłumnie pozbywali sie jej ( czasami oszczedność nie poppłaca. oczywiscie ktos moze stwierdzic ze u niego działa ta karta wspaniale ( i takiego kolesia mamy w sieci który juz chyba z rok ja ma i sobie ja chwali) ale ja bym ja raczej odradził. polecam dlink dfe 530tx i dfe 550tx te mam przetestoweane jako fajnie działajace no i oczywiscie 3com ( wszystki switchy w sieci mamy tej firmy i spobie chwalimy. )
|
|
|
#10 |
|
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Narazie zrobiłem tak jak polecił mi kolega Druss czyli kupiłem za 40 zeta Realtec'a. Ucieszyło mnie bardzo że xp sam sobie ładnie wszycho zainstalował i nie stwarzał żadnych problemów. Narazie karta jest nie używana bo czekam na "niekmieci" z TPSA. Jeśli wszycho będzie sprawnie chulać to faktycznie nie ma co się zastanawiać nad drogimi sieciówkami. A jak nie to wtedy się pomyśli nad 3Com
![]() P.S. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Odnawiam temat.
U mnie w bloku instaluja sieć (firma profi). Twierdzą że kable będą klasy 5 = 100MB/s. Pytanie: nie mam w złomie karty 100MB tylko 10MB (na RTL 8029 AS). Czy warto zainwestować 40,-zł w kartę 100MB? Oczywiście chodzi tylko o Internet! Co sądzicie o drogich kartach, np. 3com? 8) |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Gość
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#14 |
|
wafel
Data rejestracji: 06.12.2000
![]() |
ja sie dzis przesiadlem z 10 na 100. kupilem jamicon@realtek 8139C czy coś takiego [35pln]. ładnie ją rozpoznał xp. nie bylo problemow. a jak sie sciaga. przy zalozeniu ze znajdziesz odpowiednie miekjsce mozna osiagnac nawet kilka MB/s az miło patrzeć
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Gość
|
Cytat:
Mam karte SECUROM 100/10, lacze 128/64kB i transfer staly ok. 20kB/sek! poprzednio maialem REALTECA 100/10 i bylo to samo! |
|
|
![]() |
|
|