Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.10.2003, 17:31   #1
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question gorace i martwe pixele w aparatach

Mam taki problem. Kupiłem aparat cyfrowy HP435, ogulnie jakis wiekszych problemów nie mam, tylko niepokoi mnie spora ilosc goracych pixeli. Zrobilem fotke, z zaslonietym obiektywem, z max czasem otwartej migawki no i jest sporo, rozno kolorowch punkow. W sumie to rzecz normalna, tympardzie w aparatach z nizszej pulki, ale w fabrycznie nowym?
Zrobilem nawet test programem DeadPixelTest i wykrywa ok 90-120 "hot pixels". Czy to kwalifikuje sie do reklamacji?? Zamieszczam fotke z mojego aparatu i programik do badania, moze komus sie tez przyda(programik darmowy, wiec prosze mnie nie banowac)

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2003, 17:36   #2
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywiście powinieneś zanieść aparat tam skąd go kupiłeś i powinni Ci go wymienić na inny. Sprawdz go na miejscu, o ile istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam
Stary 19.10.2003, 18:00   #3
mr_spock
Merry F****** Christmas

Kude, 3 razy prubowalem i nie moge dodac zadnego pliku
tu jest link do programu http://www.uruk-hai.it.pl/~bobee/fot.../deadpixel.zip
Stary 20.10.2003, 15:32   #4
RiT2
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.10.2001
RiT2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Od wielu uzytkownikow aparatow cyfrowych uslyszalem opinie aby HP zajelo sie produkcja drukarek, czyli tego co im wychodzi. Odradzali zakup cyfzaka HP. Moze lepiej juz sie nie da?

http://www.g.lubawka.cal.pl
RiT2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.10.2003, 16:39   #5
mr_spock
Merry F****** Christmas

Dodzwoniłem sie dziś do servisu HP, tam jakiś uprzejmy pan powiedział, że nie powinno być zadnyc pixeli.
Wlaśnie był goniec ze stolicy i aparat pojechał do Wawy (w obie strony na koszt HP).
Stary 21.10.2003, 07:01   #6
niceboy
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2002
niceboy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
uwzględnią Ci reklamację hot pixeli? Daj znać jaki będzie rezultat bo z tego co słyszałem hot pixele nie są podstawą a już tym bardziej w HP z ich... niechętnym przyjmowaniu reklamacji (mam doświadczenia z zwiazane drukarką). Pozdr.
niceboy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2003, 10:20   #7
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
mr_spock napisa***322;(a)
Dodzwoniłem sie dziś do servisu HP, tam jakiś uprzejmy pan powiedział, że nie powinno być zadnyc pixeli.
Wlaśnie był goniec ze stolicy i aparat pojechał do Wawy (w obie strony na koszt HP).
Musiałeś im okazać gwarancję, czy wystarczyło tylko spisanie numeru seryjnego itp? Właśnie za kilka dni goniec mi przyniesie HP 850 kupiony na Allegro, ale gwarancji brak, więc ciekawi mnie czy w tym przypadku też będę mógł reklamować w razie wystąpienia jakichkolwiek uszkodzonych pixeli.
Stary 21.10.2003, 12:23   #8
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widze herezje chlopaki. HP wsrod aparatow cyfrowych to porazka, poza tym ze strasznie zzeraja energie z akumulatorkow to nic nie oferuja. Wystarczy poczytac troche na listach dyskusyjnych i zobaczycie ze to po prostu nic nie warte buble. Lepiej sie ogladac za Minolta, Canonem. Fuji nie polecam bo ostatnie modele S5000 i S7000 maja zbyt duza kompresje zdjec i wyglada to niezbyt ladnie
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2003, 12:47   #9
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Widze herezje chlopaki. HP wsrod aparatow cyfrowych to porazka, poza tym ze strasznie zzeraja energie z akumulatorkow to nic nie oferuja. Wystarczy poczytac troche na listach dyskusyjnych i zobaczycie ze to po prostu nic nie warte buble. Lepiej sie ogladac za Minolta, Canonem. Fuji nie polecam bo ostatnie modele S5000 i S7000 maja zbyt duza kompresje zdjec i wyglada to niezbyt ladnie
No to żeś mi teraz namieszał nieźle
Coś mi się wydaje, że nawet nie miałeś w ręce aparatu HP. A może jakoś udowodnisz to co napisałeś i podasz jakieś poważne argumenty na korzyść aparatów konkurencji (oczywiście w tej samej klasie cenowej)? Nie czarujmy się, konkurencja w tym samym przedziale cenowym oferuje sprzęt o wiele gorszy.
Weźmy za przykład sztandarowy produkt HP - PhotoSmart 945 (następca modelu 850) za 2668 zł. Jego najbliższy odpowiednik to Olympus C-750 za 2799 zł, Minolta Dimage 7Hi za 5938 zł, oraz Canon Powershot G3 za 3150 zł lub G5 za 3911 zł. Co prawda wzorowałem się tu tylko na parametrach, a nie na faktycznej jakości produktu, to jednak same liczby (szczególnie ceny, potem parametry) mówią za siebie. Być może HP to jest taka masówka (jak np. LiteOn lub LG wśród nagrywarek) - bardzo dużo osób to ma, ale część z nich narzeka - tylko że w porównaniu do pozostałych marek może to mylnie świadczyć o tym, że wszyscy klienci HP są niezadowoleni.
Stary 21.10.2003, 13:49   #10
niceboy
Wyjadacz ;)

ZIP, nie chcę Cię martwić... zresztą może to przypadek... co mi z parametrów jak fotki same w sobie wychodzą na HP gorsze? Mam zoom x3 (C4000Z) ale wyobraź sobie że kiedyś ze znajomym dla porównania robiliśmy foty we Wrocku... on ma HP850 i na początku zmiażdżył mnie licytując parametry... ale po zrobieniu fotek - takich zwyczajnych bez potrzeby fotografowania kraterów na Księzycu ))) był zażenowany... przesadną autoreklamą. Niestety jego foty wyraźnie odstawały w dół... no ale ponoć to nie aparat robi ładne zdjęcia Pozdr.
Stary 21.10.2003, 14:16   #11
mr_spock
Merry F****** Christmas

Cytat:
niceboy napisa***322;(a)
uwzględnią Ci reklamację hot pixeli? Daj znać jaki będzie rezultat bo z tego co słyszałem hot pixele nie są podstawą a już tym bardziej w HP z ich... niechętnym przyjmowaniu reklamacji (mam doświadczenia z zwiazane drukarką). Pozdr.
Te pixele były na matrycy, a nie wyswietlaczy LCD, wiec uwzgladnili. Gosc z info. tel. powiedzial ze nie powinno byc zadnej plamiki. Swoja droga na LCD tez byla jedna, nie jest to dla mnie problem, ale w opisie problemu dodatkowo wpisalem.

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Musiałeś im okazać gwarancję, czy wystarczyło tylko spisanie numeru seryjnego itp? Właśnie za kilka dni goniec mi przyniesie HP 850 kupiony na Allegro, ale gwarancji brak, więc ciekawi mnie czy w tym przypadku też będę mógł reklamować w razie wystąpienia jakichkolwiek uszkodzonych pixeli.
Do przesylki musialem dolaczyc xero karty gwarancyjne, co wiecej, xero dowodu zakupu. Wiec jesli nie ma karty, a kontrachent nie wypisze rachunku to raczej nic z tego.

Cytat:
Widze herezje chlopaki. HP wsrod aparatow cyfrowych to porazka, poza tym ze strasznie zzeraja energie z akumulatorkow to nic nie oferuja. Wystarczy poczytac troche na listach dyskusyjnych i zobaczycie ze to po prostu nic nie warte buble. Lepiej sie ogladac za Minolta, Canonem. Fuji nie polecam bo ostatnie modele S5000 i S7000 maja zbyt duza kompresje zdjec i wyglada to niezbyt ladnie.
Moze tak, moze nie... ale jedno jest pewne, za 750zl, bo tyle ok kosztuje moj modej HP nie dostane zadnego aparatu z 3.1MP.
Stary 21.10.2003, 22:46   #12
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, no coz ilosc pixeli nie polepszy ci jakosci jak HP ma gorsza optyke i ciemniejszy obiektyw od kilku modeli Minolty 2,1 MPix.

ZiP w Gdansku Minolta 7Hi jest za 3300 w cenie detalicznej.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2003, 22:59   #13
mr_spock
Merry F****** Christmas

Cytat:
Hmm, no coz ilosc pixeli nie polepszy ci jakosci jak HP ma gorsza optyke i ciemniejszy obiektyw od kilku modeli Minolty 2,1 MPix.
Nie bede sie upierał przy swoim jak dziecko, ale ktos tu slusznie napisal "ponoć to nie aparat robi ładne zdjęcia".
Co do ciemnego obiektywu to HP ma opcje recznego rozjasnienia, ktory dziala b dobrze, a do tego manualny balans bieli itd itd...
Tak jak wczesniej napisalem, nie bede sie upieral przy swoich racjach, cyfraka mam/mialem kilka dni, raptem 250 fotek zrobilem i nie jestem autorytetem
Stary 22.10.2003, 07:05   #14
niceboy
Wyjadacz ;)

słówko wyjaśnienia:
To że akurat tamte fotki mi wyszły lepiej niż gościowi z 850-tką wcale nie deklasuje w moich oczach aparatów HP. Znam kogoś kto mnie stresuje podsyłając fotki wykonane HP735... no i może dlatego z "ulgą" ^_^ przyjąłem przewagę moich fotek nad tym nowszym HP-kiem... a tak generalnie to uważam że hasła "lepsza optyka" oraz "jaśniejszy obiektyw" sprawdzają się w niewielu codziennych sytuacjach a z takimi codziennymi akurat ja mam do czynienia w 90%
Pozdr.

Ostatnio zmieniany przez niceboy : 22.10.2003 o godz. 07:12
Stary 24.10.2003, 22:50   #15
mr_spock
Merry F****** Christmas

Apstrachująć od fajnych fotek, ciemnych obiektywow i kiepskich optyk...
Dzis zadzwonilem do HP z pytaniem co sie dziej i kiedy bede mial aparat. Na to kobieta odpowiedziala, ze aparat teraz jest - UWAGA - w niemczech w naprawie i dopiero 29tego tego mies. bedzie odeslany, w tym kilka dni musi polezec na cle i pewnie potem do HP do wawy i dopiero do mnie ...

Twoje uprawnienia: