![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
GeForce 4 MX440 64 MB - problem
W sobote stałem się właścicielem w/w karty graficznej. W niedziele zaczął się problem.
Po wgraniu Detonatorów 40.72 przystąpiłem do testowania karty. Załączyłem 3DMark'a 2000 Pro, odpalam pierwszy test. Pokazuje się helikopter, a system się wiesza. Powtarzam to po raz kolejny i to samo. Załączam po kolei gry IGI 2, NFS 6 i 5 dalej to samo. Dodam, że mam Windows 98 SE, DirectX 9. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ja jak źle ustawilem timingi pamieci w biosie to komp sie restratował - ale zwiekszyłem ras to cas na 3 i teraz jest maxymalnie stabilny. Swoja droga po zmianie jakiego kolwiek komponentu kluczowego w systemie - np karta graficzna ZAWSZE robie format i stawiam system od zera - mam wtedy pewnosc ze nie ma jakis pozostałosci i dziwactw po starym sprzecie i sterownikach - i Tobie radze zrobic to samo
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zlotowicz
![]() |
Sprobuje. Ja zawsze przywracałem system z image.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam
Hmm ale w image masz juz chyba info o sprzecie zawarte ?? nie wiem nigdy nie mialem powodu zeby robic te cuda z obrazami systemu zawsze wole poswiecic troche czasu i bawic sie recznie ![]() Rozumiem ze karta nie jest krecona i ma dostarczone odpowiednie chłodzenie ?? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
A nie masz przypadkiem karty ProLinka? Miałem ją miesiąc, przez tyn czas 3 razy w serwisie aż mi wymienili na Daytonę i jest OK. W ProLinkach padają kości pamięci. Jak kupowałeś w sklepie to oddaj do serwisu.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Własnie - czytałem wczesniej posty o GF4MX od Microstara i utkwiło mi w pamieci - i byłem cały czas przekonany ze tutaj tez jest mowa o MS ![]() PRzypomniało mi sie bywały przypadki - szczególnie u firm "mniej znanych" ze chip graficzny był zaledwie mazniety pasta termoprzewodzaca - konczyło sie to oczywiscie przegrzewaniem a w koncu spaleniem. Wiec jesli masz "krzaka" to tez to moze byc przyczyna. a jak nie to patrz wyzej
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Re: GeForce 4 MX440 64 MB - problem
Cytat:
Problemem może być RAM. Ustaw w BIOSie jak najłagodniejsze timingi, pozycz kości od kolegi najlepiej sprawdzać tylko na jednym module RAM. Karta może się przegrzewać? Jakie ma taktowanie rdzenia i pamięci? Spróbuj potestować na obniżonych taktowaniach. DirectX 9 nie jest najlepszym pomysłem do tej karty, potestuj na 8 i sprawdź na innych detonatorach - 4MX jest dosyć kapryśny. Najnowsze sterowniki do płyty głównej, szczególnie do AGP |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zlotowicz
![]() |
Mam od Prolinka . Karta nie podkręcana. Niestety z drugiej ręki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Hmm mozliwe ze ktos sie nia bawił i za bardzo ja przekrecił - mozliwe ze była wadliwa od poczatku, nie wiadomo - pamietaj ze masz rekojmie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
W niektórych sklepach nie wymagają paragonu i karty gwarancyjnej (Krakowski Apollo), wystarczają naklejone i nie zniszczone stickery(chyba się to tak pisze).
Możesz spróbować im ją oddać do naprawy powołując się na osławioną już na tym forum rękojmię. Pozdr
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
.Ta karta toleruje DirectX 8 (9 wywal) i dętki 29.42. (ale przy testach na tych sterownikach w 3DMarku xxx - tam gdzie jest Matrix brakuje szczegułów) lub 40.72 ale te są gorsze. Ostatnio zmieniany przez jasut : 16.07.2003 o godz. 23:17 |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zlotowicz
![]() |
Dzięki wszystkim za pomoc. Wystarczyło zrobić format i wszystko działa. W 3DMarku 2001 SE osiągam teraz prawie 3600 punktów, a na starym GF2 MX200 miałem zaledwie 1250 punktów.
Aż mi kamień z serca spadł, że nie byłe uszkodzone kości pamięci, bo ta grafa była kupiona z drugiej ręki. Mam jeszcze z nią malutki problem. W grach IGI 2 i Splinter Cell dalej mi się zawiesza grafika, a dźwięk słychać dalej, natomiast sprawdzałem w NFS 6 to śmiga aż miło. Muszę go resetować z guzika na obudowie, na klawisze ctrl+alt+delete nie reaguje. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
jesli nadal w tej grze masz z nia problemy to sproboj sprawdzic karte u jakiegos kumpla na tej grze. Moze byc tak ze to wina twojej plyty glownej (jakis kiepski chipset itp.)
Moze to byc tez problem samej gry. Jak mialem pirata NF3 to mi sie tez gra wieszala i tylko twardy reset pomagal:-))
|
|
|
#15 |
|
Zlotowicz
![]() |
Mam chipstet Via chyba kt133a czy jakos tak.
Na starej karcie grafiki było ok. |
|
|
|
![]() |
|
|